Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

13/09/2022

Рішення виконавчого комітету від 12.09.2022 № 245 «Про утворення комісії з обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню в межах Чорноморської міської територіальної громади»

З метою забезпечення контролю за видаленням зелених насаджень на території Чорноморської міської територіальної громади, керуючись Законом України «Про благоустрій  населених  пунктів»,  постановою  Кабінету  Міністрів  України  від  01.08.2006 № 1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах України», «Типовими правилами благоустрою території населеного пункту», затвердженими наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27.11.2017 № 310, частиною 7 пункту «а» статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

  1. Створити комісію з обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, в межах Чорноморської міської територіальної громади (далі - Комісія).
  2. Затвердити положення про Комісію (додаток 1) та затвердити її склад (додаток 2).
  3. Розпорядження міського голови від 22.05.2017 №180 вважати таким, що втратило чинність.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Ігоря Сурніна.

 

            Міський голова                                                                                           Василь ГУЛЯЄВ

                                                                                                                                                                        

 

 

Додаток  1

до рішення виконавчого комітету

Чорноморської міської ради

від   12.09.2022 р.    № 245

 

Положення

 про комісію з обстеження зелених насаджень, що підлягають

 видаленню в межах Чорноморської міської територіальної громади

 

  1. Загальні положення

 

          1.1. Комісія з обстеження зелених насаджень в межах Чорноморської міської територіальної громади (далі - Комісія) є постійно діючим органом, який утворюється з метою обстеження зелених насаджень на території Чорноморської міської територіальної громади для визначення їх якісного стану, кількості, видового складу, а також визначення відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню, і тих, що ростуть на земельних ділянках, які відводяться в установленому порядку фізичним або юридичним особам у власність (крім зелених насаджень, посаджених (створених) цією особою).

          1.2. Комісія у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України «Про благоустрій населених пунктів», «Про регулювання містобудівної діяльності», постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 № 1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затвердженими наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105, іншими нормативно-правовими актами та цим Положенням.

 

  1. Повноваження Комісії

 

2.1. До повноважень Комісії належить:

- проведення обстеження зелених насаджень на території Чорноморської міської територіальної громади згідно з заявами юридичних і фізичних осіб;

- проведення обстеження земельної ділянки на наявність зелених насаджень у разі відведення її у власність та користування;

- підготовка та оформлення актів обстеження зелених насаджень;

- визначення відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню або ростуть на земельній ділянці, яка відводиться у власність та користування;

- підготовка проєктів рішень виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області щодо видалення зелених насаджень;

- підготовка та видача ордерів на видалення зелених насаджень, виписаних на підставі рішення виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області;

- розроблення програми озеленення та контроль за її виконанням;

- ініціювання заходів з підготовки та підвищення кваліфікації працівників комунальних підприємств, бюджетних установ, ОСМД Чорноморської міської територіальної громади.

 

  1. Порядок роботи, обов’язки та права Комісії

 

          3.1. Підставою для обстеження зелених насаджень є заява юридичної чи фізичної особи (заявник).

У разі відведення земельної ділянки у власність чи користування до заяви заявник додає: копію схеми генерального плану М 1:500 або викопіювання з схеми землекористування М 1:2000 та копію рішення Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

          3.2. Після надходження заяви секретар Комісії протягом десяти днів формує порядок (графік) обстеження зелених насаджень із зазначенням адреси і об’єкту на наступне виїзне засідання Комісії та надсилає запит до Державної екологічної інспекції північно-західного округу і повідомляє балансоутримувача території чи власника земельної ділянки (користувача) щодо можливості їх участі в роботі Комісії.

У разі надходження повідомлення про відмову від участі в роботі Комісії, обстеження проводиться без таких представників.

3.3. Видалення зелених насаджень здійснюється у разі: 

- будівництва об’єктів архітектури на підставі документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»;

- знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самосійних і поросливих дерев з діаметром кореневої шийки не більше як 5 сантиметрів;

- ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах міста;

- відтворення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;

- проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередач, на трансформаторній підстанції і розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі; 

- досягнення деревом вікової межі;

- провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;

- ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.

          3.4. Після надходження заяви, відповідно до складеного графіку, Комісія обстежує та визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці, їх відновну вартість та складає акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню (далі - акт), за встановленою формою.

Відновна вартість зелених насаджень визначається згідно з Методикою визначення відновної вартості зелених насаджень, затвердженою наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України  від 12.05.2009 № 127.

          3.5. З метою встановлення якісного стану зелених насаджень їх обстеження проводиться в листяний період з квітня по жовтень, крім випадків, коли зелені насадження знаходяться в аварійному стані, чим загрожують життю, здоров’ю та майну громадян.

          3.6. Акт складається у чотирьох примірниках. У разі відсутності представника Державної екологічної інспекції у складі Комісії, один примірник акту надсилається до вказаної інспекції.

          3.7. Секретар Комісії готує на чергове засідання виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області проєкт рішення про затвердження актів обстеження зелених насаджень на території Чорноморської міської територіальної громади.

          3.8. Виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області у місячний строк після надходження зазначеного проєкту рішення приймає відповідне рішення.

          3.9. Секретар Комісії після отримання відповідного рішення видає наступного дня заявнику його копію для оплати відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню.

          3.10. На підставі рішення виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області секретар Комісії готує ордер на видалення зелених насаджень і видає його заявнику не пізніше наступного робочого дня після надання заявником документа про сплату відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню.

          3.11. Відновна вартість зелених насаджень, що належать до комунальної власності, сплачується до міського бюджету.

          3.12. Сплата відновної вартості зелених насаджень не проводиться у випадках, передбачених пунктом 6 постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 № 1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах».

          3.13. Видалення аварійних, сухостійних і фаутних дерев на об’єкті благоустрою здійснює балансоутримувач на підставі актів, складених Комісією за результатами обстеження зелених насаджень.

          3.14. У процесі ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації, а також у разі, коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров’ю чи майну громадян, видалення зелених насаджень здійснюється негайно з подальшим оформленням Комісією акту відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 № 1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах».

          3.15. Для забезпечення своєї діяльності Комісія має право одержувати в установленому законодавством порядку необхідну інформацію від виконавчих органів міської ради, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій.

У разі потреби до роботи Комісії залучаються представники спеціалізованих підприємств і організацій.

          3.16. Комісія зобов’язана забезпечувати своєчасний та якісний розгляд звернень фізичних та юридичних осіб відповідно до наданих повноважень, вживати заходи щодо збереження зелених насаджень. 

 

  1. Організація роботи Комісії

 

          4.1. Комісія утворюється у складі голови, секретаря та членів Комісії. Головою Комісії призначається заступник міського голови.

          4.2. Склад Комісії та зміни до нього затверджуються рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради.

          4.3. Комісію очолює голова, який, відповідно до цього Положення, ініціює та організовує діяльність  Комісії,   представляє   Комісію   у   взаємовідносинах  з  об’єднаннями  громадян,  

засобами масової інформації та юридичними і фізичними особами, підписує акти обстеження зелених насаджень та ордери на їх видалення.

                                                                                                                «Продовження додатка 1»

 

          4.4. Секретар Комісії:

- скликає Комісію та організовує виїзд за попередньо складеним графіком;

- складає та оформлює акти обстеження зелених насаджень;

- готує проєкти рішень виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про видалення зелених насаджень;

- готує (виписує) ордери на видалення зелених насаджень на підставі рішень виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області;

- готує відповіді на звернення фізичних та юридичних осіб.

          4.5. У разі відсутності секретаря Комісії його обов’язки виконує один із членів Комісії за рішенням голови Комісії.

         

Керуюча справами                                                              Наталя КУШНІРЕНКО

 

 

 

 Додаток  2

                                                                                                 до рішення виконавчого комітету  

                                                                                                Чорноморської міської ради

                                                                                                від   12.09.2022 р.    № 245

 

Склад

комісії з обстеження зелених насаджень,

що підлягають видаленню в межах Чорноморської міської територіальної громади

 

Ігор СУРНІН - голова комісії, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області;

 

Юрій ЖИЖИКІН - секретар комісії, головний спеціаліст сектору екології виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

 

Члени комісії:

 

Тетяна РЯБОВА – завідуюча сектором екології виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області;

 

Вадим ПІГАСОВ - директор КП «Зеленгосп»;

 

Ольга СУББОТКІНА - начальник управління архітектури та містобудування  виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області;

 

Оксана КІЛАР - начальник відділу комунального господарства і благоустрою Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області;

 

Михайло АМБАРНІКОВ - начальник управління капітального будівництва Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області;

 

Олена КОВАЛЬ - заступник начальника управління комунальної власності та земельних відносин Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, начальник відділу земельних відносин;

 

Федір БАЛИЧЕВ - голова Олександрівської селищної адміністрації;

 

Артем КНИШ - голова Малодолинської сільської адміністрації;

 

Дмитро ЄФІМОВ – голова Бурлачобалківської сільської адміністрації;

 

Держінспектор з охорони навколишнього природного середовища (за згодою);

 

 

 

                                                                                                                «Продовження додатка 2»

 

Заявник (представник заявника);

 

Власник (користувач) або представник власника (користувача) земельної ділянки.

 

 

Керуюча справами                                                                     Наталя КУШНІРЕНКО


Прикріплені файли:

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення