Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

11/08/2023

Проект рішення від 11.08.2023 «Про затвердження висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 11 липня 2023 року по справі № ---------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 26 липня 2023 року (протокол № 7),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав щодо малолітнього -------------------------, ----------------------року народження (додається).

        2.  Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № 501/2546/23

 

 

Про доцільність позбавлення батьківських прав

------------------------   щодо   малолітнього   сина

-----------------------, ---------------- р.н.

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № ----------- за позовом ---------------------про позбавлення батьківських прав ---------------щодо малолітнього сина ------------------, ------------------- року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Згідно з пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------- про позбавлення батьківських прав --------------- щодо малолітнього сина -----------------------, -------------------- року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

--------------------- з -------------- перебували у шлюбі з 06 серпня 2011 року по 26 листопада 2013 року, від якого мають малолітнього сина -------------------, ----------------- року народження.

Після розлучення дитина залишилась проживати в сім’ї батька за адресою: вулиця                 -----------, будинок № ----, квартира № -------, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання батька ------------------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дитини. Квартира з усіма зручностями, облаштована меблями та побутовою технікою. У дитини є окрема кімната, окреме ліжко, місце для занять та відпочинку.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області за дитиною з народження доглядає батько ---------------------, який сумлінно виконує усі призначення та рекомендації лікаря. Мати дитини лікар-педіатр не бачила з народження хлопчика.

За інформацією Чорноморського економіко-правового ліцею № 1 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вихованням дитини займається батько ----------------, який приділяє належну увагу вихованню, навчанню та розвитку сина, регулярно відвідує батьківські збори, постійно підтримує зв'язок з класним керівником, бере активну участь у справах класу та ліцею.

Волкова Олена не бере участі у житті і вихованні сина.

Спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області було проведено опитування малолітнього --------------------, ---------------- року народження.

Встановлено, що ---------мешкає разом з батьком, його другою дружиною ------- та бабусею Іриною. Свою мати хлопчик не бачив жодного разу, як її звати йому не відомо, батько про неї нічого не розповідав, він не бажав про це розмовляти. Бабуся казала, що мати хлопчика мешкає в Республіці Казахстан. Вихованням та утриманням --------займається батько. Зі святами та днями народження хлопчика вітає батько та рідні. Хлопчик бажає, щоб його мати позбавили батьківських прав.

Мати -------------- неодноразово запрошувалася до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на бесіду, але так і не з’явилась, тому з’ясувати її думку щодо позбавлення батьківських прав не виявилось можливим.

Питання про позбавлення батьківських прав --------------щодо малолітнього сина -----------------------, ---------------- року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 26 липня 2023 року.

Враховуючи, що малолітній -------------------------, ------------------ року народження, жодного разу не бачив свою матір, його вихованням та утриманням займається батько ------------------------, позбавлення батьківських прав матері ------------------змінить ситуацію в бік поліпшення піклування про малолітню дитину, що як наслідок буде сприяти захисту інших прав дитини.

Позбавлення батьківських прав не призвиде до відібрання дитини від матері, оскільки вона ніколи з сином не проживала, та не змінить тривалу існуючу ситуацію між матір'ю та сином.

У відповідності до ст.ст. 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі п.п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 26 липня 2023 року, діючи в інтересах малолітнього -------------------------, ---------------------- року народження, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити -----------------батьківських прав щодо малолітнього -------------------------, --------------------- року народження.

 

Начальник служби у справах дітей                                                           Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: