Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

14/11/2023

Рішення виконавчого комітету від 13.11.2023 № 324 «Про затвердження висновку щодо визначення місця проживання дитини»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 11.09.2023 по справі № -------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 31.10.2023 (протокол № 11),              

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

        1. Затвердити висновок про визначення місця проживання дитини ------------------, --------------- року народження, з батьком ---------------------- (додається).

        2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Виконуючий обов’язки міського голови                                  Ігор ЛУБКОВСЬКИЙ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від  13.11.2023  №  324

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № ---------------

 

Про визначення місця  проживання

-------------------------------,

----------------------------  року  народження

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № ----------------- за позовом ---------------------до ------------------------ про визначення місця проживання малолітнього ------------------------, ------------------ року народження, з батьком ----------------------------.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Згідно з пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо визначення місця проживання дитини обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ----------------------- до ------------------------- про визначення місця проживання малолітнього ----------------------, -----------------------року народження, з батьком ----------------------------- та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

------------------------ з -------------------------- у шлюбі не перебували, від стосунків мають малолітнього сина --------------------,   -----------------------року народження.

Після фактичного припинення стосунків дитина залишилась проживати в сім’ї матері ------------------------- за адресою: вулиця ----------, будинок № --------, квартира № -----, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Мати -------------------від попередніх стосунків має сина ----------------------, ---------------року народження, який перебував на обліку в службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як дитина, що опинилась в складних життєвих обставинах. Безвідповідальне ставлення матері -------------------- до виконання своїх батьківських обов’язків призвело до того, що її старший син -----------------неодноразово притягувался до адміністративної та криміналльної відповідальності.

Мати --------------------------- неодноразово притягувалась до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, має низький батьківський потенціал, зловживає алкогольними напоями, офіційно не працевлаштована. Постійно

залишала дитину зі сторонніми особами або із старшим неповновнолітнім братом --------------- на декілька днів.

З 28 вересня 2023 року малолітній ------------------ постійно мешкає в сім’ї батька --------------------------за адресою: вулиця ------------, будинок № -------, квартира № -----------, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання батька ---------------------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дитини, про що спеціалістом служби у справах дітей виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області та фахівцем, відповідальним за проведення оцінки потреб Чорноморського міського центру соціальних служб, було складено акт обстеження житлово-побутових умов проживання та акт оцінки потреб.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом з дитиною до лікаря – педіатра звертались як матір, так і батько дітей, які сумлінно виконували усі призначення та рекомендації лікаря в разі хвороби дитини.

За інформацією Чорноморського ліцею № 1 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ----------------------навчається в ліцеї з першого класу. Виховується в неповній сім’ї. З 2021 року саме батько займався вихованням сина. З початку дистанційного навчання тато часто забирав сина до себе, допомагав у навчанні. Від початку навчання у 4 класі учень проживає з батьком, який приділяє синові належну увагу, цікавиться його навчанням, піклується про здоров’я, психологічний стан, бере участь у вихованні сина.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області мати -----------------має низький батьківський потенціал, тому потреби дитини не задовольняє.

За результатами висновку психологічних дослідницьких робіт Чорноморського міського центру соціальних служб Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області дитина має довіру та відчуття соціальної захищеності з батьком.

Хлопчик ставиться занепокоєно до існуючої залежності матері від алкоголю.

Спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області було проведено опитування малолітнього -----------------------, ---------------- року народження.

Встановлено, що з 28 вересня 2023 року ---------------постійно проживає з батьком. Зі слів хлопчика, він втік від мами, тому що вона його ображала. Коли мати заснула, хлопчик від неї втік до батька. -------------- зазначив, що його мати зловживає алкогольними напоями.

Коли ---------------проживав з мамою, вона його не годувала, їсти не готувала, постійно купувала вермішель «Мівіна». Підгодовувала хлопчика подруга мами, --------. Одяг та взуття ----------------купувала бабуся ---------- на гроші, які давав батько. Хлопчик скаржився, що мати його била за неправильно зроблене домашнє завдання. Батько до хлопчика відноситься добре, а мати погано, як не до рідного сина. Хлопчик і надалі бажає проживати в сім’ї батька.

Мати ------------------неодноразово запрошувалась до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на бесіду, але так і не з’явилась, тому з’ясувати її думку щодо визначення місця проживання її сина ---------------- з батьком -------------------- не виявилось можливим.

Питання щодо визначення місця проживання малолітнього --------------------, ---------------року народження, з батьком ------------------------- розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 31 жовтня 2023 року, на якому був присутній батько -------------------. Мати ----------------------на засідання Комісії не з’явилась.  

Відповідно до статті 3 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до частини 2 ст. 160 Сімейного кодексу України місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

Відповідно до частини 1 та частини 2 статті 161 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення.

Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Враховуючи, що малолітній ---------------------, ----------------- року народження, проживає разом з батьком ----------------------, де для нього створені всі належні умови для виховання та гармонійного розвитку, а також бажання самої дитини, керуючись ст. ст. 19, 160, 161 Сімейного кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 31 жовтня 2023 року, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне визначити місце проживання малолітнього -----------------------, --------------------- року народження, з батьком --------------------------------.

 

Начальник служби                                                                                      Лілія ГУДКОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Прикріплені файли: