Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

09/11/2023

Проект рішення від 09.11.2023 «Про затвердження висновку щодо визначення місця проживання дітей»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Снігурівського районного суду Миколаївської області від 04 травня 2023 року по справі № -----------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 31 жовтня 2023 року (протокол № 11),              

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

        1. Затвердити висновок про визначення місця проживання малолітніх -------------------, --------------------- року народження, -------------------, --------------------- року народження, з матір’ю -------------------------(додається).

        2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Виконуючий обов’язки міського голови                                      Ігор ЛУБКОВСЬКИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від____________№_____

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як органу опіки та піклування по справі № --------------

 

Про   визначення   місця   проживання    малолітніх

---------------------, -----------------, ----------------, -------------- р.н.

 

В провадженні Снігурівського районного суду Миколаївської області перебуває цивільна справа ---------------- за позовом --------------------- до -------------------про визначення місця проживання малолітніх ----------------------, --------------------- року народження, -----------------------, ---------------------- року народження, з матір’ю --------------------- та зустрічна позовна заява ----------------------- до ---------------------- про визначення місця проживання малолітніх -------------------------------, -------------------року народження, -------------------------, ----------------------- року народження, з батьком ---------------------.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування, в особі виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо визначення місця проживання дитини обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви -------------------- до ------------------------- про визначення місця проживання малолітніх ----------------------, ------------------ року народження, --------------------, ---------------- року народження, з матір’ю ------------------------ та зустрічної позовної заяви ----------------------- до ------------------------ про визначення місця проживання малолітніх ----------------------------, ------------------ року народження, ------------------------, ------------------ року народження, з батьком ------------------------ та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

----------------------з -------------------------перебували у шлюбі з 22 вересня 2014 року до 14 червня 2023 року, від якого мають двох малолітніх дітей --------------------, ----------------------- року народження, -------------------------, -----------------------року народження.

З народження діти ------------------------, -------------------- року народження, -----------------------, ---------------------- року народження, разом з батьками проживали за місцем своєї реєстрації за адресою: вулиця -------------------, будинок № -----, село Павло-Мар'янівка Баштанського району Миколаївської області, де відвідували дошкільний навчальний заклад та перебували на обліку в дитячій поліклініці.

Мати ------------------------ у лютому місяці 2022 році перебувала на реабелітації в Херсонському обласному онкологічному диспансері у місті Херсоні. Діти --------------------, -------------------року народження, --------------------,  -----------------року народження, за домовленністю між батьками залишились проживати з батьком -----------------------за адресою: вулиця -----------, будинок № -----, село Павло-Мар'янівка Баштанського району Миколаївської області

Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації та окупації міста Херсона мати ----------------- не мала можливості виїхати з міста Херсон та приїхати до доньок.

Батько --------------------- у березні місяці 2022 року, у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України, вивіз дітей до більш безпечного міста, в місто Кривий Ріг Дніпропетровської області, але не повідомив про це метері --------------------------.

За інформацією Зеленобалківської гімназії з початковою школою Новолатівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області малолітня -------------------, ---------------- року народження, була зарахована на навчання до 1 класу Зеленобалківської гімназії з початковою школою Новолатівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області.

Відповідно до розпорядження Снігурівської міської військової адміністрації Баштанського району Миколаївської області від 11 травня 2023 року № 58-р/в місце проживання малолітніх ----------------------, ----------------- року народження, -------------------, ------------------ року народження, було визначено з батьком -------------------та участю матері --------------------- у вихованні дітей шляхом перебування дітей протягом періоду з 01 червня 2023 року по 30 червня 2023 року за фактичним місцем проживання матері за адресою: вулиця -----, будинок № ---, квартира № ---, місто Черноморськ, Одеський район, Одеська область, враховуючи стан здоровя дітей та за попередньою домовленістю з батьком ---------------------.

Ухвалою Снігурівського районного суду Миколаївської області від 25 травня 2023 року, з метою вжиття заходів забезпечення позову визначено участь матері --------------------- у вихованні дітей-----------------------, ----------------року народження, ----------------------, -------------------року народження, шляхом перебування дітей протягом періоду з 01 червня 2023 року по 30 червня 2023 року та з 01 серпня 2023 року по 16 серпня 2023 року за фактичним місцем проживання матері за адресою: вулиця ----, будинок № ---, квартира № ---, місто Черноморськ, Одеський район, Одеська область.

01 червня 2023 року мати--------------- забрала дітей в свою сім’ю до міста Чорноморська Одеського району Одеської області, після чого діти відмовились повертатися до батька --------------------, тому мати --------------------алишила їх у своїй родині.

З 08 червня 2023 року малолітні ----------------, ---------------- року народження, -------------------, --------------------року народження, перебувають на обліку внутрішньо переміщеної особи в управлінні соціальної політики Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області та на теперішній час постійно проживають в сім’ї матері ------------------ за адресою: вулиця -----, будинок № ----, квартира № ----, місто Чорноморськ, Одеський район, Одеська область.

Умови проживання матері ----------------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дітей, про що спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області та фахівцем, відповідальним за проведення оцінки потреб Чорноморського міського центру соціальних служб, було складено акт обстеження житлово-побутових умов проживання та акт оцінки потреб. Діти мешкають разом з матір’ю та її цивільним чоловіком --------------------------. У дітей є окрема кімната, двоспальне складне ліжко, місце для занять та відпочинку, продукти харчування, шкільне приладдя, одяг за сезоном. Квартира орендована. Стосункі в сім’ї добрі, теплі.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області діти мають статус внутрішньо переміщених осіб. На прийом з дітьми до лікаря – педіатра звертається мати, яка сумлінно виконує усі призначення та рекомендації лікаря. Батько з дітьми на прийом до лікаря-педіатра не звертався.

За інформацією Чорноморського ліцею № 7 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області -----------------навчається у даному закладі з 01 вересня 2023 року. За час навчання зарекомендувала себе як розумна та здібна дитина. Олена проживає з мамою, яка взяла на себе вирішення питань щодо її догляду та розвитку. Саме вона увесь час відповідає за навчання та виховання доньки, організовує планування вільного часу, приймає участь у житті доньки, демонструючи відмінні зразки сімейної підтримки.

Батько за час навчання Олени в ліцеї жодного разу не цікавився навчанням дитини, її поведінкою.

Мати -------------------приділяє чималу увагу навчанню доньки, проявляє дбайливе ставлення до шкільного життя дитини, цікавиться її успіхами та негараздами. Вона завжди на зв'язку з класним керівником, пропонує свою допомогу. Увесь час демонструє готовність до співпраці зі школою, все робить для сприяння якісному навчанню та розвитку своєї дитини. 

------------------- навчається в школі з 01 вересня 2023 року. Програмний матеріал засвоює повільно. Проявляє інтерес лише до окремих предметів.

Дівчинка дуже дисциплінована. Не порушує норм та правил поведінки.

Дівчинку виховує мати, -------------------------, яка відповідально ставиться до виховання та навчання дитини, приймає участь у житті доньки, демонструючи відмінні зразки сімейної підтримки. Вдома створено всі необхідні житлово-побутові умови для нормального розвитку дитини.

Батько --------------------- за час навчання -------------в ліцеї жодного разу не цікавився навчанням дитини, її поведінкою. У телефонному режимі з вчителем не спілкувався.

За результатами висновку психологічних дослідницьких робіт Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області мати ------------------- має дуже тісний емоційний зв'язок з дітьми, тому відчуженість матері від дітей дуже негативно буде впливати на психічний стан дітей та їх психічний розвиток. Діти з матір’ю отримають навички щодо подолання стресу та тривожності. На даний час діти проживають у психологічно комфортному становищі, відчувають підтримку від матері, їх психоемоційний стан стабілізується.

Батько ---------------------- мешкає за адресою: вулиця ------------, будинок № -----, село Павло-Мар'янівка Баштанського району Миколаївської області. Відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов проживання, затвердженого начальником служби у справах дітей Снігурівської міської ради Миколаївської області, санітарний стан житлового приміщення в нормі, у будинку чисто. У дітей є двоповерхове ліжко, стіл для навчання, місце для проведення дозвілля.

Спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області було проведено опитування малолітніх ---------------,  -------------- року народження, -----------------------, ----------------- року народження.

Встановлено, що ---------та ------------ на теперішній час проживають разом з мамою та її цивільним чоловіком ----------------------, який до них з сестрою ставиться добре. Раніше діти мешкали у селі Зелена Балка з батьком та його дружиною -----------. Коли вони мешкали разом з батьком, він до них з сестрою ставився добре. Олена та Світлана і надалі бажають проживати разом з матір’ю.

Питання щодо визначення місця проживання малолітніх --------------------, ----------------року народження, --------------------, ------------ року народження, з одним із батьків розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 31 жовтня 2023 року, на якій була присутся мати ----------------------.

Батько ---------------------на засідання Комісії не з’явився, будь-яких заяв до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області не надходило.  

Відповідно до частини 1 статті 160 Сімейного кодексу України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

Відповідно до частини 1 та частини 2 статті 161 Сімейного кодексу України якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення.

Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Враховуючи що малолітні -------------------------, ------------------------ року народження, -------------------------------, ---------------------------- року народження проживають разом з матір'ю, де для них створені всі належні умови для виховання та гармонійного розвитку, а також бажання самих дітей, керуючись ст.ст. 19, 160, 161 Сімейного кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 31 жовтня 2023 року, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне визначити місце проживання малолітніх -------------------------, ---------------- року народження, ---------------------, ------------------- року народження, з матір’ю -----------------------------------.

 

Начальник служби у справах дітей                                               Лілія ГУДКОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Прикріплені файли: