Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

09/11/2023

Проект рішення від 09.11.2023 «Про затвердження висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 30 серпня 2023 року по справі № -------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 31 жовтня 2023 року (протокол № 11),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

 

1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав батька щодо малолітньої ---------------------, ----------------- року народження (додається).

 

        2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

 

Виконуючий обов’язки міського голови                                      Ігор ЛУБКОВСЬКИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № ---------------

 

Про доцільність позбавлення батьківських прав

--------------------   щодо   малолітньої

-----------------------,   -------------  р.н.

 

 

В провадженні Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області перебуває цивільна справа № --------------- за позовом ------------------------ про позбавлення батьківських прав ------------------------- щодо малолітньої доньки -----------------------, -------------------року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Статтею 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ----------------- про позбавлення батьківських прав -------------------щодо малолітньої доньки ---------------------, ------------------- року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

----------------------------- з --------------------- перебували у шлюбі з 11 січня 2020 року по 31 січня 2022 року, від якого мають малолітню доньку ----------------------, ------------------року народження.

Після розлучення дитина залишилась проживати в сім’ї матері та на теперішній час проживає за адресою: вулиця --------, будинок № ---------, квартира № --------, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання матері ------------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дитини. Квартира з усіма зручностями, облаштована меблями та побутовою технікою. У дитини є окрема кімната, окреме ліжко, місце для відпочинку. Мати вдруге уклала шлюб з ----------------------, і вони всі разом проживають у вказаній орендованій квартирі.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом до лікаря – педіатра звертається мати, яка сумлінно виконує усі призначення та рекомендації лікаря у разі хвороби дитини. Батько з дитиною на прийом до лікаря-педіатра не звертався.

За інформацією дитячого клубу «Країна чудес» мати підтримує зв'язок з педагогами та адміністрацією клубу, цікавиться прогресом доньки. Батько до дитячого клубу не звертався та про виховання дитини не цікавився.

За інформацією Білгород-Дністровського відділу державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) від 26.10.2022 № --------------- --------------- за період часу з 01.01.2022 по 31.06.2022 дійсно не отримувала аліменти від боржника ------------------ на утримання дитини ---------------------, -------------------р.н.

Батько ----------------- до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області надав заяву, в якій зазначив, що він не заперечує проти позбавлення його батьківських прав щодо доньки -------------------, --------------- року народження.

Питання про позбавлення батьківських прав ------------------ щодо малолітньої доньки ------------------, -------------------- року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини ------------------------------ року, на якому була присутня ------------------------------, яка не змогла обґрунтувати мету, яку вона прагне досягнути позбавленням батьківських прав і яким чином позбавлення батьківських прав --------------------------- змінить існуючу ситуацію і сприятиме захисту інтересів малолітньої дитини.

У відповідності до п.п. 15,16,17 Постанови Пленуму Верховного суду України № 3               від 30.03.2007 ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.

-----------------------не надала підтверджень винної поведінки батька дитини щодо невиконання батьківських обов’язків.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 19, 160, 164 Сімейного кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 31 жовтня 2023 року, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ---------------------щодо малолітньої доньки --------------------, --------------------- року народження, за умови надання доказів безпідставного невиконання батьком своїх батьківських обов’язків.

 

 

Начальник служби                                                                                             Лілія ГУДКОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Прикріплені файли: