Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

08/04/2024

Рішення виконавчого комітету від 04.04.2024 № 101 «Про затвердження висновку щодо позбавлення батьківських прав ----------------------------»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 17 січня 2024 року по справі № ---------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 21 лютого 2024 року (протокол № 2),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про позбавлення батьківських прав ----------------- щодо неповнолітнього -------------------, ------------------- року народження (додається).

        2.  Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від  04.04.2024    №  101

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № -------------

 

Про доцільність  позбавлення батьківських прав

-------------------- щодо неповнолітнього

сина ------------------, ----------------- р.н.

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № -------------- за позовом -----------------про позбавлення батьківських прав ------------------щодо неповнолітнього сина ---------------------, ------------------року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Згідно з пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------ про позбавлення батьківських прав ------------------ щодо неповнолітнього сина ---------------, -----------------року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

---------------з ---------------- перебували у шлюбі з 22 липня 2016 року по 01 лютого 2021 року, від якого мають неповнолітнього сина ----------------, -----------------року народження.

В січні місяці 2021 року мати ------------------ покинула дитину та виїхала за кордон на постійне місце проживання, де і знаходиться на теперішній час.

Неповнолітній ---------------------, ------------------ року народження, проживає разом з батьком -------------------- за адресою: вулиця -----------, будинок ------------, квартира ------, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання батька ------------------ задовільні, придатні для виховання і розвитку дитини. Житло орендоване. Квартира з усіма зручностями, облаштована меблями та побутовою технікою. У дитини є окрема кімната, окреме ліжко, місце для занять та відпочинку.

Неповнолітній ---------------------, -----------------року народження, з 11 жовтня 2022 року перебуває на обліку внутрішньо переміщеної особи.

За інформацією Чорноморського ліцею № 4 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ---------------- навчається в ліцеї з 01 вересня 2023 року.

Батько ----------------------приділяє багато уваги вихованню сина, здійснює систематичний контроль за поведінкою та навчанням сина, регулярно відвідує батьківські збори, постійно підтримує зв'язок з класним керівником.

Мати --------------------- жодного разу не відвідувала батьківські збори, не спілкувалася ні з класною керівницею, ні з вчителями щодо навчання його в ліцеї.

За інформацією Херсонської багатопрофільної гімназії № 20 імені Бориса Лавреньова Херсонської міської ради ------------- навчався в гімназії з 01.09.2015 по 09.08.2023 навчальні роки.З жовтня місяця 2021 року приживає з батьком, який займається його вихованням, відвідував батьківські збори, брав активну участь у житті гімназії та класу. З січня місяця 2022 року мати з класним керівником зв'язок не підтримувала.

Неповнолітній ------------------, 05 серпня 2009 року народження, бажає щоб його мати ----------------- позбавили батьківських прав щодо нього.

Мати --------------------- згодна з позбавленням її батьківських прав щодо сина -------------------------,---------------------- року.

Наведені факти свідчать про свідоме нехтування своїми батьківськими обов’язками щодо виховання і утримання неповнолітнього --------------------, ----------------- року народження, з боку матері --------------------, так як вона не піклується про його фізичний і духовний розвиток, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на його фізичний розвиток як складову виховання.

Питання про позбавлення батьківських прав ------------------ щодо неповнолітнього ---------------------, ----------------------року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області 21 лютого 2024 року.

Враховуючи, що мати ---------------------покинула неповнолітнього сина ----------------------, -------------------року народження, а його вихованням та утриманням самостійно займається батько -----------------, позбавлення батьківських прав матері ----------------------- змінить ситуацію в бік поліпшення піклування про неповнолітню дитину, що, як наслідок, буде сприяти захисту інших прав дитини.

Позбавлення батьківських прав не призведе до відібрання дитини від матері та не змінить тривалу існуючу ситуацію між матір'ю та сином.

У відповідності до ст.ст. 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі п.п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 21 лютого 2024 року, діючи в інтересах неповнолітнього ----------------------, --------------------- року народження, враховуючи думку дитини, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити ---------------------батьківських прав щодо неповнолітнього ---------------------,----------------- року народження, за умови надання доказів безпідставного невиконання батьком своїх батьківських обов’язків.

 

Начальник служби у справах дітей                                                           Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли:

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення