Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

16/08/2023

Проект рішення від 16.08.2023 «Про затвердження висновку про позбавлення батьківських прав»

На виконання ухвали Овідіопольського районного суду Одеської області від 06.06.2023, про позбавлення батьківських прав, взявши до уваги пропозиції комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, керуючись п. 72 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування пов’язаної із захистом прав дитини», ст. 19 Сімейного кодексу України та ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

1. Затвердити висновок про позбавлення батьківських прав ______ щодо неповнолітніх __ р. н., ________ р. н.

2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням виконавчого комітету

Чорноморської міської ради

Одеського району Одеської області

від _____________ № ________

 

                                                                 ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як органу опіки та піклування по справі № 509/2028/23

Про  позбавлення батьківських прав

При розгляді заяви ______, яка зареєстрована та проживає за адресою: вулиця ____ м. Чорноморськ  Одеського району Одеської області, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

Громадянка ____ та громадянин _____ перебували в шлюбі з 2006 року. Мають двох неповнолітніх доньок: _р. н.

Рішенням Іллічівського міського суду у 2016 році шлюб було розірвано і діти залишилися проживати     в сім’ї матері  за  адресою:  _____ м. Чорноморськ  Одеського району Одеської області.

 Батько ____, після припинення фактичних шлюбних відносин, самоусунувся від виконання батьківських обов’язків. Він не цікавився життям дітей, їх розвитком, здоров’ям, не надавав ніякої допомоги, зловживав наркотичні речовини, веде асоціальний спосіб життя.  

Мати ___ намагалась змінити ситуацію в сім’ї. Зверталась до _____ з пропозиціями змінити ставлення до виконання ним батьківських обов’язків, ставлення щодо вживання ним наркотичних речовин, але пропозиції матері ні до чого не привели. Ставлення батька до сім’ї, дітей, способу життя не змінилося.

За інформацією КНП «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом з дітьми до лікаря – педіатра звертається тільки матір. Батько ніколи не звертався. Усі призначення та рекомендації матір виконує сумлінно.

За інформацією Овідіопольського РВДВС ПМУМЮ (м. Одеса) ______ має заборгованість зі сплати аліментів. За період з 02.06.2021 року по 01.03.2023 року аліменти не сплачувались.

За інформацією Чорноморського ліцею № 4 батько за всі роки до ліцею не приходив, не цікавився успіхами дівчат.

Встановити думку батька ____ не виявилося можливим, так як за інформацією служби у справах дітей Великодолинської селищної ради, за вказаною адресою він не проживав і на даний час не проживає.

Неповнолітні ___ р. н., надали заяви до служби у справах дітей, в яких зазначили, що не мають до _____ ніяких родинних почуттів. Зі слів ______, вони знають, що батько зловживає наркотичні речовини і їм дуже соромно за нього. Дівчата не вважають його батьком та не заперечують щодо позбавлення його батьківських прав.

У відповідності до п. п. 15,16,17 Постанови Пленуму Верховного суду № 3 від 30.03.2007 ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не  спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення;  не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей;  не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини, свідомого нехтування ними своїх обов’язків. Позбавлення батьківських прав _____ змінить ситуацію в бік поліпшення піклування про дітей, що як наслідок буде сприяти захисту інших прав дітей. Позбавлення батьківських прав не призведе до звуження та погіршення прав дітей, та не змінить тривалу існуючу ситуацію між батьком та доньками.

На підставі викладеного та у відповідності до ст.19, 159 Сімейного кодексу України, п. 74 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866, враховуючи рішення Комісії з питань захисту прав дитини від 26.07.2023, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вважає за доцільне позбавити батьківських прав ______ щодо неповнолітніх _____ р. н.

 

Начальник служби                                                                                  Лілія ГУДКОВА

у справах дітей


Прикріплені файли: