Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

06/02/2024

Рішення виконавчого комітету від 02.02.2024 № 45 «Про затвердження висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав ---------------------------------»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Овідіопольського районного суду Одеської області від 11 вересня 2023 року по справі № ------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 24 січня 2024 року (протокол № 1),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав батька щодо малолітнього --------------------, -------------------- року народження (додається).

 2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від   02.02.2024  №  45

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № ---------------

 

Про   доцільність  позбавлення  батьківських  прав

------------------------ щодо малолітньго

------------------, --------------  р.н.

 

В провадженні Овідіопольського районного суду Одеської області перебуває цивільна справа № ---------------- за позовом -------------------- про позбавлення батьківських прав ---------------------- щодо малолітнього сина -------------------, -------------------року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Статтею 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------про позбавлення батьківських прав ----------------------щодо малолітнього сина ----------------------, -------------- року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

----------------------- та --------------------- є батьками малолітнього --------------------, -------------- року народження.

Мати ------------------- ------------------року померла.

Після смерті матері та по теперішній час малолітній -------------------,   ------------- року народження, проживає в сім’ї бабусі ------------------за адресою: вулиця ---------, будинок № ------------, квартира № -------, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області, яка самостійно займається лікуванням, вихованням та утриманням дитини.

Батько --------------------- самоусунувся від виконання своїх батьківських обов’язків щодо дитини. Не приймає участі в житті дитини, не цікавиться його розвитком, не спілкується з ним, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом до лікаря – педіатра звертається виключно бабуся, яка сумлінно виконує усі призначення та рекомендації лікаря у разі хвороби дитини.

За інформацією Чорноморського ліцею № 4 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ---------------навчається в ліцеї з 01 вересня 2021 року, має високі здібності до навчання.

Вихованням та навчанням хлопчика займається лише бабуся ----------------, оскільки мати Микити в червні місяці 2023 померла. Бабуся завжди приводить ------- до ліцею, забирає його після занять, хлопчик охайний, чисто та гарно вдягнутий.

Батько не приділяє належної уваги вихованню сина, не бере участі у житті класу, не відвідує батьківські збори, не цікавиться успіхами ---------- у навчанні, на зв'язок з класним керівником не виходить.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області 19 грудня 2013 року -------------------- звернулась до Центру з метою здійснення психодіагностики онука Марченка Микити Олеговича для подальшої її подачі до суду та оформлення опіки над ним. Родині надається соціальна послуга кризового консультування.

За інформацією Головного управління національної поліції в Одеській області відносно -------------------01.07.2023 зареєстровані звернення щодо його неадекватної поведінки, імовірно, під наркотичним впливом. Існує факт неналежного виконання батьківських обов’язків.

За інформацією відділення поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 2 Головного управління національної поліції в Одеській області за місцем проживання ---------------------- ростуть кущі коноплі, за фактом відкрите кримінальне провадження за ознаками частини 1 статті 310 Кримінально кодексу України.

Спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області було проведено опитування малолітнього ----------------,     ------------- року народження.

Встановлено, що --------- проживає разом з бабусею та старшим братом -----------. Батька хлопчика звуть ----------, він мешкає окремо. В останній раз хлопчик бачив свого батька влітку, був у нього вдома на протязі двох тижнів. Мати хлопчика влітку померла. За час перебування у батька він хлопчика не годував, постійно ображав бабусю. Коли бабуся дала хлопчику гроші, батько в нього їх забрав, та не відпускав до бабусі. Зі слів ----------- його вихованням та утриманням займається тільки бабуся, батько в його житті ніякої участі не приймає. ---------- і надалі бажає жити разом з бабусею, яку він дуже любить.

Батько ---------------------- до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області надав заяву, в якій зазначив, що він заперечує проти позбавлення його батьківських прав щодо сина ---------------, ------------- року народження.

Наведені факти свідчать про свідоме нехтування своїми батьківськими обов’язками щодо виховання і утримання малолітнього ------------------, ------------- року народження, з боку батька --------------------, так як він не піклується про його фізичний і духовний розвиток, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на його фізичний розвиток як складову виховання.

Питання про позбавлення батьківських прав ------------------- щодо малолітнього сина ------------------, --------------- року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 24 січня 2024 року, на якому була присутня бабуся -------------. Батько ---------------- на засідання комісії не з'явився.        

Враховуючи, що малолітній ----------------------, -------------------- року народження, мешкає в сім’ї бабусі ----------------, яка самостійно займається його вихованням та утриманням, позбавлення батьківських прав батька -------------------змінить ситуацію в бік поліпшення піклування про малолітню дитину, що, як наслідок, буде сприяти захисту інших прав дитини.

Позбавлення батьківських прав не призведе до відібрання дитини від батька та не змінить тривалу існуючу ситуацію між батьком та сином.

У відповідності до ст.ст. 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі п.п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 24 січня 2024 року, діючи в інтересах малолітнього ---------------------, ------------------- року народження, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити --------------------- батьківських прав щодо малолітнього сина ---------------------------, ------------------ року народження.

 

Начальник служби                                                                                      Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: