Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

02/04/2024

Проект рішення від 02.04.2024 «Про затвердження висновку щодо визначення місця проживання малолітніх ------------, --------р.н., --------------, ------------ р.н., -----------, -------- р.н.»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 28.12.2023 по справі № 501/5106/23, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 20.03.2024 (протокол № 3),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про визначення місця проживання малолітніх ------------, ---------- року народження, -------------, ----------- року народження, ----------, ------------ року народження, з матір’ю ------------- (додається).

        2. Рішення виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області набирає чинності в порядку, передбаченому ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування України», та може бути оскаржено до Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (проспект Миру, 33, м. Чорноморськ Одеського району Одеської області) або до Одеського окружного адміністративного суду (Фонтанська дорога, 14, м. Одеса, Одеська область) в порядку та у строки, передбачені Кодексом адміністративного судочинства України.

        3. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № --------------

 

Про визначення місця проживання  малолітніх

------------------,----------- р.н.,

-------------------------,----------- р.н.,

-----------------, ---------- р.н.

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № ---------- за позовом ------------------ до ----------------------- про визначення місця проживання малолітніх ------------------, ----------------- року народження, ---------------, -------------року народження, -----------------, ------------- року народження, з матір’ю -------------.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Згідно з пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо визначення місця проживання дитини обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------ до ------------------ про визначення місця проживання малолітніх ----------------------, ------------ року народження, ---------------, -------------- року народження, --------------------, -----------------року народження, з матір’ю ------------------- та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

--------------------з ---------------------перебували у шлюбі з 31 липня 2019 року по 07 листопада 2023 року, від якого мають трьох малолітніх дітей ----------------, ------------року народження, ------------------,--------------року народження, ---------------, ----------- року народження.

Після розлучення діти залишились проживати в сім’ї матері за адресою: вулиця -------------, будинок №---, квартира ----, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання матері ---------------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дітей, про що спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області та фахівцем, відповідальним за проведення оцінки потреб Чорноморського міського центру соціальних служб, було складено акт обстеження житлово-побутових умов проживання та акт оцінки потреб. Квартира орендована, з усіма зручностями, облаштована меблями та побутовою технікою. Діти мають окрему кімнату, ліжка, місце для занять та відпочинку.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом з дітьми до лікаря - педіатра з приводу захворювання дітей звертається мати, яка сумлінно виконує усі призначення та рекомендації лікаря. Батько з дітьми на прийом до лікаря - педіатра не звертався, здоров’ям дітей не цікавився.

За інформацією Молодіжненського ліцею Великодолинської селищної ради Одеського району Одеської області ------------------ навчається в ліцеї у 1-А класі. Вихованням учня займається мати, приділяючи належну увагу вихованню сина, цікавиться його навчанням, приймає активну участь у житті класу та ліцею.

Спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області було проведено опитування малолітнього --------------------, --------------- року народження.

Встановленно, що ------------проживає разом з матір’ю та двома молодшими братами. Батько мешкає окремо, де саме йому не відомо.

В останній раз ------------- спілкувався з батьком по телефону на Новий рік, хлопчик сам йому зателефонував.

Зі слів хлопчика батько їх з братом бив.

Дмитро і надалі бажає проживати разом з мамою та братами.

Батько ------------------ надав до служби у справах дітей заяву, в якій зазначив, що він проти того, щоб місце проживання його малолітніх дітей ---------------, ------------ року народження, ------------------, -------------року народження, -----------------, ------------ року народження, було визначено з матір’ю.

Питання щодо визначення місця проживання малолітніх -------------, ----------- року народження, --------------------, -------------року народження,---------------, ------------- року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області 20 березня 2024 року.

Відповідно до частини 1 статті 160 Сімейного кодексу України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

Відповідно до частини 1 та частини 2 статті 161 Сімейного кодексу України якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення.

Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Враховуючи, що малолітні -----------------------, -------------- року народження, -----------------, --------------року народження, ---------------------, ------------- року народження, постійно проживають разом з матір'ю, де для них створені всі належні умови для виховання та гармонійного розвитку, керуючись ст.ст. 19, 160, 161 Сімейного кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 20 березня 2024 року, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне визначити місце проживання малолітніх ---------------------, ----------------року народження, ----------------------, --------------------- року народження, ----------------------, -------------року народження, з матір’ю ----------------------.

 

Начальник служби у справах дітей                                                           Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: