Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

20/09/2024

Проект рішення від 20.09.2024 «Про затвердження висновку щодо позбавлення батьківських прав ----------------------»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Дзержинського міського суду Донецької області від 24 червня 2024 року по справі № 225/1013/24, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 28 серпня 2024 року (протокол № 9),

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

1. Затвердити висновок про позбавлення батьківських прав --------------------щодо малолітнього ----------------------, ---------------------- року народження (додається).

2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № ----------

 

Про  доцільність  позбавлення  батьківських  прав

Воловіка Віталія Леонідовича щодо малолітнього

---------------------,  -------------- р.н.

 

В провадженні Дзержинського міського суду Донецької області перебуває цивільна справа № ------------------за позовом -------------------------- про позбавлення батьківських прав ----------------------- щодо малолітнього сина --------------------, --------------- року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------- про позбавлення батьківських прав --------------------- щодо малолітнього сина------------------, ---------------------------- року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

-------------------- з -------------------- перебували у шлюбі з 06 вересня 2003 року до 24 вересня 2015 року, від якого мають двох дітей ---------------------, ----------------року народження, та малолітнього --------------------, ------------------ року народження.

З 2014 року, після фактичного припинення стосунків між подружжям, діти залишились проживати в сім’ї матері.

За інформацією Московського відділу поліції ГУНП в Харківській області 06 січня 2016 року із заявою звернулась ---------------------- про те, що її колишній чоловік ----------------------,----------------року незаконно викрав їх малолітнього сина -----------------, 2005 року народження, та вивіз до зони АТО без відповідної на це згоди від неї.

            Відомості про кримінальне правопорушення за частиною 2 статті 146 (незаконне викрадення людини, вчинене щодо малолітнього) Кримінального кодексу України внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06 січня 2016 року.

--------------------у 2016 році вдруге уклала шлюб з -------------------та на теперішній час новою сім’єю проживають за адресою: провулок -----------------, будинок № ------, квартира № -----, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання матері ------------------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дітей. Квартира з усіма зручностями, облаштована меблями та побутовою технікою.

Родина мешкає разом з другим чоловіком матері ------------------------ та спільною дитиною -------------------------, ---------------------року народження. Діти мають окрему кімнату, окремі ліжка, місце для занять та відпочинку. ----------------------------- займається вихованням та утриманням дітей.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області за період спостереження батьківські обов’язки щодо піклування про здоров’я та розвиток дитини виконує мати, яка завжди дотримується рекомендацій лікаря.

За інформацією Чорноморського ліцею № 3 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області учень навчається в ліцеї з першого класу.

Батьки -------------------------та ----------------------приділяють належну увагу вихованню сина, контролюють його навчання, цікавляться успіхами та досягненями. Біологічний батько ------------------------------- в шкільному житті дитини участі не приймає, навчальним процесом, успіхами сина не цікавиться.

Відповідно до висновка практичного психолога ---------------------------, яка надала висновок за результатами консультацій малолітнього -------------------- він сприймає та вважає своїм батьком ---------------------, який забезпечує, піклується та виховує дитину. Спілкування -------------- без особистого бажання з біологічним батьком --------------------------- є вкрай небажаним та наносить шкоду розвитку дитини, вихованню, негативно позначиться на психічному стані дитини, що не відповідає його інтересам.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області сім’я ------------------------- на обліку в центрі не перебувала, послуги не отримувала, будь-які повідомлення стосовно цієї родини до центру не надходили.

Спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області проведено опитування малолітнього ---------------------,  -------------- року народження.

Встановлено, що Артем мешкає разом з матір’ю, батьком, молодшим братиком. Зі слів хлопчика його батько ----------------------. Батько до нього ставиться дуже гарно, відвідує усі заходи, в яких він приймає участь, вітає зі святами, займається його вихованням та утриманням. З днем народження хлопчика вітають батьки.

Зі слів хлопчика----------------- це «Тусовщик, Бандит», дуже погана людина, з яким він ні спілкуватись, ні бачитись не бажає.

Артем зазначив, що ----------------------- він дуже давно не бачив та не пам’ятає. Хлопчик бажає, щоб ---------------------------- позбавили батьківських прав щодо нього.

Батько -----------------------запрошувався до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеської області на бесіду, але так і не з’явився, тому з’ясувати його думку щодо позбавлення батьківських прав не виявилось можливим.

У відповідності до п.п. 15,16,17 Постанови Пленуму Верховного суду України № 3               від 30.03.2007 ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти.

Наведені факти свідчать про свідоме нехтування батьківськими обов’язками щодо виховання і утримання дитини -------------------, ------------------ року народження, його батьком ----------------------, так як він не піклується про його фізичний і духовний розвиток, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на його фізичний розвиток як складову виховання.

Питання про позбавлення батьківських прав ---------------------щодо малолітнього сина ------------------------, ------------------------- року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області 28 серпня 2024 року, на якому була присутня мати Кжинувек Оксана Вікторівна.

Враховуючи, що вихованням та утриманням малолітнього ------------- займається мати ---------------------------- та її чоловік ---------------------------, якого хлопчик вважає своїм батькм, позбавлення батьківських прав ---------------------------- змінить ситуацію в бік поліпшення піклування про малолітню дитину, що, як наслідок, буде сприяти захисту інших прав дитини.

Позбавлення батьківських прав не призведе до відібрання дитини від батька та не змінить тривалу існуючу ситуацію між батьком та сином.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 19, 150, 164 Сімейного кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 28 серпня 2024 року, діючи в інтересах малолітнього --------------------, 29 вересня 2011 року народження, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав --------------------- щодо малолітнього --------------------------, --------------------------- року народження.

 

В.о. начальника служби у справах дітей                                      Алла СЕМЕНОВА


Прикріплені файли: