Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

25/09/2023

Рішення виконавчого комітету від 25.09.2023 № 258 «Про затвердження Порядку та умов надання соціальної послуги у вигляді безкоштовного харчування комунальною установою “Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області”»

З метою соціальної підтримки окремих категорій громадян, у період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" та продовженого строку дії воєнного стану в Україні відповідно до Указів Президента від 14 березня 2022 року № 133/2022, 18 квітня 2022  року  №  259/2022,   17 травня 2022 року № 341/2022, 12  серпня 2022 року №  573/2022,  7 листопада  2022 року   № 757/2022, 6 лютого 2023 року № 58/2023, від 1 травня 2023 року №254/2023, та від 26 липня 2023 року №451/2023, з урахуванням  вимог  Закону України “ Про  соціальні  послуги”  від  17 січня 2019 № 2671-VIII, постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 №1417 “Деякі питання діяльності Територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)” (зі змінами), рішення Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 24 грудня 2020  № 16-VІII  “ Про Міську  цільову  програму  соціального  захисту та  надання соціальних  послуг населенню  Чорноморської міської   територіальної  громади на  2021-2025 роки” (зі змінами), керуючись ст.ст. 34, 52, 64  Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

вирішив:

 

1. Затвердити    Порядок   та   умови    надання    соціальної    послуги   у   вигляді безкоштовного харчування комунальною установою “Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області” ( додається).

 

2. Фінансовому управлінню Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Ольга Яковенко) забезпечити фінансування управління соціальної політики Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області за рахунок коштів бюджету Чорноморської міської територіальної громади, передбачених на соціальний захист населення.

 

3. Рішення виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області  від 27 лютого 2020 № 27 “Про порядок та умови надання натуральної допомоги у вигляді безкоштовного харчування малозабезпеченим непрацездатним громадянам, які знаходяться на обслуговуванні  у  комунальній установі “Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорноморської міської ради  Одеської області” визнати таким, що втратило чинність.

 

4.   Цей Порядок діє з моменту введення воєнного стану в Україні.

       

5.  Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови Романа Тєліпова.

 

 

Міський голова                                                                               Василь ГУЛЯЄВ

 

Додаток

до  рішення виконавчого комітету

Чорноморської    міської        ради

від   25.09.2023   №  258

 

 

 

Порядок та умови

надання соціальної послуги у вигляді безкоштовного харчування комунальною установою «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області»

 

1. Загальні положення

 

1.1. Порядок та умови (далі - Порядок) спрямовані на реалізацію конституційних гарантій громадян на соціальний захист - забезпечення рівня життя, підтримку малозабезпечених непрацездатних громадян, які знаходяться на обслуговуванні у  комунальній установі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області» (далі-Територіальний центр), внутрішньо переміщених осіб, громадян, що знаходяться в складних життєвих обставинах,  та діють на період воєнного стану в Україні.

 

1.2. Порядок передбачає  надання соціальної послуги у вигляді  безкоштовного харчування малозабезпеченим непрацездатним громадянам, які знаходяться на обслуговуванні у комунальній установі “Територіальний центр соціального обслуговування   (надання соціальних послуг) Чорноморської міської ради  Одеського району Одеської області”, внутрішньо переміщеним особам, які перемістились до Чорноморської міської територіальної громади у період воєнного стану, громадянам, що знаходяться в складних життєвих обставинах, зареєстровані та фактично проживають на території Чорноморської міської територіальної громади.

 

         2. Умови  надання соціальної послуги у вигляді  безкоштовного  харчування

 

2.1. Безкоштовне харчування надається:

-  малозабезпеченим непрацездатним громадянам, які знаходяться на обліку у Територіальному центрі, середньомісячний сукупний дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, встановлених на початок бюджетного року;

- внутрішньо переміщеним особам, які перемістились до Чорноморської міської територіальної громади у період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» та подовженого строку дії воєнного стану в Україні відповідно до Указів Президента України;

- громадянам, що знаходяться в складних життєвих обставинах, які зареєстровані та фактично проживають на території Чорноморської міської територіальної громади через чинники:

       -  похилий вік;

       -  часткова або повна втрата рухової активності, пам’яті;

       -  невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування;

       -  психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання  психоактивних речовин;

                                                             

                                     

             “Подовження додатку”   

2

    

        -  інвалідність;

        -  безробіття, якщо на утриманні є неповнолітні діти;

        -  малозабезпеченість особи;

        -  належність до  сім’ї, загиблих учасників  АТО (ООС), ЗСУ,  територіальної оборони;

        - шкода, завдана пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією.

 

2.2. Для отримання безкоштовного харчування громадяни подають до Територіального центру такі документи:

- заяву;

- документ, що посвідчує особу;

- ідентифікаційний код;

- довідку про статус внутрішньо переміщеної;

            - довідку про доходи заявника та усіх працездатних членів сім’ї; 

- письмову згоду на збирання та обробку персональних даних, отримання інформації про матеріальний стан таких осіб у інших організаціях.

2.3. Безкоштовне харчування малозабезпеченим непрацездатним громадянам, які знаходяться на обліку у Територіальному центрі, внутрішньо переміщеним особам та громадянам, що знаходяться у складних життєвих обставинах  надається у робочі дні, на підставі іменних, пронумерованих талонів, які видаються Територіальним центром щотижня на 5 календарних днів, про що складаються відповідні відомості.

2.4. Перевага в отриманні соціальної послуги у вигляді безкоштовного харчування надається малозабезпеченим особам, що мають дохід менше 2-х прожиткових мінімумів для  громадян відповідної категорії.

2.5.  Підставою для відмови у наданні безкоштовного харчування громадянину є:

           -  відсутність фінансування;

           - порушення правил поведінки відвідувача їдальні та скарги з боку інших відвідувачів;

           -  знаходження в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

           

 

                3. Організація та порядок надання безкоштовного харчування

        

     3.1. Територіальний центр укладає договір із підприємством  громадського харчування про  надання  гарячих обідів громадянам  за списками, які складаються і подаються Територіальним центром.

     3.2. Асортимент гарячих обідів визначається згідно меню, узгодженого із підприємством громадського харчування та затвердженого  директором територіального   центру. Орієнтовна  вартість  гарячого обіду   визначається  при складанні розрахунку до  кошторису видатків загального фонду  бюджету на рік, виходячи з  наявного фінансування  Територіального центру.

      3.5. Гарячі обіди надаються у робочі дні щоденно по  іменних, пронумерованих талонах, які  видаються   Територіальним центром  щотижня на 5 календарних днів.

      3.6. Контроль за наданням соціальної послуги у вигляді безкоштовного харчування здійснюється відповідальними  працівниками Територіального центру.

      3.7. Фінансування витрат, пов’язаних з організацією безкоштовного харчування,здійснюється за рахунок коштів бюджету Чорноморської територіальної громади, передбачених на соціальний захист населення. Виділення коштів провадиться за розпорядженням міського голови.

 

“ Подовження додатку”   

                                                                       3

 

      3.8. Громадяни, які не мають обмежень рухомої активності, самостійно відвідують    підприємство громадського харчування.

      3.9. Громадянам які знаходяться на обліку у Територіальному центрі зі значно зниженою  (1Vгрупа) та повністю втраченою (V група) рухомою активністю та ліжкохворим  обіди можуть доставлятись додому  соціальними робітниками.

      3.10. Про отримання гарячого обіду громадяни розписуються у відомості видачі гарячих обідів, які готує та веде Територіальний центр.

      3.11. Громадяни, яким надаються гарячі обіди, зобов’язані  дотримуватись правил поведінки у громадських місцях та  відвідувати місце громадського харчування у встановленні територіальним центром дні та години.

       3.12. Підставою для припинення надання   гарячих обідів є:

- порушення правил поведінки  та карантинних  правил відвідування закладу  громадського харчування;

- знаходження в стані алкогольного  та наркотичного сп’яніння;

- грубого, принизливого ставлення громадянина до працівників Територіального центру, працівників та відвідувачів закладу громадського харчування;

-  наявність симптом застуди та інфекційних, вірусних   захворювань.

      3.13. Підприємство, яке надає послуги з харчування, звітує до Територіального центру один раз  на місяць та до 1 числа місяця наступного за звітним періодом подає акт виконаних робіт за попередній місяць. До акту додаються використані талони, які зберігаються у Територіальному центрі протягом трьох років.

      3.14. Контроль за дотриманням санітарних норм приготування обідів здійснює Чорноморське управління Головного управління Держспоживпродслужби в Одеській області.

      3.15. Контроль за наданням соціальної послуги у вигляді безкоштовного харчування здійснюється Територіальним центром.

                                     

 

Начальниця  УСП                                                                        Тетяна  ПРИЩЕПА

 


Прикріплені файли: