Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

08/04/2024

Рішення виконавчого комітету від 04.04.2024 № 102 «Про затвердження висновку щодо позбавлення батьківських прав матері ------------------------------»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 22 грудня 2023 року по справі № -------------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 21 лютого 2024 року (протокол № 2),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про позбавлення батьківських прав --------------- щодо малолітнього ------------------, ---------------- року народження (додається).

        2.  Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від  04.04.2024    №  102

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № ------------

 

Про доцільність позбавлення  батьківських  прав

------------------    щодо    малолітнього   сина

-------------------, -------------- р.н.

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № ------------- за позовом -------------------- про позбавлення батьківських прав ------------- щодо малолітнього сина -------------------, ---------------- року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Згідно з пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------- про позбавлення батьківських прав ------------- щодо малолітнього сина -------------------, --------------- року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

---------------- з -------------- в зареєстрованому шлюбі не перебували, від стосунків мають малолітнього сина -----------------,    -------------------- року народження.

------------------- року мати ------------------ покинула дитину та виїхала за межі України на постійне місце проживання, де і знаходиться на теперішній час, а малолітній син залишився з батьком ---------------------за адресою: вулиця --------------, будинок № ----, селище Олександрівка, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

За інформацією Олександрівської селищної адміністрації Чорномосрької міської ради Одеського району Одеської області умови проживання батька ----------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дитини. У дитини є окрема кімната, окреме ліжко, місце для занять та відпочинку. Мати ------------, зі слів батька, проживає за кордоном та має іншу родину.

Бабуся ----------------приймає активну участь у вихованні та догляді за дитиною.

Батько ----------------------за місцем проживання характеризується з позитивного боку, підтримує добрі стосунки з сусідами та мешканцями селища, скарг чи заяв від мешканців на нього не надходило.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області за весь період спостереження на прийом з дитиною до лікаря-педіатра зверталась мати, яка виконувала усі призначення та рекомендації лікаря.

З лютого місяця 2023 року по теперішній час дитиною опікується батько.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області сім’я ----------------- на обліку Центру не перебувала, послуги не отримувала, будь-які повідомлення стосовно цієї родини не надходили.

Рішенням Любашівського районного суду Одеської області від 03 червня 2019 року -------------------- позбавлена батьківських прав щодо її старших дітей ----------------, -------------- р.н., -----------------,----------------- р.н.

Мати ------------------- на території України не перебуває, місце перебування її невідоме, на телефонні дзвінки не відповідає, тому з’ясувати її думку щодо позбавлення батьківських прав не виявилось можливим.

Наведені факти свідчать про свідоме нехтування своїми батьківськими обов’язками щодо виховання і утримання малолітнього ------------------, -------------------- року народження, з боку матері -------------------, так як вона не піклується про його фізичний і духовний розвиток, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на його фізичний розвиток як складову виховання.

Питання про позбавлення батьківських прав ---------------- щодо малолітнього сина -----------------------, ------------------- року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області 21 лютого 2024 року.

Враховуючи, що мати ---------------- покинула сина малолітнього -----------------, ---------------року народження, а його вихованням та утриманням, самостійно займається батько --------------------, позбавлення батьківських прав матері --------------- змінить ситуацію в бік поліпшення піклування про малолітню дитину, що, як наслідок, буде сприяти захисту інших прав дитини.

Позбавлення батьківських прав не призведе до відібрання дитини від матері та не змінить тривалу існуючу ситуацію між матір'ю та сином.

У відповідності до ст.ст. 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі п.п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 21 лютого 2024 року, діючи в інтересах малолітнього -----------------, --------------------- року народження, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити ------------------- батьківських прав щодо малолітнього ----------------------, ----------------------- року народження, за умови надання доказів безпідставного невиконання батьком своїх батьківських обов’язків.

 

Начальник служби у справах дітей                                                           Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: