Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

08/04/2024

Рішення виконавчого комітету від 04.04.2024 № 100 «Про затвердження висновку щодо позбавлення батьківських прав -------------»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 27 грудня 2023 року по справі № -------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 21 лютого 2024 року (протокол № 2),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про позбавлення батьківських прав ------------- щодо дітей ------------------, ------------- року народження, ---------------, -------------- року народження, -----------------, --------------року народження, ---------------, ------------- року народження (додається).

        2.  Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від  04.04.2024    №  100

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № ----------

 

Про  доцільність  позбавлення  батьківських прав

-------------------  щодо  дітей

----------------, --------------р.н.,

-----------------,  ----------   р.н.,

-----------------,   -------------  р.н.,

---------------,  -------------  р.н.

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № ------------ за позовом ----------------про позбавлення батьківських прав ------------- щодо дітей ----------------, ------------- року народження, ---------------, -------------- року народження, ------------------, -------------року народження, ---------------,------------ року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви --------------- про позбавлення батьківських прав ---------------щодо дітей ----------------------, ---------- року народження, -------------, -------------- року народження, -------------, --------------року народження, -------------, ---------------року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

----------------- із -------------------- у зареєстрованому шлюбі не перебували, від стосунків мають малолітніх дітей ----------------, -------------- року народження, -------------, --------------, --------------, ---------------року народження, --------------, ------------------року народження.

З 2015 року, після фактичного припинення стосунків, діти залишились проживати в сім’ї матері за адресою: вулиця --------, будинок № -------, квартира № ------, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання матері -------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дітей. Квартира орендована, з усіма зручностями, облаштована меблями та побутовою технікою. Діти мають окрему кімнату, ліжка, місце для занять та

відпочинку. Родина мешкає з чоловіком матері ---------------, який займається їх вихованням та утриманням.

Родина ------------------ з дітьми з 02 вересня 2022 року перебуває на обліку внутрішньо переміщеної особи.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом з дітьми до лікаря - педіатра звертається мати, яка сумлінно виконує усі призначення та рекомендації лікаря. Дитина ------------ є інвалідом дитинства.

Батько з дітьми на прийом до лікаря - педіатра не звертався.

За інформацією Чорноморського ліцею № 4 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ---------------та --------------навчаються в ліцеї з 2020 року. Мати ---------------- приділяє багато уваги їх вихованню, відвідує батьківські збори, постійно підтримує зв'язок з класними керівниками.

Батько --------------- не цікавиться навчанням та поведінкою дітей, батьківські збори не відвідував, жодного разу до ліцею не приходив.

За інформацією Чорноморського ліцею № 6 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області --------------- навчається в ліцеї на екстернаті.

--------------навчається у закладі з 2022 року.

Мати ---------------- здійснює належний контроль за навчанням та поведінкою дітей, підтримує зв'язок з класними керівниками та адміністрацією ліцею, регулярно відвідує батьківські збори.

Батько ---------------- жодного разу не цікавився навчанням дітей та взагалі не приймає участі у їх навчальному розвитку, батьківські збори не відвідує.

За інформацією Луканівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Кривоозерської селищної ради Миколаївської області мати ------------------приділяла достатньо уваги вихованню та розвитку дітей, постійно відвідувала батьківські збори, підтримувала зв'язок з класними керівниками.

Батько ------------------ життям та навчанням дітей не цікавився, батьківські збори не відвідував, з класними керівниками дітей не спілкувався.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області сім’я ------------------на обліку в центрі не перебувала, послуги не отримувала, будь-які повідомлення стосовно цієї родини до центру не надходили.

Спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області проведено опитування малолітніх -----------------, ------------------ року народження, -----------------,-------------- року народження.

Встановлено, що --------- та ------------ проживають разом з матір’ю, її чоловіком -----------------, якого діти вважають та називають батьком, старшими братом і сестрою.

Зі святами та днями народження хлопчиків вітають рідні та батьки.

-------------------, є їх рідний батько, про нього розповідала мати, якого вони не пам’ятають, взагалі не зустрічалися та не спілкувалися.

Неповнолітній -------------------, ---------------------року народження, не заперечує, щоб його батька ---------------------- позбавили батьківських прав.

Малолітня ---------------------, ------------------року народження, також не заперечує, щоб її батька -------------------------позбавили батьківських прав.

Батько ----------------------- неодноразово запрошувався до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеської області на бесіду, але так і не з’явився, тому з’ясувати його думку щодо позбавлення батьківських прав не виявилось можливим.

Питання про позбавлення батьківських прав --------------------- щодо дітей -------------------------, -------------------- року народження, -------------------, -----------------року народження, --------------------------, --------------------- року народження, -------------------, -------------------- року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області 21 лютого 2024 року, на якому була присутня мати ----------------------, яка не змогла обґрунтувати мету, яку вона прагне досягнути позбавленням батьківських прав і яким чином позбавлення батьківських прав батька ----------------------- змінить існуючу ситуацію і сприятиме захисту інтересів дітей.

У відповідності до п.п. 15,16,17 Постанови Пленуму Верховного суду України № 3               від 30.03.2007 ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.

-----------------------не надала підтверджень винної поведінки батька дітей щодо невиконання батьківських обов’язків.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 19, 160, 161 Сімейного кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 21 лютого 2024 року, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав -------------------щодо дітей ---------------------, ------------------року народження, -----------------, ------------------- року народження, --------------------, ----------------- року народження, -----------------, -----------------року народження, за умови надання доказів безпідставного невиконання батьком своїх батьківських обов’язків.

 

Начальник служби у справах дітей                                                           Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: