Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

26/12/2023

Рішення міської ради від 22.12.2023 № 522-VIII «Про бюджет Чорноморської міської територіальної громади на 2024 рік»

Відповідно до статті 77 Бюджетного  кодексу  України, враховуючи рекомендації  постійної комісії з фінансово-економічних питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності, керуючись пунктом 23 частини 1 статті 26  Закону  України  „Про  місцеве  самоврядування в  Україні”,

 

Чорноморська міська  рада Одеського району Одеської області  вирішила:

 

1. Визначити на 2024 рік:

доходи  бюджету Чорноморської міської територіальної громади у сумі 1 008 086 005 гривень, у тому числі доходи загального фонду бюджету громади –                             986 937 005 гривень та доходи спеціального фонду бюджету громади – 21 149 000 гривень  згідно з додатком 1 до цього рішення;

видатки  бюджету Чорноморської міської територіальної громади у сумі 1 008 086 005 гривень, у тому числі видатки загального фонду бюджету громади –                           986  937 005 гривень та видатки спеціального фонду бюджету громади –  21 149 000 гривень;

оборотний залишок бюджетних коштів бюджету Чорноморської міської територіальної громади у розмірі 1 000 000  гривень, що становить 0,10 відсотків видатків загального фонду бюджету громади, визначених цим пунктом;

резервний фонд  бюджету Чорноморської міської територіальної громади у розмірі 8 000 000 гривень, що становить 0,81 відсотків видатків загального фонду бюджету громади, визначених цим пунктом.

 

2. Затвердити бюджетні призначення головним розпорядникам коштів бюджету Чорноморської міської територіальної громади на 2024 рік у розрізі відповідальних виконавців за бюджетними програмами згідно з додатком 2  до цього рішення.

 

3. Вільний залишок коштів загального та спеціального фондів бюджету                            Чорноморської міської територіальної громади станом на 01 січня 2024 року використовується шляхом внесення змін до цього  рішення з дотриманням статті 46 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік".

 

4. Затвердити на 2024 рік міжбюджетні трансферти бюджету Чорноморської міської територіальної громади згідно з додатком 3 до цього рішення.

Відповідно до частини сьомої статті 108 Бюджетного кодексу України надати право Чорноморському міському голові в період між пленарними засіданнями Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, за поданням фінансового управління Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області та за  погодженням  із  постійною  комісією з  фінансово - економічних  питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності, затверджувати зміни до річних обсягів міжбюджетних трансфертів з внесенням відповідних змін до розпису доходів і видатків бюджету Чорноморської міської територіальної громади на 2024 рік шляхом видання відповідного розпорядження міського голови з наступним внесенням змін до цього рішення.

Визначити видатки у вигляді міжбюджетного трансферту з бюджету Чорноморської міської територіальної громади до бюджетів інших територіальних громад за бюджетною програмою "Інші субвенції з місцевого бюджету" (КПКВКМБ 3719770) у сумі 3 798 500 гривень, із яких:

1) 3 498 500 гривень для обласного  бюджету  Одеської області на:

- фінансування заходів  Міської цільової програми підтримки здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти на умовах регіонального замовлення у відповідних закладах освіти, що розташовані та діють на території Чорноморської міської  територіальної громади, на 2024 рік - 1 261 500 гривень;

- фінансування заходів Міської цільової програми соціального  захисту та надання соціальних послуг населенню Чорноморської міської територіальної громади на 2021-2025 роки -  2 237 000 гривень;

2) 300 000 гривень для районного бюджету Одеської району Одеської області на фінансування заходів Міської цільової програми фінансової підтримки діяльності Одеської районної ради Одеської області на 2024 рік.

Уповноважити Чорноморського міського голову Василя Гуляєва на укладення договорів про передачу міжбюджетного трансферту з бюджету Чорноморської міської територіальної громади Одеського району Одеської області у вигляді іншої субвенції до бюджетів інших територіальних громад від імені Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, в тому числі на укладання додаткових угод до відповідних договорів.

Встановити, що на кінець бюджетного періоду залишки коштів іншої субвенції з бюджету Чорноморської міської територіальної громади зберігаються на казначейських рахунках відповідних місцевих бюджетів для здійснення видатків у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення.

 

5. Затвердити на 2024 рік розподіл коштів бюджету розвитку у складі бюджету Чорноморської міської територіальної громади  згідно з додатком 4 до цього рішення.

 

6. Затвердити розподіл витрат бюджету Чорноморської міської територіальної громади на реалізацію міських  програм у сумі 252 345 000 гривень згідно з додатком 5 до цього рішення.

 

7. Установити, що у загальному фонді бюджету Чорноморської міської територіальної громади на 2024 рік:

1) до доходів загального фонду бюджету Чорноморської міської територіальної громади належать доходи, визначені статтею 64  Бюджетного кодексу України, та трансферти, визначені статтями 93, 101, 103², 1033 Бюджетного кодексу України, а також такі надходження відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік";

2) джерелами формування у частині фінансування є надходження, визначені пунктом 4  частини 1 статті 15  Бюджетного кодексу України.

 

8. Установити, що джерелами формування спеціального фонду бюджету Чорноморської міської територіальної громади на 2024рік:

1) у частині доходів є надходження, визначені статтею 691 Бюджетного кодексу України, а також такі надходження відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік";

2) у частині фінансування є надходження, визначені пунктом 10  частини 1 статті 71  Бюджетного кодексу України;

3) джерелами формування у частині кредитування є надходження, визначені пунктом 11  частини 1 статті 691  Бюджетного кодексу України.

 

9. Установити, що у 2024 році кошти, отримані до спеціального фонду бюджету Чорноморської міської територіальної громади згідно зі статтею 691  Бюджетного кодексу України, спрямовуються на реалізацію заходів, визначених статтями 89, 91 Бюджетного кодексу України, а кошти, отримані до спеціального фонду згідно з підпунктом 2 пункту 8 цього рішення, спрямовуються відповідно на витрати бюджету розвитку, визначені частиною 2 статті 71 Бюджетного кодексу України.

 

10. Затвердити кошторис Фонду охорони навколишнього природного середовища  у складі бюджету Чорноморської міської територіальної громади на 2024 рік згідно з додатком 6 до цього рішення.

 

11. Затвердити кошторис територіального дорожнього фонду у складі бюджету  Чорноморської міської територіальної громади на 2024 рік згідно з додатком 7 до цього рішення.

 

12. Визначити на 2024 рік відповідно до статті 55 Бюджетного кодексу України захищеними видатками бюджету Чорноморської міської територіальної громади видатки загального фонду на:

- оплату праці працівників бюджетних установ;

- нарахування на заробітну плату;

- придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів;

- забезпечення продуктами харчування;

- оплату комунальних послуг та енергоносіїв;

- соціальне забезпечення;

- поточні трансферти місцевим бюджетам;

- забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення для індивідуального користування;

- оплату послуг з охорони комунальних закладів культури.

 

13. Встановити, що місцеві запозичення і надання місцевих гарантій, в тому числі отримання кредитів (позик) можуть здійснюватися виключено за рішенням Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області за попереднім погодженням із  постійною  комісією  з  фінансово-економічних питань, бюджету,  інвестицій  та комунальної  власності.

 

14. Відповідно до статей 4373 Бюджетного кодексу України надати право фінансовому управлінню Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на здійснення позик на покриття тимчасових касових розривів бюджету Чорноморської міської територіальної громади, пов'язаних із забезпеченням захищених видатків загального фонду, в межах поточного бюджетного періоду за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку на договірних умовах без нарахування відсотків за користування цими коштами з обов'язковим їх поверненням до кінця поточного бюджетного періоду у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

 

15. Головним розпорядникам коштів бюджету Чорноморської міської територіальної громади забезпечити:

1) надання інформації до інформаційно-аналітичної системи управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів "LOGIСA" відповідно до пункту 10 розділу ІІ Порядку обміну інформацією між Міністерством фінансів України та учасниками бюджетного процесу на місцевому рівні, затвердженого наказом Міністерства фінансів України                            від  30 серпня 2021 року № 488;

2) затвердження паспортів бюджетних програм протягом 45 днів з дня набрання чинності цим рішенням;

3) здійснення управління бюджетними коштами у межах встановлених їм бюджетних повноважень та оцінки ефективності бюджетних програм, забезпечуючи ефективне, результативне і цільове використання бюджетних коштів, організацію та координацію роботи розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів у бюджетному процесі;

4) здійснення контролю за своєчасним поверненням у повному обсязі до бюджету Чорноморської міської територіальної громади коштів, наданих за операціями з кредитування бюджету, а також кредитів (позик), отриманих Чорноморською міською радою Одеського району Одеської області, та коштів, наданих під місцеві гарантії;

5) забезпечення доступності  інформації про бюджет відповідно до законодавства              (з урахуванням абзацу десятого підпункту 1 пункту 22 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України), зокрема:

- здійснення публічного представлення та публікації інформації про бюджет за бюджетними програмами та показниками, бюджетні призначення щодо яких визначені цим рішенням, відповідно до вимог та за формою, встановленими Міністерством фінансів України, до 15 березня року, що настає за звітним;

- оприлюднення паспортів бюджетних програм у триденний строк з дня затвердження таких документів шляхом розміщення їх на офіційній вебсторінці Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області в мережі Інтернет;

6) здійснення внутрішнього контролю за повнотою надходжень, взяттям бюджетних зобов'язань розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачами бюджетних коштів і витрачанням ними бюджетних коштів;

7) здійснення  у  повному   обсязі   проведення   розрахунків  за  електричну   та  теплову  енергію,  водопостачання та  водовідведення,  природний  газ  та  послуги   зв’язку,  які  споживаються   бюджетними   установами,  не  допускаючи   будь-якої   простроченої   заборгованості  з  оплати   вищезазначених  послуг,  та  укладання   угод  по  кожному  виду  енергоносіїв і комунальних послуг   у  межах   встановлених  відповідним  установам  обґрунтованих  лімітів  споживання та визначеного фінансового ресурсу,  згідно з додатком            8 до цього рішення;

8) проведення у першочерговому порядку розрахунків по оплаті праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати.

 

16. Якщо  після  прийняття рішення про бюджет Чорноморської міської територіальної громади повноваження  на  виконання  функцій, завдань або надання   послуг,   на   яке  надано  бюджетне  призначення, передається  відповідно  до  законодавства  від  одного  головного розпорядника  бюджетних  коштів  до  іншого головного розпорядника бюджетних коштів,  дія бюджетного призначення  не  припиняється  і застосовується  для  виконання  тих  самих функцій чи послуг іншим головним  розпорядником  бюджетних  коштів,  якому  це   доручено.

Передача бюджетних призначень у випадку, передбаченому цим пунктом,  здійснюється  за  рішенням  виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, погодженим постійною комісією з фінансово - економічних питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

17. У межах загального обсягу бюджетних  призначень за бюджетною програмою окремо за загальним та спеціальними фондами бюджету фінансове управління Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області за обґрунтованим поданням головного розпорядника бюджетних коштів здійснює перерозподіл бюджетних асигнувань, затверджених у розписі бюджету та кошторисі, в розрізі економічної класифікації видатків бюджету, а також в розрізі класифікації кредитування бюджету - щодо надання кредитів з бюджету.

 

18. У межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника бюджетних коштів перерозподіл видатків бюджету і надання кредитів з бюджету за бюджетними програмами, включаючи резервний фонд бюджету, додаткові дотації та субвенції (з урахуванням  частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України), а також збільшення видатків розвитку за рахунок зменшення інших видатків (окремо за загальним та спеціальним фондами бюджету) здійснюються за рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, погодженим  постійною  комісією  з  фінансово-економічних питань, бюджету,  інвестицій   та  комунальної  власності, у  порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

19. Забороняється без внесення змін до рішення про бюджет Чорноморської міської територіальної громади збільшення бюджетних призначень за загальним та спеціальним фондами бюджету громади на:

- оплату праці працівників бюджетних установ за рахунок зменшення інших видатків;

- видатки за кодом програмної класифікації, пов’язані із функціонуванням органів місцевого самоврядування, за рахунок зменшення видатків за іншими бюджетними програмами.

 

20. Рішення виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області може передбачати відкриття нових бюджетних програм без зміни цільового обмеження відповідних бюджетних призначень у разі:

передачі бюджетних призначень від одного головного розпорядника бюджетних коштів до іншого головного розпорядника бюджетних коштів, в якого відсутні бюджетні програми, що передбачають виконання завдань або надання послуг, аналогічних тим, для виконання яких передаються бюджетні призначення (крім міжбюджетних трансфертів);

перерозподілу видатків бюджету і надання кредитів з бюджету між відповідальними виконавцями бюджетних програм у межах одного головного розпорядника бюджетних коштів, який передбачає передачу повноваження на виконання завдань від одного відповідального виконавця бюджетних програм до іншого.

 

21. Усі бюджетні призначення втрачають чинність після закінчення бюджетного періоду, крім випадків, передбачених Бюджетним кодексом України та цим рішенням.

 

22. Граничні    суми   витрат  на   придбання  легкових   автомобілів,   меблів, іншого обладнання  та  устаткування, мобільних телефонів, комп'ютерів  виконавчими  органами Чорноморської   міської  ради Одеського району Одеської області, бюджетними  установами,  які утримуються   за    рахунок     коштів    бюджету Чорноморської міської територіальної громади встановлюються окремим рішенням Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

 

23. Головним розпорядникам коштів бюджету Чорноморської міської територіальної громади та розпорядникам бюджетних коштів нижчого рівня привести мережу та штати бюджетних установ, органів місцевого самоврядування  у відповідність до затверджених бюджетних призначень на фінансування галузей соціально-культурної сфери та органів місцевого самоврядування, забезпечивши при цьому утримання чисельності працівників бюджетних установ та здійснення фактичних видатків на оплату праці  в межах фонду оплати праці, затвердженого у кошторисах відповідних установ.

 

24. Установити,  що:

24.1. Головні розпорядники бюджетних коштів та розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня бюджету Чорноморської міської територіальної громади (далі-розпорядники бюджетних коштів) беруть бюджетні зобов’язання та здійснюють відповідні видатки за загальним фондом бюджету тільки в межах бюджетних асигнувань, встановлених кошторисами, враховуючи необхідність виконання бюджетних зобов’язань минулих років, узятих на облік в територіальному органі Державної казначейської служби України.

Розпорядники бюджетних  коштів  беруть зобов’язання за  спеціальним фондом бюджету  виключно в межах відповідних  фактичних  надходжень до спеціального фонду  бюджету.

Зобов’язання, взяті розпорядниками бюджетних коштів без відповідних  бюджетних  асигнувань,  не  вважаються  бюджетними  зобов’язаннями і не підлягають   оплаті  за  рахунок  бюджетних  коштів. Взяття таких зобов’язань є  бюджетним правопорушенням.

Будь-які видатки, пов’язані з утриманням бюджетних установ, можуть здійснюватися розпорядниками  бюджетних  коштів  у разі,  коли  відсутня  прострочена  заборгованість із  заробітної  плати,  а  також  за  спожиті  комунальні  послуги  та  енергоносії.

24.2. Оприлюднення інформації про закупівлю, розміщення замовлення, укладення договору, сплата коштів, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, за якими розпорядником бюджетних коштів взято зобов'язання без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень, встановлених Бюджетним кодексом України та цим рішенням, а також без дотримання процедури погодження, визначеної цим рішенням - є недійсними. За такими операціями не виникають бюджетні зобов'язання та не утворюється бюджетна заборгованість.

24.3. Порядок проведення закупівлі за кошти бюджету розвитку.

24.3.1. Головні  розпорядники бюджетних коштів, розпорядники  коштів нижчого рівня,  комунальні підприємства, які є одержувачами бюджетних коштів, відповідальні виконавці Міських програм, які отримують кошти, як субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів,  до початку проведення процедури закупівлі (оприлюднення інформації про закупівлю), надають на погодження постійній комісії з фінансово-економічних питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності  перелік  товарів, робіт, послуг закупівля яких здійснюється за кошти бюджету розвитку. Ця норма застосовується для закупівель орієнтовною (запланованою)  вартістю від  100 000 гривень (ста тисяч) гривень і вище.

У разі, якщо здійснюються закупівлі вартістю менше 100 000 (ста тисяч) гривень за окремою бюджетною програмою, такі закупівлі розпорядники бюджетних коштів, розпорядники  коштів нижчого рівня,  комунальні підприємства, які є одержувачами бюджетних коштів, відповідальні виконавці Міських програм, які отримують кошти, як субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів здійснюють без погоджень з посадовими особами або органами ради.

Перелік товарів, робіт, послуг, які плануються до закупівлі, має містити повне найменування та детальний опис предмета закупівлі, інформацію про необхідні технічні та функціональні показники, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у разі придбання товару, посилання на відповідну технічну специфікацію, у разі придбання робіт, послуг, місце,  де повинні бути виконані такі роботи чи наданні послуги, їх обсяги, вартість предмету закупівлі та економічне обґрунтування розміру визначеної вартості предмета закупівлі, техніко-економічне обґрунтування закупівлі.

24.3.2. Головним розпорядникам бюджетних коштів, розпорядникам коштів нижчого рівня, комунальним підприємствам, які є одержувачами бюджетних коштів, відповідальним виконавцям Міських програм, які отримують кошти, як субвенція з місцевого бюджету, державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіоні, забороняється розпочинати процедуру закупівлі за кошти бюджету розвитку (оприлюднювати інформацію про закупівлю) та здійснювати закупівлю (зокрема, укладати договір закупівлі та сплачувати вартість предмету закупівлі) за кошти бюджету розвитку без погодження  із постійною комісією з фінансово-економічних питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності зазначеного вище переліку  товарів,   робіт, послуг та вартості предмету закупівлі.

24.3.3. У разі проведення процедури закупівлі без дотримання положень підпунктів 24.3.1., 24.3.2. та укладення на підставі такої закупівлі договору, така процедура закупівлі – є нечинною, а укладений з цих підстав договір закупівлі є недійсним з моменту його укладення, за такими договорами не виникають бюджетні зобов'язання та не утворюється бюджетна заборгованість, фінансовому управлінню Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області забороняється здійснювати оплату за такими договорами. 

Інформацію про укладені договори закупівлі товарів, послуг і робіт за бюджетні кошти  надавати постійній комісії з фінансово-економічних питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності щоквартально у терміни, визначені для надання квартальної звітності.

24.4. Виконавчі органи Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, які фінансуються з бюджету Чорноморської міської територіальної громади та розташовані в одній будівлі, яка не знаходиться у них на балансі, не здійснюють витрати на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

Такі видатки проводить виконавчий орган міської ради, на балансі якого знаходиться ця будівля, або яка передана йому в оперативне управління (оренду). 

Комунальне некомерційне підприємство "Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, яке розташоване в будівлі, яка не знаходиться у нього на балансі, не здійснює витрати на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

Такі видатки проводить комунальне некомерційне підприємство "Чорноморська лікарня" Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, на балансі якого знаходиться ця будівля, або яка передана йому в оперативне управління (оренду).

24.5. В 2024 році батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у закладах дошкільної освіти, підпорядкованих управлінню освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, у розмірі не менше 70 відсотків від вартості харчування на день.

Від плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти повністю, або частково звільняються батьки або особи, які їх замінюють, з сімей що потребують соціальної підтримки відповідно до діючого законодавства, а також згідно окремих  рішень виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Від плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти на сто відсотків  звільняються батьки або особи, які їх замінюють, які є учасниками антитерористичної операції/операції Об'єднаних сил.

За дітей, що не зареєстровані за місцем проживання на території Чорноморської міської територіальної громади, батьки, або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у закладах дошкільної освіти, підпорядкованих управлінню освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, у розмірі 100 відсотків від вартості харчування на день.

Для дітей, батьки, або особи, які їх замінюють та працюють в установах та організаціях, що утримуються за рахунок бюджетних коштів,  вносять плату за харчування дітей у закладах дошкільної освіти, підпорядкованих управлінню освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, у розмірі не менше 70 відсотків від вартості харчування на день.

 

25. Заборонити комунальним підприємствам, головним розпорядникам коштів та розпорядникам коштів нижчого рівня укладати договори на консультаційні, юридичні, колекторські послуги, інформаційні послуги з висвітлення діяльності, рекламні послуги, послуги засобів масової інформації без попереднього погодження суттєвих умов таких договорів  з постійною комісією з фінансово - економічних питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності.

У разі, якщо здійснюється закупівля таких послуг, вартість яких менше 100 000 (ста тисяч) гривень за окремою бюджетною програмою, такі закупівлі комунальні підприємства, головні розпорядники коштів та розпорядники коштів нижчого рівня здійснюють без погоджень з посадовими особами або органами ради.

 

26. Зобов'язати головних та розпорядників коштів нижчого рівня, погоджувати напрямки витрачання бюджетних коштів в межах видатків споживання з постійною депутатською комісією з фінансово - економічних питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності.

Ця норма не застосовується у разі виникнення виробничої необхідності у вирішенні нагальних питань в проведенні  головним розпорядником бюджетних коштів, розпорядником нижчого рівня поточних видатків, такі розпорядники можуть перерозподілити бюджетні призначення у межах поточних видатків бюджетних  призначень за відповідною бюджетною програмою окремо за загальним та спеціальним фондами бюджету у сумі не більше 100 000 гривень без погоджень з посадовими особами або органами ради.

Інформацію про укладені договори закупівлі товарів, послуг і робіт за бюджетні кошти  надавати постійній комісії з фінансово-економічних питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності щоквартально у терміни, визначені для надання квартальної звітності.

 

27. Дозволити юридичному відділу управління державної реєстрації прав та правового забезпечення за попереднім погодженням з постійною депутатською комісією з фінансово - економічних питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності  здійснювати передачу на примусове виконання документів за рішенням суду приватним виконавцям з виплатою винагороди у розмірі 10 відсотків стягнутої ними суми або вартості майна, що підлягає передачі за виконавчим документом.

 

28. Управлінню комунальної власності та земельних відносин Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області забезпечити щоквартальне надання постійній комісії з фінансово – економічних  питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності інформації про стан розрахунків платниками з плати за землю (орендна плата) за земельні ділянки.

 

29. Фінансовому управлінню Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області:

29.1. Забезпечити  фінансування витрат по захищених статтях видатків у межах  наявних ресурсів у першочерговому порядку за економічною структурою видатків згідно  затвердженого помісячного розпису загального фонду бюджету громади.

29.2. Здійснювати фінансування видатків спеціального фонду бюджету Чорноморської міської територіальної громади виключно в межах бюджетних призначень і за рахунок фактичних надходжень спеціального фонду бюджету.

 

30. Встановити в 2024 році розмір частки прибутку, яка підлягає зарахуванню до  бюджету Чорноморської міської територіальної громади для комунальних підприємств Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області в розмірі 0 %.

Дозволити комунальним підприємствам, у яких в структурі тарифів, затверджених рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, у складі планового прибутку передбачені витрати по статті "забезпечення необхідного рівня прибутковості капіталу власників (нарахування дивідендів) – частина чистого прибутку" спрямовувати кошти, звільнені від сплати частини прибутку до бюджету Чорноморської міської територіальної громади, на оплату покупної води, електроенергії та природного газу. 

 

31. Установити, що господарські товариства, у статутних фондах яких є частка комунальної власності, сплачують  до  1 липня 2024 року  безпосередньо до бюджету Чорноморської міської територіальної громади дивіденди, нараховані за результатами фінансово – господарської діяльності за 2023 рік, пропорційно розміру комунальної частки (акцій, паїв) у статутних фондах господарських товариств.

 

32. З метою здійснення контролю за надходженнями від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності, засновником яких є Чорноморська міська рада Одеського району Одеської області, комунальним підприємствам, які надають в оренду таке майно, надавати до управління комунальної власності та земельних відносин Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області щомісячно до 20 числа місяця, наступного за звітним інформацію щодо сплати орендної плати за формою, визначеною управлінням комунальної власності та земельних відносин Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

 

33. Дозволити комунальному підприємству "Міське управління  житлово-комунального господарства" Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області:

- в 2024 році надходження від оренди нерухомого майна комунальної власності територіальної громади Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, яке  знаходиться  на балансі підприємства,  направляти цільовим призначенням  на  капітальний  ремонт  об’єктів житлового та нежитлового фонду, в тому числі  на капітальний ремонт  ліфтового господарства, на оплату робіт по виготовленню проектно-кошторисної документації і відновленню системи пожежної безпеки  житлових будинків підвищеної поверховості, на витрати, пов'язані із утриманням житлового фонду, відшкодування яких не враховано в кошторисі витрат на послуги з управління багатоквартирним будинком, та інші потреби пов'язані з господарчою діяльністю підприємства.

Проведення ремонтних робіт, вартість яких складає понад 50 000 гривень, здійснюється за погодженням із міським головою та заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, що здійснює повноваження у сфері бюджету, фінансів та цін;

- у період дії правового режиму воєнного стану використовувати власні кошти підприємства, отримані від господарської діяльності, на придбання пально-мастильних матеріалів для забезпечення функціонування "Пунктів Незламності" (стаціонарних пунктів обігріву), в тому числі що використовуються в якості найпростіших укриттів,  до моменту виділення пально-мастильних матеріалів з матеріального резерву, та з подальшою компенсацією відповідних витрат підприємства з бюджету Чорноморської міської територіальної громади.

 

34. Установити, що на казначейський рахунок,  відкритий для  бюджету Чорноморської міської територіальної громади за кодом бюджетної класифікації доходів 24060300 "Інші надходження" перераховується:

34.1. Плата за тимчасове користування місцем, що перебуває в комунальній власності (в т.ч. для розміщення пересувних тимчасових споруд);

34.2. Відшкодування збитків, завданих Чорноморській міській територіальній громаді внаслідок порушення порядку землекористування;

34.3. Плата за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності Чорноморської міської територіальної громади;

34.4. Плата за право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій).

 

35.  При нарахуванні та сплаті до бюджету Чорноморської міської територіальної громади місцевих податків та зборів у 2024 році слід керуватися нормами Податкового кодексу України та рішеннями Чорноморської  міської ради Одеського району Одеської області:

- від 05.01.2015 № 573-VII "Про встановлення місцевих податків і зборів на території Чорноморської міської ради";

- від 05.01.2015 № 574-VI "Про затвердження Положення про податок на майно (в частині транспортного податку) на території Чорноморської міської ради" (зі змінами, внесеними рішеннями Чорноморської міської ради від 06.01.2016 № 25-VII, від 27.01.2017                № 177-VII);

- від 18.06.2021 № 74-VIІІ "Про встановлення ставок  єдиного податку на території Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області";

- від 10.07.2015 № 637-VI "Про податок на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) на території Чорноморської міської ради (зі змінами, внесеними рішенням Чорноморської міської ради від 06.01.2016 № 24-VII, від 27.01.2017                   № 179-VII, від 16.02.2018 № 285-VII, від 09.04.2019 № 422-VII);

- від 10.07.2015 № 639-VI "Про затвердження Положення про податок на майно                           (в частині плати за землю) на території Чорноморської міської ради Одеської області" (зі змінами, внесеними рішенням Чорноморської міської ради від 06.01.2016 № 26-VII,                          від 08.07.2016 № 123-VII, від 03.02.2017 № 204-VII, від 16.02.2018 № 294-VII).

На період дії воєнного стану та протягом шести місяців після припинення чи скасування воєнного стану:

- від 30.05.2014 року № 506-VI "Про затвердження Положення про туристичний збір на території Чорноморської міської ради" (зі змінами, внесеними рішенням Чорноморської міської ради від 05.01.2015р. № 576-VI, від 09.04.2019 р. № 420-VII, від 26.06.2019р. № 446-VII);

- від 19.06.2020р. № 567-VII "Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на території Чорноморської міської ради Одеської області";

- від 26.06.2019р. № 444-VII "Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на території Чорноморської міської ради Одеської області на 2020 рік"                                 (з урахуванням змін, внесених  рішенням Чорноморської міської ради від 19.06.2020р.                    № 582-VII).

Через шість місяців після припинення чи скасування воєнного стану:

- від 01.06.2022 №207-VIII "Про внесення змін до рішення Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області  від 30.05.2014 року № 506-VI "Про затвердження Положення про туристичний збір на території Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області" через шість місяців після припинення чи скасування воєнного стану;  

-  від 01.06.2022 № 208-VIII "Про внесення змін до рішення Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 16.06.2020р. № 567-VII "Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на території Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області" (зі змінами, внесеними  рішенням Чорноморської міської ради від 12.07.2022 № 220-VIII) через шість місяців після припинення чи скасування воєнного стану;

- від 12.07.2022  № 232-VIIІ "Про внесення змін до рішення Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 26.06.2019 № 444-VII "Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на території Чорноморської міської ради Одеської області" (зі змінами та доповненнями) через шість місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

 

У разі внесення змін до Податкового кодексу України, привести у відповідність вищевказані рішення Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області з урахуванням вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

 

36. Встановити окремі умови оплати праці:

36.1. Чорноморському міському голові Василю Гуляєву:

- надбавку за виконання особливо важливої роботи у розмірі 50 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та надбавки за вислугу років;

  • надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та допомоги для оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі середньомісячної заробітної плати.

36.2. Заступникам міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, керуючій справами виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області та секретарю Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області щомісячну премію в наступних розмірах:

  • першому заступнику міського голови Ігорю Лубковському – 115 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг, надбавки за вислугу років та надбавки за виконання особливо важливої роботи;
  • заступнику міського голови Роману Тєліпову – 165 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг, надбавки за вислугу років та надбавки за виконання особливо важливої роботи;
  • заступнику міського голови Руслану Саїнчуку – 95 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг, надбавки за вислугу років та надбавки за виконання особливо важливої роботи;
  • заступнику міського голови Ігорю Сурніну – 115 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг, надбавки за вислугу років та надбавки за виконання особливо важливої роботи;
  • заступнику міського голови Наталі Яволовій – 165 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг, надбавки за вислугу років та надбавки за виконання особливо важливої роботи;
  • керуючій справами Наталі Кушніренко – 115 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг, надбавки за вислугу років та надбавки за виконання особливо важливої роботи;
  • секретарю ради Олені Шолар – 160 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг, надбавки за вислугу років та надбавки за виконання особливо важливої роботи.

36.3. Виплату премій та надбавок проводити в межах затверджених видатків на оплату праці виконавчому комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

 

37. Визначити, що у період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" (зі змінами),  витрачання бюджетних коштів в межах видатків споживання та придбання  товарів, робіт, послуг закупівля яких здійснюється за кошти бюджету розвитку здійснюється без відповідного погодження з постійною комісією з фінансово – економічних питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності.

 

38. Встановити, що благодійна фінансова допомога, яка надається Чорноморській міській раді Одеського району Одеської області на безповоротній та безоплатній основі зараховується у 2024 році до Цільового фонду соціально – економічного та культурного розвитку,  виконання заходів та робіт з територіальної оборони, заходів з цивільного захисту населення в умовах надзвичайного стану Чорноморської міської територіальної громади, який є складовою частиною спеціального фонду бюджету Чорноморської міської територіальної громади.

 

39. Додатки 1-8 до  цього  рішення  є  його  невід’ємною частиною.

 

40. Дане рішення набирає чинності з 1 січня 2024 року.

 

41. Оприлюднити рішення в десятиденний строк з дня його прийняття відповідно до частини четвертої статті 28 Бюджетного кодексу України у засобах масової інформації.

 

42. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з фінансово – економічних питань, бюджету, інвестицій та комунальної власності, заступника міського голови Наталю Яволову.

 

Міський голова                                                                                    Василь ГУЛЯЄВ


Прикріплені файли:

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення