Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

15/10/2024

Проект рішення від 15.10.2024 «Про затвердження висновку щодо недоцільності позбавлення батьківських прав ------------------------»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 09 травня 2024 року по справі № 501/1789/24, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 25 вересня 2024 року (протокол № 10),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок недоцільності позбавлення батьківських прав ---------------- щодо дітей ---------------------, --------------------, --------------------, ------------------- року народження, ----------------------, ------------------року народження (додається).

        2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Виконуючий обов’язки міського голови                                      Ігор ЛУБКОВСЬКИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № -----------

Про  доцільність  позбавлення  батьківських прав

----------------------- щодо дітей ------------------, ---------------- р.н., --------------, -------------- р.н., -------------------------, -----------------р.н.

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № ----------------- за позовом ----------------- про позбавлення батьківських прав ---------------------щодо малолітніх дітей ------------------,  ------------------року народження, --------------------, -------------- року народження, ------------------, ------------------ року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------------- про позбавлення батьківських прав ---------------------щодо малолітніх дітей -----------------, ---------------- року народження, -------------------, ----------------- року народження, ------------------, ------------------року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

-------------------------------------- із ------------------ перебували у шлюбі з ------------- року по ---------------- року, від якого мають трьох малолітніх дітей --------------------, -------------року народження, -------------------, -------------- року народження, ----------------, -------------- року народження.

З 2021 року, після фактичного припинення стосунків, діти залишились проживати в сім’ї матері за адресою: вулиця ---------------, будинок № --------, квартира № -----, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання матері ---------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дітей. Квартира орендована.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області діти спостерігаються лікарем закладу з 23 лютого 2023 року. За цей час батько дітей жодного разу в дитячу поліклініку не приходив. Діти завжди були в супроводі матері, яка сумлінно виконує усі призначення та рекомендації лікаря.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області сім’я ------------------ на обліку в центрі не перебувала, послуги не отримувала, будь-які повідомлення стосовно цієї родини до центру не надходили.

За інформацією відділу поліції № 1 управління поліції № 2 головного управління національної поліції в Одеській області згідно з базою даних ІПНП на ----------------були складені протоколи про адміністративне правопорушення за частиною 1 статті 127 КУпАП (порушення ПДР), за частинами 1,2 статті 175-1 КУпАП (куріння в заборонених місцях), стаття 176 КУпАП (виготовлення самогону), частиною 1 статті 160 КУпАП (торгівля з рук у невстановлених місцях), стаття 177 КУпАП (придбання самогону).   

Спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області проведено опитування малолітньої ----------------, -------------- року народження.

Встановлено, що ------- проживає разом з матір’ю, бабусею, молодшими сестрами ------------- та --------------. Зі слів дівчинки, її батька зовуть --------, але він на війні. Дівчинка вважає своїм батьком співмешканця матері ------------------. Зі святами та днями народження дівчинку вітають мати, бабуся та сестричка ------------------. ----------, це був тато дівчинки, але де він находиться вона не знає, вона його не пам’ятає.

Місце перебування батька ---------------------- не відомо, тому з’ясувати його думку щодо позбавлення батьківських прав не виявилось можливим.

Питання про позбавлення батьківських прав ---------------------- щодо малолітніх дітей ----------------------, ------------------року народження, ------------------, ---------------- року народження, -------------------, ------------------ року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області 25 вересня 2024 року, на якому була присутня мати -----------------------, яка не змогла обґрунтувати мету, яку вона прагне досягнути позбавленням батьківських прав і яким чином позбавлення батьківських прав батька ----------------------- змінить існуючу ситуацію і сприятиме захисту інтересів дітей.

У відповідності до п.п. 15,16,17 Постанови Пленуму Верховного суду України № 3               від 30.03.2007 ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.

Мати ------------------------------- не надала підтверджень винної поведінки батька дітей щодо невиконання батьківських обов’язків.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 19, 164 Сімейного кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 25 вересня 2024 року, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за недоцільне позбавлення батьківських прав --------------------щодо малолітніх дітей -------------------------, ------------------- року народження, -------------------------, ------------------------ року народження, ----------------------, ----------------- року народження.

 

Начальник служби у справах дітей                                                           Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли:

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення