Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

07/05/2024

Проект рішення від 07.05.2024 «Про затвердження висновку щодо позбавлення батьківських прав ------------------- та ---------------»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 04 березня 2024 року по справі № -----------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 24 квітня 2024 року (протокол № 5),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

1. Затвердити висновок про позбавлення батьківських прав -----------------, ----------------- щодо малолітньої -----------------, 31 грудня 2023 року народження (додається).

2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                           Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № ------------

 

Про доцільність позбавлення батьківських прав

-----------------,  ----------------щодо малолітньої ----------,  -------  року  народження

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № ------------ за позовом виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про позбавлення батьківських прав ---------------, -------------- щодо малолітньої -------------, ----------- року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, – орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає до суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про позбавлення батьківських прав ---------------, ---------------щодо малолітньої -----------------,  -------------- року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

---------------є матір’ю повнолітньої ---------------, -----------року народження, малолітніх ---------------, -----------------року народження, -----------------, ---------------року народження.

22 квітня 2024 року рішенням Іллічівського міського суду Одеської області ----------------позбавлена батьківських прав щодо малолітніх дітей -------------, -------------- року народження, ------------------, ------------------ року народження.

---------------------- уклала шлюб з громадянином Республіки Ірак -------------------, -------------року народження, актовий запис № 642 від 29.05.2019, складений Приморським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), але однією сім’єю не проживали та спільного господарства не вели.

31 грудня 2023 року в КНП «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області -----------------народила дитину жіночої статі, яку відмовилась забирати, про що 08.01.2024 було складено акт закладу охорони здоров’я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров’я.

Зі слів -------------------- дитину вона народила від іншого чоловіка, місце перебування якого їй невідомо.

Відомості про батька при реєстрації народження дитини внесені згідно статті                             133 Сімейного кодексу України.

Рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 02.02.2024 № 42 «Про реєстрацію народження дитини, яку відмовилися забрати з акушерського відділення КНП «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області» було здійснено реєстрацію народження дитини, та присвоєно прізвище ------------, ім’я ------------, по батькові -------------, ------------ року народження.

На теперішній час малолітня -----------------, -------------- року народження, перебуває тимчасово в комунальному некомерційному підприємстві «Ізмаїльський спеціальний будинок дитини» Одеської областної ради.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Одеського району Одеської області ------------------- одружена з іноземцем, але з ним ніколи не проживала разом, де він перебуває зараз, його контакти, ім’я, прізвище вона не знає.

Родина -------------- перебувала в Центрі на обліку сімей, які знаходяться в складних життєвих обставинах з 2013 року. Причина обліку - соціально-педагогічна занедбаність родини: посереднє відношення до догляду і виховання дітей, низький педагогічний і культурний рівень матері, неправильне ставлення матері до виховання дітей, відсутність чіткої організації життя і діяльності дітей в сім'ї, упущення в розвитку і вихованні.

Щодо залишеної дитини у пологовому будинку Ганна Олександрівна повідомила, що не має наміру забирати дитину з лікарні та отримувати допомогу з боку Центру у цьому напрямку.

--------------------------- до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області не зверталась, дитиною не опікувалась.

Під час перебування малолітньої ------------, -------------- року народження, у КНП «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області -------------------- дитину не відвідувала, її життям та здоров’ям не цікавилась.

Наведені факти свідчать про свідоме нехтування своїми батьківськими обов’язками щодо виховання і утримання малолітньої ---------------------, ----------------- року народження, ---------------------, так як вона відмовилась забрати дитину з пологового будинку без поважної причини, не піклується про її фізичний і духовний розвиток, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання.

Питання про позбавлення батьківських прав ---------------------- та громадянина Республіки -------------------- щодо малолітньої ----------------------, ----------------- року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області 24 квітня 2024 року.

У відповідності до статей 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі п.п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 24 квітня 2024 року, діючи в інтересах малолітньої ---------------------, 31 грудня 2023 року народження, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити -----------------------, ----------------------батьківських прав щодо малолітньої ----------------------,--------------- року народження.

 

Начальник служби у справах дітей                                                           Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: