Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

19/06/2024

Проект рішення від 19.06.2024 «Про затвердження висновку щодо позбавлення батьківських прав матері ------------------»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 28 березня 2024 року по справі ----------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 31 травня 2024 року (протокол № 6),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про позбавлення батьківських прав ----------------------- щодо неповнолітньої ------------------, ------------------ року народження (додається).

        2.  Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

 

Міський голова                                                                               Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № ------------------

 

Про доцільність позбавлення  батьківських  прав -----------------------    щодо неповнолітньої доньки -------------, ---------- р.н.

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № -----------за позовом ------------------- про позбавлення батьківських прав ------------------ щодо неповнолітньої доньки-------------------, ----------------- року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Згідно з пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви -------------------про позбавлення батьківських прав -------------------щодо неповнолітньої доньки -----------------, --------------- року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

-----------------з -------------------- перебували у шлюбі з 28 грудня 2007 року по 15 серпня 2016 року, від якого мають доньку ------------------, ------------ року народження.

Після розлучення дівчинка залишилась проживати в сім’ї батька ------------------- за адресою: вулиця -----, будинок ----, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання батька ------------------задовільні, придатні для виховання і розвитку дитини. Будинок з усіма зручностями, облаштован меблями та побутовою технікою. Дівчинка має окрему кімнату, окреме ліжко, стіл для навчання та місце для відпочинку.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом з дитиною до лікаря - педіатра звертався батько. За період спостереження на прийом до лікаря - педіатра з дитиною мати не зверталась, зі слів батька, знаходиться за кордоном.

За інформацією Чорноморського економіко-правового ліцею № 1 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області у ліцеї дитина навчається з першого класу.

Батько дівчинки зацікавлений в навчанні та вихованні доньки, бере дуже активну участь у її житті та у житті класу, відвідує батьківські збори, активно співпрацює з батьківським комітетом класу, регулярно здійснює контроль за успішністю та поведінкою дівчинки.

Матір ---------------- ніколи не приходила до ліцею, жодних телефонних розмов про навчання та шкільне життя -------- ніколи не було.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області сім’я ---------------- на обліку Центру не перебувала, послуги не отримувала, будь-які повідомлення стосовно цієї родини не надходили.

Неповнолітня ------------------, --------------року народження, бажає щоб її мати ---------------------позбавили батьківських прав щодо неї.

Мати ----------------------- запрошувалася до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеської області на бесіду, але так і не з’явилась, місце її перебування не відомо, тому з’ясувати її думку щодо позбавлення батьківських прав не виявилось можливим.

Питання про позбавлення батьківських прав ------------------- щодо неповнолітньої доньки --------------------, --------------------року народження,  розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області 31 травня 2024 року, на якому був присутній батько -----------------,  який не зміг обґрунтувати мету, яку він прагне досягнути позбавленням батьківських прав і яким чином позбавлення батьківських прав матері --------------------- змінить існуючу ситуацію і сприятиме захисту інтересів дитини.

У відповідності до п.п. 15,16,17 Постанови Пленуму Верховного суду України № 3   від 30.03.2007 ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.

------------------не надав підтверджень винної поведінки матері дитини щодо невиконання батьківських обов’язків.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 19, 160, 161 Сімейного кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 31 травня 2024 року, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ------------------щодо неповнолітньої доньки -------------------, -------------- року народження, за умови надання доказів безпідставного невиконання матір’ю своїх батьківських обов’язків.

 

Начальник служби у справах дітей                                                           Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: