Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

09/11/2023

Проект рішення від 09.11.2023 «Про затвердження висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав ______________»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 05 жовтня 2023 року по справі № 501/3764/23, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 31 жовтня 2023 року (протокол № 11),

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

        1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав матері щодо малолітніх ___________________________, ____________ року народження, та __________ __________________, _________________ року народження (додається).

        2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Виконуючий обов’язки міського голови                                      Ігор ЛУБКОВСЬКИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету

Чорноморської міської ради

Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як органу опіки та піклування по справі № 501/3764/23

 

Про   доцільність позбавлення батьківських прав

_____________________________    щодо    дітей

________________________,  ________   р. н.,  та

_______________________  ,  __________     р.  н.

        

      В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа                         № 501/3764/23 за позовом ___________________________ про позбавлення батьківських прав ___________________________ щодо малолітніх дітей ____________________, _______________ року народження, та __________________________, _____________ року народження.

     Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

      Статтею 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

       При розгляді позовної заяви __________________________ про позбавлення батьківських прав __________________________ щодо малолітніх дітей ________________, __________________ року народження, та _____________________, _____________ року народження, та  матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:    

____________________________ є матір’ю _________________________, _____________ року народження, _________________, _______________ року народження та _______________, _______________ року народження.

       Відомості про батьків при реєстрації народження малолітніх ______________________, _______________року народження та ____________________, _______________ року народження, внесено згідно з частиною першою статті 135 Сімейного кодексу України.

____________________________, __________________ року народження, _______________, _________________ року народження та ______________________, _________________ року народження з  жовтня 2022 року перебували на обліку в службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеської області як діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, у зв’язку з тим, що мати дітей не виконує свої батьківські обов’язки.

       Мати __________________ не має постійного місця проживання, не працює, утриманням та вихованням доньок не займається, не приймає участі в житті дітей, самоусунулась  від  виконання  своїх  батьківських  обов’язків  щодо  дітей,  веде асоціальний спосіб життя, зловживає алкогольними напоями. Крім того, ___________________страждає від психічних розладів, але від обстеження та лікування ухиляється.

       За інформацією Чорноморської спеціальної школи Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області та Малодолинського закладу загальної середньої освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області протягом навчання в учбових закладах _____ та _______ систематично пропускали заняття, приходили до школи в брудному одязі з неприємним запахом, скоювали крадіжки. ____________________ постійно змінювала місце проживання, не надавала можливості обстежити умови проживання дітей, зловживала алкогольними напоями, участі в шкільному житті доньок не приймала, успіхами не цікавилась.

       За інформацією відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 2 Головного управління Національної поліції в Одеській області на ________________ неодноразово складалися адміністративні протоколи за неналежне виконання батьківських обов’язків, вона часто залишала дітей із сторонніми особами.

      Спеціалістом служби у справах дітей з _________________________ проводилися профілактичні бесіди щодо необхідності змінити ставлення до виконання батьківських обов’язків. Під час відвідування сім’ї ________ умови проживання дітей були незадовільні, в орендованому житлі була повна антисанітарія, відсутня їжа, діти не мали одягу за сезоном та шкільного приладдя. Мати дітей неодноразово була попереджена про наслідки неналежного виконання батьківських обов’язків. Нажаль, ____________________ не усвідомлювала, що несе відповідальність за своїх дітей.

       За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ________________________ в телефонній розмові повідомила, що не бажає більше опікуватися дітьми, втратила над ними контроль, дітьми фактично займалися сусіди та господар орендованого житла.

       16.09.2022 року на території Чорноморської міської територіальної громади були виявлені ____________________, ____________________, та ___________________, у відповідності до акту органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров’я про підкинуту чи знайдену дитину та її доставку затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України від 17 грудня 2013 року                               № 1095/1239, діти були тимчасово влаштовані до інфекційного відділення  КНП «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради.

       Враховуючи, що місце перебування ___________________________ було невідоме та зв'язатися з нею було неможливо _____________________ як діти, що залишилися без батьківського піклування, 20.09.2022 року були передані службою у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області в сім’ю бабусі ____________________, яка забрала їх до місця свого постійного проживання в м. ________, Туреччина.

       В липні 2023 року _________________________ повернула дітей в Україну, так як бабуся відмовилася ними займатися.

       З вересня 2023 року малолітні _______________________ та __________________ тимчасово проживають в сім’ї своєї старшої сестри__________________________ за адресою: вул. __________, _________, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області, так як після повернення в Україну мати їх покинула.

       ____________________ надала заяву, в якій зазначила, що вона мешкає у сім’ї сестри ________________________, __________________ року народження, у зв’язку з тим, що мати ___________________________ не займається її вихованням та утриманням. _______ згодна, щоб  мати позбавили батьківських прав щодо неї.

       Спеціалістом служби у справах дітей було проведено опитування малолітньої __________________ та встановлено, що дитина проживає разом з сестрами ______________________ та ____________________, мати участі в їх житті не приймає, вихованням та утримання займається старша сестра ___________. ____________________ звернулася до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області з заявою, в якій зазначила, що вона згодна з позбавленням її батьківських прав щодо доньок _____________________, ____________________ та _________________.

       Наведені факти свідчать про свідоме нехтування батьківськими обов’язками щодо виховання і утримання ___________________, _______________ року народження, малолітніх ______________, _______________ року народження, ________________, ______________ року, їх матір’ю ______________________, так як вона повністю самоусунулась від виконання батьківських обов’язків, не піклується про їх фізичний і духовний розвиток, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дітей, що негативно впливає на їх фізичний розвиток як складову виховання. Відношення _________________ до життя та здоров’я дітей наражає їх на постійну небезпеку.

      Питання про позбавлення батьківських прав ____________________ щодо малолітніх _______________, _____________ року народження та _____________________, __________ року, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 31 жовтня 2023 року. На засідання Комісії з питань захисту прав дитини _____________________ була запрошена, але не з’явилась.

       У відповідності до ст. ст. 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30 березня 2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі  п. п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, діючи в інтересах малолітніх ___________________, _____________ року народження, та _______________, ___________ року, враховуючи рішення Комісії з питань захисту прав дитини від 31 жовтня 2023 року, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавлення батьківських прав ___________________ щодо ___________________, __________ року народження, _______________________, ________________ року.

 

Начальник служби у справах дітей                                                       Лілія ГУДКОВА


Прикріплені файли: