Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

06/05/2024

Проект рішення від 06.05.2024 «Про доцільність позбавлення батьківських прав ___________________________________щодо дітей ____________________________, 27.10.2011 р. н., _________________________________, 23.12.2017 р. н., ______________________________, 14.12.2019 р. н., _______________________________, 23.11.2021 р. н., ______________________________, 23.11.2021 р. н.»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 05 жовтня 2023 року по справі № 501/3764/23, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 24.04.2024 (протокол № 5),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав батьків щодо малолітніх ______________27 жовтня 2011 року народження, ________________, 23 грудня 2017 року народження, ___________________, 14 грудня 2019 року народження, _________________, 23 листопада 2021 року народження, ______________, 23 листопада 2021 року народження. (додається).

 

        2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                      Василь ГУЛЯЄВ

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                 рішенням виконавчого комітету

                                                                                 Чорноморської міської ради

                                                                                 Одеського району Одеської області

                                                                                 від____________№_____

 

                                                              ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № 501/877/24

 

Про    доцільність   позбавлення     батьківських     прав

_________________________,  ____________________,

__________________________________    щодо     дітей

____________________________,      _________   р.    н.,

____________________________, _____________ р. н.,

____________________________,     __________    р. н.,

____________________________,     ___________  р. н.,

____________________________,     __________    р.  н. 

 

        В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа                         № 501/877/24 за позовом виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про позбавлення батьківських прав ________________, ________________, __________________ щодо малолітніх дітей ___________________, _________ року народження, ____________________________, ______________ року народження, ____________________, ____________ року народження, _____________________, ___________ року народження, ____________________, ______________ року народження.

        Пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо визначення місця проживання дитини обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

       При розгляді позовної заяви виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про позбавлення батьківських прав ______________________________________________ щодо їх малолітніх дітей та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

        _____________________ є матір’ю малолітніх дітей ________________, _________ р. н., ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ р. н. 

        Відомості про батька ______________ в свідоцтві про народження внесені у відповідності ч. 1 ст. 135 Сімейного Кодексу України за вказівкою матері.

        Починаючи з 2016 року _____________________ двічі реєструвала шлюби з громадянами інших країн: ____________________________, громадянином Республіки Узбекистан, _____________________, громадянином Республіки Індія, які вписані в свідоцтва про народження батьками чотирьох молодших дітей. Водночас, зазначені вище іноземні громадяни зі слів _________________________ не є біологічними батьками дітей, будь - якої участі в житті, вихованні і утриманні )____________________________, ________________________________________________ ніколи не приймали, їх місце перебування не відоме.

       Місце реєстрації проживання _____________________ та малолітньої _____________ зареєстровано за адресою: Одеська область Одеський район, м. Чорноморськ, вул. ___________________. ____________________, ____________________, _____________________, ___________________ не мають місця реєстрації проживання.  

       Протягом перебування родини __________ на території м. Чорноморська мати  разом з дітьми постійного місця проживання не мали, мешкали в тимчасово орендованому житлі. При відвідуванні сім’ї ____________ за місцями проживання була постійна антисанітарія та безлад, брудно, відсутні продукти харчування. ____________________ часто змінювала та приховувала місце свого проживання, не відповідала на телефонні дзвінки, не намагалася поліпшити умови проживання та утримання дітей. Всі орендовані приміщення, в яких мешкала родина ____________,приведені в стан, після якого проживання в них не можливе.

         __________________ не приділяла уваги вихованню, навчанню, утриманню та лікуванню дітей, не надавала можливості Уляні відвідувати навчання та не влаштувала молодших дітей до дошкільного закладу, що не дало дітям можливості соціалізуватися. Мати часто залишала дітей без нагляду, замикаючи вдома самих, не дбала про них, забувала нагодувати. Безвідповідальність матері дітей привела до нещасного випадку, який стався в червні 2022 року, коли трирічний Олег випав з вікна з другого поверху.

        ___________________ веде асоціальний спосіб життя, зловживає алкогольними напоями, не працює.  Спеціалістами служби у справах дітей з __________________________ проводилися постійні профілактичні бесіди щодо необхідності змінити спосіб життя та ставлення до виконання батьківських обов’язків. Мати дітей неодноразово була попереджена про наслідки неналежного виконання батьківських обов’язків. Питання про неналежне виконання батьківських обов’язків _____________________ щодо дітей розглядалося на засіданнях Комісії з питань захисту прав дитини, але мати свого ставлення до виконання батьківських обов’язків не змінила.

      ___________________________________________________________________________________________________________ перебували на обліку в службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області та в службі у справах дітей Старомаяківської сільської громади Березівського району Одеської області  як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах. 

       З метою запобігання соціального сирітства та збереження родини ____________________ разом з дітьми у квітні 2023 року були влаштовані до реабілітаційного центру матері та дитини у м. Дніпро, який вона самовільно залишила і переїхала до с. Новоандріївка Старомаяківської сільської громади Березівському району Одеської області.

        За інформацією служби у справах дітей Старомаяківської сільської громади Березівського районі Одеської області умови проживання дітей в сім’ї _____________ були незадовільні, в приміщенні брудно, холодно, повна антисанітарія, діти голодні та хворі, відсутні продукти харчування, мати постійно перебувала в стані алкогольного сп’яніння. Владика була попереджена спеціалістами служби у справах дітей про відібрання в неї дітей у випадку, якщо вона не змінить свого ставлення до життя та здоров’я дітей, після чого мати з дітьми переїхали до м. Чорноморська.

       Після повернення у січні 2024 року ______________________ разом з дітьми до                         м. Чорноморська умови проживання дітей в сім’ї матері та відношення матері до виконання батьківських обов’язків не поліпшилися.

       За інформацією адміністрації Чорноморського ліцею № 3 та Чорноморського ліцею №6 під час проживання у м. Чорноморську __________________ заняття в закладах не відвідувала, мати на зв’язок з класними керівниками дитини не виходила, не надавала дитині можливості отримати обов’язкову загальну середню освіту.

      За інформацією КНП «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області _________________________ не уклала договір з лікарем – педіатром на надання медичних послуг її дітям, у зв’язку з чим вони були позбавлені можливості отримати належну медичну допомогу під час хвороби, щеплення за віком.

      За інформацією відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 2 Головного управління Національної поліції в Одеській області на _____________________ неодноразово складалися адміністративні протоколи за неналежне виконання батьківських обов’язків, за жорстоке поводження з дітьми.

       17.02.2024 року до відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 2 Головного управління Національної поліції в Одеській області надійшла інформація від бабусі _______________________ про те, що вона покинула своїх дітей, дві доби не з’являлася вдома, її місце перебування було невідоме.

       У відповідності до акту органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров’я про підкинуту чи знайдену дитину та її доставку, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України від 17 грудня 2013 року                                №1095/1239, ________________________________________________________________________________________________________були повторно влаштовані до дитячого відділення КНП «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як діти, залишені без батьківського піклування. Діти доставлені до лікарні хворі та занедбані.

      У відповідності до наказів начальника служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ________________________________________________________________________________________________________поставлені на первинний облік дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

      Після лікування дітей у дитячому відділенні лікарні ___________________, __________________, ____________________________  були тимчасово влаштовані до Центру соціально – психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської районної державної адміністрації Одеської області.

      Малолітні __________________________ та ____________________________ рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 04.04.2024 № 94 влаштовані тимчасово в КНП «Ізмаїльський спеціалізований будинок дитини» Одеської обласної ради.

       Наведені факти свідчать про свідоме нехтування батьківськими обов’язками щодо виховання і утримання _______________________________ року народження, ___________________________ року народження, ________________________ року народження, __________________________ року народження, ______________________ року народження, їх батьками ___________________, _________________, ___________________, так як вони повністю самоусунулись від виконання батьківських обов’язків, не піклуються про їх фізичний і духовний розвиток, не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дітей, що негативно впливає на їх фізичний розвиток як складову виховання. Відношення _______________ до життя та здоров’я дітей наражає їх на постійну небезпеку.

      Питання про позбавлення батьківських прав ______________, _________________, ___________________ щодо їх малолітніх дітей _________________________ року народження, ________________________ року народження, __________________________ року народження, ______________________ року народження, ______________________ року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини ­­­24.04. 2024 року.

       У відповідності до ст. ст. 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі  п. п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, діючи в інтересах малолітніх _________________________ року народження, __________________ року народження, _______________________ року народження, _____________________року народження, _________________________ року народження, враховуючи рішення Комісії з питань захисту прав дитини від 24.04.2024 року № 5, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ________________, _________________, _______________ щодо їх малолітніх дітей _____________________ року народження, _________________________ року народження, _________________________ року народження, _________________ року народження, ____________________________ року народження.

 

Начальник служби у справах дітей                                                       Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: