Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

08/04/2024

Рішення виконавчого комітету від 04.04.2024 № 98 «Про затвердження висновку щодо позбавлення батьківських прав ----------------------»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 27 листопада 2023 року по справі № -------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 21 лютого 2024 року (протокол № 2),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про позбавлення батьківських прав --------------- щодо малолітнього ----------------, -------------- року народження (додається).

        2.  Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від  04.04.2024    №  98

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № -----------

 

Про   доцільність    позбавлення    батьківських    прав

---------------------------------- щодо малолітнього

------------------, ---------------   р.н.

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № -------------- за позовом ------------------- про позбавлення батьківських прав ------------------щодо малолітнього ------------------,------------- року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------- про позбавлення батьківських прав -------------------щодо малолітнього -----------------, ----------------- року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

-------------------- з ------------------- перебували у шлюбі з 18 грудня 2012 року по 18 січня 2016 року, від якого мають малолітнього сина ----------------, -----------------року народження, який є дитиною з інвалітністю та потребує постійної сторонньої допомоги.

Після розлучення дитина залишилась проживати в сім’ї матері за адресою: вулиця                  ----------, будинок № -----, квартира № ----, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання матері ----------------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дитини. Квартира орендована, з усіма зручностями, облаштована меблями та побутовою технікою. Мати самостійно займається вихованням, лікуванням дитини.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області дитина перебуває на обліку лікаря-педіатра як інвалід дитинства з 29 вересня 2014 року. За весь період спостереження і відвідування дитини вдома, лікування, обстеження у профільних фахівців, масаж дитині здійснювались у супроводі матері ---------------------------. Мати піклується про стан здоров’я дитини, виконує і дотримується всіх рекомендацій профільних фахівців щодо піклування і профілактики ускладнень з особливостями захворювання дитини. Участі батька в піклуванні за дитиною лікарем-педіатром не спостерігалось.

За інформацією Чорноморського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції               (м. Одеса) станом на 07.12.2023 заборгованість зі сплати аліментів боржника ------------------погашена в повному обсязі

Батько -------------------- до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області надав заяву, в якій зазначив, що він заперечує проти позбавлення його батьківських прав щодо сина -----------------, ----------------- року народження. ----------------------- підтвердив, що свого сина він не відвідує, не приймає участі по догляду за ним.

Наведені факти свідчать про свідоме нехтування батьківськими обов’язками щодо виховання і утримання дитини ----------------------, -------------------- року народження, його батьком -------------------------, так як він не піклується про його фізичний і духовний розвиток, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на його фізичний розвиток як складову виховання.

Питання про позбавлення батьківських прав ------------------ щодо малолітнього ---------------------, ------------------ року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області 21 лютого 2024 року.

Батько ---------------------на засідання Комісії з питань захисту прав дитини не з'явився.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 19, 160, 161 Сімейного кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 21 лютого 2024 року, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав-------------------- щодо малолітнього ---------------------, ----------------- року народження.

 

Начальник служби у справах дітей                                                           Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: