Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

06/09/2023

Проект рішення від 06.09.2023 «Про затвердження висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 19 червня 2023 року по справі № 501/1965/23, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 30 серпня 2023 року (протокол № 8),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав _____________________ щодо малолітнього _______________________, ___________ року народження (додається).

        2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Виконуючий обов’язки міського голови                                                 Руслан САЇНЧУК

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № 501/1965/23

 

Про   доцільність  позбавлення  батьківських  прав

__________________________  щодо малолітнього

__________________________, _____________ р.н.

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа № 501/1965/23 за позовом ______________________ про позбавлення батьківських прав _________________________ щодо малолітнього сина ____________________________,          _____________ року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Згідно з пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви за позовом ___________________ про позбавлення батьківських прав _______________________ щодо малолітнього сина __________________, _______________ року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

_______________________ є матір’ю малолітнього ___________________________, ________________ року народження.

Відомості про батька при реєстрації народження малолітнього _________________________ року народження, внесено згідно з частиною першою статті 135 Сімейного кодексу України.

За інформацією служби у справах дітей виконавчого комітету Корабельної районної ради у місті Херсоні малолітній ____________________, ______________ року народження, з 19.01.2022 знаходиться на обліку служби як дитина, яка перебуває у складних життєвих обставинах.

Відповідно до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866, на підставі наказу начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Корабельної районної ради у місті Херсоні № 1 від 24.01.2022 малолітнього ____________________, _____________ року народження, який залишився без батьківського піклування, було тимчасово влаштовано у сім’ю ________________, ____________ року народження, за адресою: проспект _______________, будинок № _____, квартира № __, місто Херсон, до вирішення подальшої долі дитини та призначення відповідного статусу.

На теперішній час малолітній _____________________, _____________ року народження, мешкає в сім’ї тітки ___________________ за адресою: проспект ____, будинок __, квартира ___, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

______________________ та малолітній ___________________, ____________ року народження, з 28.11.2022 взяті на облік як внутрішньо переміщені особи.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом до лікаря-педіатра зверталась _____________________ з приводу лікування та обстеження дитини. Усі призначення та рекомендації лікаря виконувала сумлінно.

Ні мати, ні батько з дитиною до лікаря-педіатра не звертались, здоров’ям дитини не цікавились.

За інформацією Чорноморського ліцею № ___ Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області _________ навчається в ліцеї з другого семестру 2022-2023 навчального року.

Хлопець мешкає разом з тіткою ________________________. З мамою хлопця зв'язок не підтримується і жодного разу вона у школі не з'являлась.

За інформацією начальника Білозерської селищної військової адміністрації за час проживання на території селища Білозерка ________________________ зарекомендувала себе з негативного боку, вихованням дитини не займалась та материнської уваги ніколи не приділяла.

За характером неврівноважена, до критики сприйнятлива в тверезому стані, якість сприйняття зауважень залежить від стану.

За інформацією служби у справах дітей Білозерської селищної ради ____________________-- зареєстрована за адресою: вулиця ________, будинок ___, селище ___________ Херсонської області, але за місцем реєстрації не проживає з травня 2017 року, постійного місця проживання не має, точна адреса не відома, постійно мігрує в межах громади, на телефонні дзвінки не відповідає, тому з’ясувати її думку щодо позбавлення батьківських прав не виявилось можливим.

Спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області було проведено опитування малолітнього _________________________, _________________ року народження.

Встановлено, що __________ проживає разом з ___________________________, ________________________, яких хлопчик вважає та називає батьками.

Мати _______________________ мешкає в селищі _____________Херсонської області. Свою мати хлопчик в останній раз бачив шість років тому. Зі слів __________ мати погано до нього ставилась, била ременем та палицею.

В сім'ї _____________________ хлопчик мешкає останні 6 років, вона займається його вихованням та утриманням.

Наведені факти свідчать про свідоме нехтування своїми батьківськими обов’язками щодо виховання і утримання малолітнього ____________________________, ____________ року народження, з боку матері ________________________, так як вона не піклується про його фізичний і духовний розвиток, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на його фізичний розвиток як складову виховання.

Питання про позбавлення батьківських прав ______________________ щодо малолітнього сина _______________________, ____________________ року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 30 серпня 2023 року.       

Враховуючи, що малолітній ______________________, ___________ року народження, мешкає в сім’ї ______________________, яка займається його вихованням та утриманням, позбавлення батьківських прав матері _____________________ змінить ситуацію в бік поліпшення піклування про малолітню дитину, що як наслідок буде сприяти захисту інших прав дитини.

Позбавлення батьківських прав не призведе до відібрання дитини від матері та не змінить тривалу існуючу ситуацію між матір'ю та сином.

У відповідності до ст.ст. 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі п.п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 30 серпня 2023 року, діючи в інтересах малолітнього _____________________________, __________________ року народження, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити ___________________ батьківських прав щодо малолітнього сина ___________________, _______________ року народження.

 

В. о. начальника служби у справах дітей                          Алла СЕМЕНОВА


Прикріплені файли: