Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

02/04/2024

Проект рішення від 02.04.2024 «Про затвердження висновку щодо позбавлення батьківських прав --------------------»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 17 січня 2024 року по справі № ----------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 20 березня 2024 року (протокол № 3),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

1. Затвердити висновок про позбавлення батьківських прав ------------------- щодо малолітнього----------------------, ------------------ року народження (додається).

2. Рішення виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області набирає чинності в порядку, передбаченому ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування України», та може бути оскаржено до Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (проспект Миру, 33, м. Чорноморськ Одеського району Одеської області) або до Одеського окружного адміністративного суду (Фонтанська дорога, 14, м. Одеса, Одеська область) в порядку та у строки, передбачені Кодексом адміністративного судочинства України.

3. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № --------------

 

Про   доцільність    позбавлення   батьківських    прав

------------------------------- щодо малолітнього

-------------------,  ----------  р.н.

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № ---------------- за позовом ------------------------ про позбавлення батьківських прав ---------------------щодо малолітнього сина -------------------, ---------------- року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Статтею 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------- про позбавлення батьківських прав ---------------------щодо малолітнього сина ---------------------, ---------------------року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

------------------------- є батьком малолітнього -------------------, ------------------року народження.

Мати ------------------------------------------ померла 14 березня 2020 року.

------------------------ є рідним братом малолітнього ----------------------, ------------ року народження.

Відповідно до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866, на підставі наказу начальника служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 13.10.2023 № 49 малолітнього --------------------, --------------------- року народження, було передано на виховання та утримання ------------------ (тимчасово).

На теперішній час малолітній ------------------, ----------------- року народження, мешкає в сім’ї рідного брата ------------------------- за адресою: вулиця -------------, будинок -----, село Бурлача Балка, м. Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання -------------------задовільні, придатні для виховання і розвитку дитини, про що Бурлачобалківською сільською адміністрацією Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області складено акт обстеження житлово-побутових умов проживання.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області за весь період спостереження на прийом з дитиною до лікаря – педіатра звертався старший брат, який сумлінно виконував усі призначення та рекомендації лікаря у разі хвороби дитини.

Батько з дитиною на прийом за останні 3 роки до лікаря - педіатра не звертався.

За інформацією Бурлачобалківської гімназії Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області -------------- навчається в гімназії з першого класу.

Георгія з 4 класу виховує батько, мати померла. Батько ні матеріально, ні психологічно не підтримує сина, не цікавиться його навчанням та вихованням.

Старший брат ------------------------ забезпечує його одягом, харчуванням, лікуванням.

За інформацією відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 2 Головного управління Національної поліції в Одеській області --------------- перебуває на обліку в відділі поліції як кривдник.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області родина перебуває на обліку Центру з 02.10.2023 через невиконання ------------------ батьківських обов`язків, а також вчинення домашнього насильства економічного характеру по відношенню до малолітнього сина ----------------, ----------------- року народження.

Батько --------------------- зловживає алкогольними напоями, ніде не працює, не виконує батьківські обов`язки.

Малолітній ---------------------, ---------------- року народження, був запрошений до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на бесіду, під час якої надав заяву, в якій зазначив, що пілся того, як померла мати, він мешкає в родині старшого брата -------------------------, який займається його вихованням та утриманням.

Батько зловживає спиртними напоями, ніякої участі в його житті не приймає.

Малолітній -------------------, ------------------- року народження, бажає, щоб його батька ------------------------- позбавили батьківських прав щодо нього.

Питання про позбавлення батьківських прав ------------------ щодо малолітнього сина --------------------------, --------------------року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 20 березня 2024 року.

Враховуючи, що малолітній ----------------------, ------------------- року народження, постійно мешкає зі своїм рідним братом --------------------, який займається його вихованням та утриманням, позбавлення батьківських прав батька ------------------------змінить ситуацію в бік поліпшення піклування про малолітню дитину, що, як наслідок, буде сприяти захисту інших прав дитини.

Позбавлення батьківських прав не призведе до відібрання дитини від батька, оскільки він тривалий час з сином не проживає, та не змінить тривалу існуючу ситуацію між батьком та сином.

У відповідності до ст.ст. 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі п.п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 20 березня 2024 року, діючи в інтересах малолітнього ------------------------, ---------------------- року народження, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити -------------------- батьківських прав щодо малолітнього сина ----------------------, ---------------- року народження.

 

Начальник служби                                                                          Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: