Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

09/11/2023

Проект рішення від 09.11.2023 «Про затвердження висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 11 жовтня 2023 року по справі № ----------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 31 жовтня 2023 року (протокол № 11),

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав матері щодо малолітнього -------------------------, ----------------------року народження (додається).

2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Виконуючий обов’язки міського голови                                     Ігор ЛУБКОВСЬКИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № -----------------

 

Про доцільність  позбавлення батьківських прав

---------------------------- щодо малолітнього

-------------------------,-------------- р.н.

 

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № ------------------ за позовом виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про позбавлення батьківських прав -------------------- щодо малолітнього -------------------------, -------------- року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, – орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про позбавлення батьківських прав ----------------------- щодо малолітнього ------------------------, --------------------- року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

-----------------------є матір’ю малолітніх дітей -------------------, ----------------------- року народження, ------------------, -------------------року народження.

26 березня 2018 року рішенням Іллічівського міського суду Одеської області ---------------------------позбавлена батьківських прав відносно малолітніх дітей ----------------------, --------------- року народження, -------------------, ---------------------року народження.

Діти влаштовані під опіку, мати долею дітей ніколи не цікавилась.

07 червня 2023 року в КНП «Пологовий будинок № 4» Одеської міської ради ----------------------народила дитину чоловічої статі, яку відмовилась забирати, про що 08.06.2022 було складено акт охорони здоров’я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров’я.

Розпорядженням Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради від 14.07.2023 № ---- «Про присвоєння дитині прізвища, імені, по батькові та реєстрацію в органах ДРАЦС» було здійснено реєстрацію народження дитини та присвоєно прізвище ----------, ім’я --------, по батькові --------------, ----------------------року народження.

Відомості про батьків, а саме про мати та батька внесені відповідно до абзацу 2 частини                  1 статті 135 Сімейного кодексу України.

 

На теперішній час малолітній ------------------------, ------------------року народження, перебуває в КНП «Спеціалізований психоневрологічний будинок дитини № 3 «Сонечко» Одеської міської ради.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Одеського району Одеської області від 01.09.2023 № --- ---------------за адресою: вулиця ------, будинок ----, селище Олександрівка, міста Чорноморська Одеського району Одеської області, не проживає. Зі слів сусідів ------------------------ багато років за місцем реєстрації не з’являлась, місце її приживання та перебування не відомо.

За інформацією КНП «Спеціалізований психоневрологічний будинок № 3 «Сонечко» Одеської міської ради від 23.10.2023 № 1012 ---------------------,------------------- року народження, є вихованцем КНП «Спеціалізований психоневрологічний будинок дитини № 3 «Сонечко»» Одеської міської ради з 10 липня 2023 року по теперішніій час.

За весь час перебування дитини у закладі батьки або інші родичі не відвідували хлопчика, перепустку для відвідувань не отримували, станом здоров’я та долею дитини не цікавились ні в усному, ні в письмовому вигляді, ні у телефонному режимі, матеріальної допомоги не надавали.

З червня місяця 2023 року по теперішній час ---------------------------не поцікавилась долею дитини, не зверталась до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, до Чорноморського міського центру соціальних служб Одеського району Одеської області, таким чином мати дитини самоусунулась від виконання своїх батьківських обов’язків.

Наведені факти свідчать про свідоме нехтування своїми батьківськими обов’язками щодо виховання і утримання малолітнього ------------------------, ----------------- року народження, його матір’ю -------------------------, так як вона відмовилась забрати дитину з пологового будинку без поважної причини, не піклується про його фізичний і духовний розвиток, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на його фізичний розвиток як складову виховання.

Питання про позбавлення батьківських прав ---------------щодо малолітнього -------------------, ------------------- року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 31 жовтня 2023 року.

У відповідності до ст.ст. 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі п.п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 31 жовтня 2023 року, діючи в інтересах малолітнього ---------------, --------------- року народження, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити -------------------- батьківських прав щодо малолітнього -------------------------, ----------------- року народження.

 

Начальник служби                                                                                                  Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: