Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

11/08/2023

Проект рішення від 11.08.2023 «Про затвердження висновку щодо не доцільності позбавлення батьківських прав»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 09 червня 2023 року по справі № -------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 26 липня 2023 року (протокол № 7),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про не доцільність позбавлення батьківських прав щодо малолітніх -------------------, ----------------- року народження, -------------------, ------------------року народження (додається).

        2.   Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № ---------

 

Про не доцільність позбавлення батьківських прав

-------------------------  щодо  малолітніх  

----------------------------,    -----------     р.н.,

-------------------,  --------------   р.н.

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № --------------- за позовом --------------------- про позбавлення батьківських прав ------------------------- щодо малолітніх дітей ---------------------,  -------------------- року народження, --------------------, --------------------- року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Згідно з пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------------ про позбавлення батьківських прав -------------------- щодо малолітніх дітей -----------------,  ----------------------року народження, ------------------------, -------------------- року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

------------------------з -------------------------- перебували у шлюбі з 05 червня 2014 року по 29 липня 2023 року, від якого мають двох малолітніх доньок ----------------------, -------------------- року народження, ----------------------, ---------------------- року народження.

З січня місяця 2022 року діти проживати в сім’ї батька за адресою: вулиця -----------, будинок № --------, селище Олександрівка, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання батька ---------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дітей. Будинок з усіма зручностями, облаштований меблями та побутовою технікою. Зі слів сусідей мати дітей ----------------- ухилилась від виконання свохї батьківських обов’язків щодо дітей.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом до лікаря – педіатра звертається батько, який сумлінно виконує усі призначення та рекомендації лікаря.

За інформацією Чорноморського ліцею № 4 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області -------навчається у ліцеї з першого класу. Батько приділяє належну

увагу вихованню доньки, систематично відвідує ліцей, приділяє належну увагу вихованню, навчанню та розвитку доньки.

Спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області було проведено опитування малолітньої -------------,    -------------- року народження.

Встановлено, що ----- мешкає разом з батьком, бабусею та молодшою сестрою. Зі святами та днем народження дівчинку вітають батько та бабуся. Мати мешкає окремо. Одяг, продукти харчування дівчинці купує батько.

Мати --------------------, надала до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області нотаріально засвідчену заяву в який зазначила, що вона надає згоду на позбавлення її батьківських прав відносно малолітніх доньок -------------------, ---------------року народження, ------------------, --------------- року народження.

Питання про позбавлення батьківських прав ------------------ щодо малолітніх доньок ------------------------, ------------------- року народження, ------------------------, ----------------------року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 26 липня 2023 року, на якому був присутній батько -------------------, який не зміг обґрунтувати мету, яку він прагне досягнути позбавленням батьківських прав і яким чином позбавлення батьківських прав --------------------- змінить існуючу ситуацію і сприятиме захисту інтересів малолітніх дітей.

У відповідності до п.п. 15,16,17 Постанови Пленуму Верховного суду України № 3               від 30 березня 2007 року ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєння нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.

------------------------- не надав підтверджень винної поведінки матері дітей щодо невиконання батьківських обов’язків.

Згідно частини 3,4 статті 155 Сімейного кодексу України відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства. Ухиляння батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Враховуючи наведене, на підставі п.п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 26 липня 2023 року, діючи в інтересах малолітніх ---------------------, ---------------року народження, --------------------, ----------------------- року народження, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за недоцільне позбавлення ---------------- батьківських прав щодо малолітніх доньок ---------------------, ------------------- року народження,   -----------------, -------------- року народження.

 

Начальник служби у справах дітей                                                           Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: