Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

25/07/2023

Рішення виконавчого комітету від 21.07.2023 № 189 «Про затвердження Положення про надання дозволу на вчинення правочинів щодо майна/житла, право власності на яке або право користування яким мають діти»

З метою захисту житлових і майнових прав дітей на території Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, керуючись ст. 173-179 Сімейного кодексу України, ст. ст. 29,32,33,67,71,405,224 Цивільного кодексу України, ст. 150 Житлового кодексу України, ст. 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», ст.12 Закону України «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей», ст. 17,18 Закону України «Про охорону дитинства», ст. 11 Закону України «Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», пп. 65-68 Постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 « Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини»,

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

  1. Затвердити Положення про надання дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким має дитина (додаток).
  2. Визнати таким, що втратило чинність, рішення виконавчого комітету від 25.04.2019 року № 105 «Про затвердження Положення про надання дозволу на вчинення правочинів щодо майна / житла, право власності на яке або право користування яким має дитина».
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови Ігоря Лубковського

 

 

Міський  голова                                                                                                  Василь ГУЛЯЄВ

 

                                                                         

Додаток 

до рішення  виконавчого комітету

Чорноморської міської ради

від  21.07.2023 №  189

 

                                                        ПОЛОЖЕННЯ

про надання дозволу на вчинення правочинів щодо майна / житла, право власності на яке або право користування яким має дитина

 

І. Загальні положення

 

       Органом опіки та піклування є виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

       Орган опіки та піклування забезпечує захист особистих, майнових, житлових прав та інтересів дітей шляхом надання письмової згоди або заперечення на здійснення будь-яких правочинів стосовно майна ( в тому числі житла), право власності на яке або право користування яким має дитина.

       Орган опіки та піклування здійснює контроль за додержанням батьками дітей або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав і охоронюваних законом інтересів дітей.

       Дозвіл на зміну місця проживання батьків з дітьми надається виконавчим комітетом Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області лише при вчиненні правочинів щодо житла, в якому діти мають право користування або право власності, а також стосовно дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, при умові особистого звернення батьків дітей, або осіб, які їх замінюють.

       Неприпустимо зменшення або обмеження прав і охоронюваних законом інтересів дітей при вчиненні будь-яких правочинів стосовно жилих приміщень.

       Безпосереднє ведення справ щодо захисту соціальних прав дітей, в тому числі майнових та житлових, а також функції здійснення контролю за дотриманням батьками та особами, які їх замінюють, житлових прав і охоронюваних законом інтересів дітей, покладено на службу у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ( далі – служба у справах дітей).

        Дане Положення поширюється на громадян України, іноземних громадян, які на час звернення за дозволом на вчинення правочинів, що підлягають нотаріальному посвідченню чи державній реєстрації, проживали на території Чорноморської міської територіальної громади, за умови знаходження майна території Чорноморської міської територіальної громади, яке ( або частка якого) належить дітям на праві власності або користування.

        Суб’єктом контролю органу опіки та піклування є захист майнових та житлових прав дітей при вчиненні батьками та особами, які їх замінюють, правочинів з майном, житлом дітей  які ( або частка яких) належить їм на праві приватної власності.

 

                           ІІ. Повноваження служби у справах дітей щодо захисту житлових та майнових прав малолітніх (неповнолітніх) дітей при наданні дозволів на вчинення правочинів щодо їх житла чи майна:

1.Служба у справах дітей за місцем знаходження майна надає консультації громадянам з питань підготовки необхідних документів щодо відчуження майна дитини.

Для відчуження майна дитини батьки, опікуни або піклувальники надають такі документи:

- заяву кожного з батьків (опікунів, піклувальників);

- копію паспорту, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера;

- документ, що підтверджує право власності (користування) дитини на відчужуване майно;

- витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно, виданий відповідно до законодавства;

- копію свідоцтва про народження дитини;

- довідку з місця проживання, про склад сім’ї та реєстрацію або витяг з домової книги;

- копію рішення про встановлення опіки над дитиною (для опікунів, піклувальників);

- копію рішення про встановлення опіки над майном дитини (для опікунів, піклувальників);

- копію про укладання або розірвання шлюбу між батьками (у разі наявності).

 

2. Батьки надають власноручні заяви про  надання дозволу на здійснення правочинів щодо житла / майна дітей та необхідні документи в службу у справах дітей.

                           

3.Перевірка документів за місцем знаходження майна (протягом одного місяця з дня надходження заяви), з’ясування наявності (відсутності) обставин, що можуть бути підставою для відмови у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини.

 

4. Дозвіл на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається у разі гарантування збереження її права на житло і оформлюється рішенням виконавчого органу міської в місті ради.

 

5.Видача витягів з рішень про надання дозволу на здійснення правочинів щодо житла і майна малолітніх або неповнолітніх дітей батькам дітей на 5 день після засідання виконавчого комітету.

 

                               ІІІ. Порядок та термін розгляду заяв щодо надання дозволу на здійснення правочинів щодо житла і майна дітей. Контроль за їх виконанням.

 

1.Рішення про надання дозволу на вчинення правочинів щодо майна/житла дитини приймається виконавчим комітетом Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як органом опіки та піклування після перевірки, що проводиться службою у справах дітей протягом одного місяця.

                                                       

2.Рішення виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області приймається як при наданні дозволу на вчинення правочинів щодо майна/житла дитини, так і при відмові у його здійсненні.

 

3.Службою у справах дітей надається заявникам витяг з рішення виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, завірений відповідною печаткою.

 

4.Дозвіл на відчуження житла малолітніх (неповнолітніх) дітей надається при умові придбання на ім’я дітей іншого рівноцінного житла з оформленням права власності на малолітніх (неповнолітніх) дітей або забезпечення права користування придбаним житлом.

 

5.Контроль за виконанням батьками умов, зазначених у рішенні про надання дозволів на вчинення правочинів щодо майна/житла дитини, здійснює служба у справах дітей.

 

6.Копія правовстановлюючого документу про набуття права власності або права користування дітьми житла/майна надається заявниками в службу у справах дітей в строк, визначений відповідним рішенням.

 

7.   В разі ненадання заявниками документу, який підтверджує виконання ними умов одержаного дозволу, служба у справах дітей звертається від імені органу опіки та піклування у відповідні державні установи, зокрема у бюро технічної інвентаризації, державного реєстру, з метою отримання інформації про вчинення правочин. В разі одержання інформації про невиконання батьками взятих на себе зобов’язань, з метою поновлення прав дітей і притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності, служба у справах дітей подає голові виконавчого органу міської в місті ради клопотання про необхідність звернення до суду з метою захисту майнових та житлових прав дитини.

 

                              ІV. Підстави для відмови у наданні дозволу на здійснення правочинів стосовно житла і майна малолітніх / неповнолітніх дітей:

 

1.Надання громадянами неповного пакету документів, зазначених в додатку до даного Положення.

 

2.В разі, якщо:

 

2.1.Мати та/або батько дитини, які (яка,який) звернулися за дозволом, позбавлені судом батьківських прав

 

 2.2.Судом, органом опіки та піклування або прокурором постановлено (прийнято) рішення про відібрання дитини від батьків (або того з них, який звернувся за дозволом) без позбавлення їх батьківських прав.

 

2.3.До суду подано позов про позбавлення батьківських прав ( або того з них, який звернувся за дозволом) батьківських прав особами, зазначеними у статті 165 Сімейного кодексу України.

                                                                

2.4.Особа, яка звернулася за дозволом, повідомила про себе неправдиві відомості, що мають суттєве значення для вирішення питання про надання  дозволу чи відмову в його наданні.

 

2.5. Між батьками дитини немає згоди стосовно вчинення правочину щодо нерухомого майна дитини.

 

2.6. Між батьками дитини або між одним з них та третіми особами існує судовий спір стосовно нерухомого майна, за дозволом на вчинення правочину щодо якого звернулися батьки дитини (або одного з них).

 

2.7.Вчинення правочину призведе до звуження обсягу існуючих майнових прав дитини та  або порушення охоронюваних законом інтересів дитини.

 

2.8.Відсутність згоди одного з батьків на здійснення правочину від імені малолітньої дитини, крім випадків, передбачених у чинному законодавстві та даному Положенні.

 

2.9.Суттєве зменшення житлової площі, яка належить дитині або погіршення житлово-побутових умов проживання дитини в результаті здійснення правочину.

 

     3.При відмові у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини виконавчим комітетом Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області   служба у справах дітей направляє відповідний документ державному нотаріусу м. Чорноморська для накладення заборони на відчуження майна, право власності на яке або право користування яким має дитина.

 

 

Начальник служби у справах дітей                                                               Лілія ГУДКОВА

 


Прикріплені файли:

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення