Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

31/03/2022

Рішення виконавчого комітету від 30.03.2022 № 71 «Про затвердження Положення про порядок використання спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу)»

З метою упорядкування роботи спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу), який передано на баланс відділу освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (акт приймання-передачі від 03 березня 2022р), залучення його до роботи відповідно до рішення виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 22.03.2022 № 51 "Про   внесення  змін  та доповнень до  кошторису фінансування заходів, визначених Міською   цільовою соціальною  програмою  розвитку цивільного захисту Чорноморської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням Чорноморської міської  ради Одеського  району  Одеської області від 30.03.2021 № 27-VIII", на підставі законів України  "Про освіту", "Про повну загальну середню освіту", "Про дорожній рух", "Про автомобільний транспорт", Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 №176, керуючись статтею 40 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні",

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області  вирішив:

 

  1. Затвердити Положення про порядок використання спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу) (додається).

 

2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови Олександра Васильєва.

 

         

 

       Міський голова                                                                                      Василь ГУЛЯЄВ

 

 

                      

 

 

 

                                                                                                                        Додаток

                                                                                                                        до рішення виконавчого  

                                                                                                                        комітету Чорноморської

                                                                                                                        міської ради

                                                                                                                        від 30.03.2022 № 71

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО АВТОБУСУ (ШКІЛЬНОГО АВТОБУСУ)

 

І. Загальні положення

 

Це Положення визначає порядок використання спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу), закріпленого за відділом освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, під час організації регулярних і нерегулярних перевезень учнів закладів загальної середньої освіти, вихованців закладів дошкільної та позашкільної освіти, педагогічних і непедагогічних працівників закладів та установ освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, жителів Чорноморської міської територіальної громади відповідно до рішення виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 22.03.2022 № 51 "Про   внесення  змін  та доповнень до  кошторису фінансування заходів, визначених Міською   цільовою соціальною  програмою  розвитку цивільного захисту Чорноморської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, затвердженою рішенням Чорноморської міської  ради Одеського  району  Одеської області від 30.03.2021 № 27-VIII".

Положення розроблено відповідно до Конституції України, законів України "Про місцеве самоврядування", "Про освіту", "Про повну загальну середню освіту", "Про дорожній рух", "Про автомобільний транспорт", Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 року № 176.

 

ІІ. Організація перевезень

 

1. Організація перевезень учнів, вихованців педагогічних працівників, інших працівників установ і закладів освіти, підпорядкованих відділу освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, жителів Чорноморської міської територіальної громади спеціалізованим автобусом (шкільним автобусом) здійснюється  відповідно до чинних нормативно-правових актів України із забезпеченням безпеки дорожнього руху, перевезень пасажирів автобусами.

 

2. Фінансування організації перевезень спеціалізованим автобусом (шкільним автобусом) здійснюється за рахунок коштів бюджету Чорноморської міської територіальної громади та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Утримання, ремонт, обслуговування спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу), придбання запасних частин тощо здійснюється за кошти бюджету Чорноморської міської територіальної громади.

 

3. Спеціалізований автобус (шкільний автобус) є спеціальним транспортним засобом для регулярних перевезень, що здійснюються:

- за встановленим маршрутом і розкладом, з посадкою і висадкою дітей і педагогів на передбачених маршрутом зупинках до місць навчання та додому за умови відсутності закладу освіти відповідного ступеню в сільській місцевості за місцем проживання дитини;

- для підвезення з іншого населеного пункту педагогічних працівників, які працюють у закладі освіти, розташованому в сільській місцевості, до місця роботи і назад;

- для забезпечення екскурсійного обслуговування учнівської молоді, зокрема й за кошти батьків;

- для здійснення нерегулярних перевезень здобувачів освіти та педагогів закладів освіти, центру професійного розвитку, інклюзивно-ресурсного центру до місць проведення позакласних і позашкільних, районних, зональних та обласних виховних, культурно-масових заходів, олімпіад, конкурсів, спортивних змагань відповідно до наказу начальника відділу освіти;

- для забезпечення участі учасників навчально-виховного процесу в нарадах, семінарах, конференціях, інших заходах місцевого, районного, регіонального, обласного, Всеукраїнського рівнів;

- для організації підвезення учасників зовнішнього незалежного оцінювання з числа випускників закладів освіти громади до пунктів тестування та в зворотному напрямку;

- для підвезення працівників структурних підрозділів відділу освіти, установ і закладів освіти, підпорядкованих відділу освіти, для виконання ними посадових обов’язків чи доручень начальника відділу освіти;

- для виконання окремих господарських і управлінських функцій, покладених на відділ освіти;

- підвезення учнів до опорних (базових) закладів освіти із профільного та допрофільного вивчення предметів у школі ІІ-ІІІ ступеня;

- підвезення дітей дошкільного віку до дитячого садка (дошкільної групи НВК) й додому за умови, якщо в населеному пункті немає закладу дошкільної освіти (дошкільної групи НВК) та за умови дотримання безпеки перевезення.

 

4. Спеціалізований автобус (шкільний автобус) може бути використаний для організації навчальних екскурсій учнів за рахунок коштів батьків, спонсорів або інших джерел у вільний час, якщо це не перешкоджає організації навчально-виховного процесу.

 

5. Для використання спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу) з метою здійснення нерегулярних перевезень організованих груп дітей  за межі територіальної громади водію необхідно мати відповідну документацію (маршрутний лист, наказ по установі, яка використовує автобус, список учнів, які перевозяться, погодження Відділу поліції № 2 РУ поліції № 2  ГУ НП України в Одеській області).

 

6. Використання спеціалізованого автобусу (шкільний автобус) для інших потреб дозволяється лише з метою недопущення надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, виконання завдань оборонної, мобілізаційної та евакуаційної роботи відповідно до рішень Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, її виконавчого комітету, розпоряджень Чорноморського міського голови.

 

7. Використання спеціалізованого автобусу (шкільний автобус) для потреб, не передбачених цим положенням, може бути за письмовим погодженням (дорученням, розпорядженням)  Чорноморського міського голови та за умови компенсації відділу освіти витрат на здійснення перевезення відповідно до виставленого рахунку.

 

8. Схеми маршрутів, графік руху, паспорти маршрутів спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу) для регулярного підвезення учнів сільської місцевості до закладів освіти розробляє й затверджує відділ освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області відповідно до чинного законодавства.

 

9. Відповідно до Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 № 1205, у закладі освіти за наявності організованого підвезення учнів шкільним автобусом для супроводу дітей (незалежно від кількості шкіл, що обслуговує автобус) може бути введено 0,5 посади вихователя на один автобус. У випадку, якщо такої посади не введено, педагогічний супровід дітей у дорозі може здійснювати інший педагогічний працівник закладу освіти (відповідно до наказу директора школи).

 

ІІІ. Повноваження відділу освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

 

Відділ освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області:

 

1. Розробляє та затверджує маршрути й графіки руху спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу) для регулярного перевезення учнів та педагогічних працівників.

2. Здійснює розподіл (закріплення) спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу) за населеним пунктом та закладами освіти.

3. Забезпечує проведення інструктажів з питань охорони праці для водія спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу).

4. Забезпечує страхування транспорту, проведення техоглядів та ведення необхідної технічної документації.

5. Здійснює регулярне технічне обслуговування та ремонт спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу) (придбання запчастин, ремонт транспорту як власними силами, так і на спеціалізованих технічних станціях).

6. Забезпечує проходження передрейсового технічного огляду транспорту, проходження передрейсового медичного огляду водія, визначення місця стоянки автобусу, забезпечення дотримання графіка (розкладу) та маршруту руху спеціалізованого  автобусу (шкільного автобусу) шляхом обладнання автобусу GPS-трекерами та під’єднання до системи моніторингу, створює необхідні умови для підготовки автобуса до рейсів.

7. Забезпечує дотримання правил перевезення пасажирів у період дії карантинних обмежень.

 

ІV. Обов’язки керівника закладу загальної середньої освіти

 

Керівник закладу освіти:

 

1. Призначає наказом по закладу відповідального за педагогічний супровід дітей під час руху автобусу або приймає на роботу вихователя для супроводу дітей у дорозі, організовує  своєчасний інструктаж дітей і педагогів.

2. Інформує батьків дітей або осіб, що їх замінюють, про умови організації перевезень, ознайомлює з маршрутом та графіком руху спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу).

3. Затверджує списки учнів, які мають право на безоплатне перевезення шкільним автобусом та подає їх до відділу освіти.

4. Подає відділу освіти пропозиції щодо графіку руху шкільного автобусу, розробляє режим роботи закладу, складає розклад уроків, гуртків, факультативів, затверджує структуру навчального року з урахуванням графіка руху шкільного автобусу.

5. Організовує чергування педагогічних працівників для організованої посадки й висадки дітей біля навчального закладу.

 

V. Контроль за дотриманням вимог безпеки перевезень та за цільовим використанням спеціалізованого автобусу (шкільний автобус) 

 

1. Контроль за дотриманням вимог безпеки перевезень здійснюють Відділ поліції                 № 2 РУ поліції № 2  ГУ НП України в Одеській області та Відділ освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області у формі проведення виїзних перевірок з вивчення стану організації перевезень.

 

2. Контроль за цільовим використанням спеціалізованого автобусу (шкільного автобусу) , за дотриманням вимог чинного законодавства щодо організації перевезень здійснює начальник відділу освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області та заступник міського голови відповідно до розподілу обов’язків.

 

 

Начальник відділу освіти                                                                         Лілія АЛЕКСЕЙЧУК


Прикріплені файли:

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення