Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

26/07/2024

Рішення виконавчого комітету від 23.07.2024 № 268 «Про затвердження висновку щодо позбавлення батьківських прав батька -----------------------------»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Овідіопольського районного суду Одеської області від 24 квітня 2024 року по справі № ------------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 26 червня 2024 року (протокол № 7),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про позбавлення батьківських прав ------------------ щодо малолітньої ------------------------, ----------------- року народження (додається).

 

        2.  Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від  23.07.2024  №  268

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № --------------

 

Про доцільність позбавлення батьківських прав

--------------------щодо малолітньої

-----------------,  -------------- р.н.

 

В провадженні Овідіопольського районного суду Одеської області перебуває цивільна справа № ------------------ за позовом --------------------- про позбавлення батьківських прав ---------------------- щодо малолітньої доньки -------------------, --------------- року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, – орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------- про позбавлення батьківських прав -------------------- щодо малолітньої доньки ---------------------, -------------------- року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

------------------------ з ---------------------перебували у шлюбі з 29 червня 2013 року по 13 травня 2020 року, від якого мають малолітню доньку ------------------, ------------- року народження.

Після розлучення батьків дитина залишились проживати в сім’ї матері ------------------

На теперішній час мати ------------------- вдруге уклала шлюб з -------------------, в якому у них народилась спільна донька ------------------, ------------------- року народження, та вони однією родиною мешкають в орендованому житлі за адресою: ---------------, будинок № ----, квартира ----, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання матері ----------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дитини. Квартира з усіма зручностями, облаштована меблями та побутовою технікою. Дівчинка має окрему кімнату, окреме ліжко, стіл для навчання та місце для відпочинку.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом з дитиною до лікаря - педіатра зверталися мати, або мати і вітчим.

Мати сумлінно виконує усі рекомендації та призначення лікаря, стежить за здоров’ям і розвитком дитини.

Батько ---------------------- не супроводжував ------------ при відвідуванні дитячої поліклініки.

За інформацією Чорноморської спеціальної школи Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області -------------------, -------------- року народження, навчається в Чорноморській спеціальній школі з 01.09.2021 на підставі висновку інклюзивно-ресурсного центру № 12 від 20.08.2020, заяви матері ---------------- від 27.08.2021, та переліку необхідних для зарахування дитини до спеціального закладу освіти документів.

З 01.09.2021 батько -------------------, не приймає участі у вихованні і навчанні дитини. Не спілкується з класним керівником ----------------, представниками адміністрації школи та комісії психолого-педагогічного супроводу ні усно, ні письмово, ні в телефонному режиму.

Батьківські збори, засідання комісії психолого-педагогічного супроводу доньки не відвідує, не цікавиться рівнем надання освітніх та корекційно - компенсаторних послуг. Для проведення медичного огляду дівчинки вузькими спеціалістами (дитячий психіатр) не надавав згоди для визначення подальшої форми навчання, що унеможливлює визначення освітньої програми навчання.

З 01.09.2022 по даний час -----------------, за рекомендацією шкільного консиліуму, була організована індивідуальна форма навчання - педагогічний патронаж (за станом здоров'я).

За інформацією вчителя домашнього патронажу Чорноморської спеціальної школи Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області --------------- навчається у закладі з 01.09.2021 на домашньому патронажі. Дитина має інвалідність.

--------------------на даний час не працює, тому що ____ потребує постійного догляду.

Мати приймає активну участь в навчально-виховному процесі своєї дитини. Регулярно відвідує школу,батьківські збори, зустрічається зі шкільним психологом, дотримується порад фахівців. На всі рекомендації вчителів реагує оперативно. З дитиною займається, організовує правильне проведення вільного часу. Мати ------------------є основним вихователем дитини.

Батько -----------------з дитиною не спілкується, з сім'єю не проживає. У вихованні дитини участі не бере. З класним керівником на зв'язок не виходив, на батьківські збори не з'являвся.

Батько ------------------- надав до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області власноручну заяву, в якій зазначив, що він проти позбавлення його батьківських прав щодо доньки ---------------,  ------------ року народження. Свою доньку він дуже любить та бажає приймати участь в її вихованні та утриманні.

З метою підтвердження факту прийняття участі в утриманні малолітньої доньки ------------------, ------------- року народження, батько ------------------ надав до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області копії чеків «ПриватБанку», отримувачем в яких вказано ---------------.

За інформацією Овідіопольської селищної ради ------------------- зареєстрований та проживає в селище Овідіополь. Розлучений, має малолітню доньку ---------------, --------------року народження. Безробітний. За час проживання в селище скарг та нарікань з боку сусідів до селищної ради не надходило.

Службою у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області було проведено опитування малолітньої --------------, ---------------року народження.

Зі слів дівчинки батька звуть -----, сестричка --------, мати ---------, дідусь --------. ------ зазначила, що їй 10 років, її вчительку звуть ------------.

Питання про позбавлення батьківських прав ------------ щодо малолітньої доньки ---------------, ----------- року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області 26 червня 2024 року, на якому були присутні як мати так і батько.

Батько ---------------- заперечував щодо позбавлення його батьківських прав щодо малолітньої доньки, зазначив, що він хоче і буде приймати участь в житті дитини, займатися її вихованням та утриманням, але ніяким чином не зміг довести як він буде виправляти сітуацію.

У відповідності до п.п. 15,16,17 Постанови Пленуму Верховного суду України № 3               від 30.03.2007 ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєння нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.

Мати ------------- не обґрунтувала мету, яку вона прагне досягнути позбавленням батьківських прав і яким чином позбавлення батьківських прав батька -----------------змінить існуючу ситуацію і сприятиме захисту інтересів дитини.

Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків. Ухилення батьків від виховання дитини, як підстава позбавлення батьківських прав, можлива лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до положень ст.81 ч.1 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог.

Мати --------------- не довела, що поведінка батька ----------------- відносно його малолітньої доньки є свідомим нехтуванням ним своїми батьківськими обов`язками

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 19, 160, 164 Сімейного кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 26 червня 2024 року,  діючи в інтересах малолітньої дитини, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав --------------щодо малолітньої доньки -------------, -----------року народження, за умови надання доказів безпідставного невиконання батьком своїх батьківських обов’язків.

 

Начальник служби                                                                                      Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: