Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

26/12/2023

Рішення виконавчого комітету від 22.12.2023 № 441 «Про затвердження висновку про позбавлення батьківських прав батька _____ щодо малолітніх ____ року народження»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України,Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні  установи   для   дітей»,  постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно   до   ухвали Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 20.10.2023 по справі № 333/8983/23, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 29 листопада 2023 (протокол № 12),

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

         1. Затвердити висновок про позбавлення батьківських   прав    батька    ____ щодо малолітніх ___ року народження (додається). 

         2. Доручити службі у справах дітей виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

                 Міський голова                                                                                  Василь ГУЛЯЄВ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради

Одеського району Одеської області  від 22.12.2023    № 441

 

                                                                 ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як органу опіки та піклування

Про    позбавлення     батьківських        прав _____    щодо _____ р. н.

При розгляді матеріалів цивільної справи за позовом ____ про позбавлення батьківських прав стосовно малолітніх дітей _____ р. н., а також матеріалів  служби у справах дітей  встановлено:

 ______ перебувала в зареєстрованому шлюбі з ____ з жовтня 2010 року по жовтень 2016 рік.

Від шлюбу вказані особи мають малолітніх дітей: __ р. н.,

Після розірвання шлюбу батьки дітей  проживають окремо.

Діти мешкають з матір’ю __, молодшим братиком ___р. н., та її теперішнім чоловіком ___ за адресою: Одеська область, м. Чорноморськ, _____.

Житлово – побутові умови проживання дітей добрі. У ___ окремі кімнати, які облаштовані необхідними меблями, є місце для навчання, відпочинку. Стосунки в сім’ї теплі, родинні.

 Батько ___ зареєстрований за адресою: м. Запоріжжя, __. За інформацією служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради, вивчити умови його проживання, встановити причини ухилення від виховання і утримання дітей не виявилося можливим, так як ____ з 2015 року за вказаною адресою не мешкає, будь - яких звернень до відділу по Комунарському району служби (управління) у справах дітей від батька щодо питання встановлення порядку участі у вихованні своїх малолітніх дітей не було.

Відповідно   до   характеристик     дітей    ____ з місця їх навчання (Олександрівського закладу загальної освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області) вихованням дітей займається мати, _

 відвідує батьківські збори, підтримує зв'язок із класними керівниками дітей, цікавиться успіхами дітей.

 Батько дітей жодного разу не відвідав дітей за місцем навчання, не поцікавився їх навчанням, не телефонував вчителям.

Діти _ перебувають під наглядом дитячої поліклініки комунального некомерційного підприємства «Чорноморський центр первинної медико – санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області. За повідомленням директора даного закладу _______  доглядає за дітьми мати. Батька за наглядовий період лікарі не бачили.

Рішенням Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 16.08.2018 року відповідач зобов’язаний до сплати аліментів на утримання малолітніх дітей _______ р. н., але станом на червень 2023 рік виникла заборгованість по сплаті аліментів в розмірі 241638,81 грн., оскільки відповідач практично за весь період часу нічого не сплачував.

За результатами опитування малолітніх _____ в службі у справах дітей встановлено, що вони знають, що у них є десь у м. Запоріжжі батько _, але ніяких почуттів до нього вони не відчувають. Батько не приходить до них в гості, не телефонує, не вітає з святами, не дарує подарунків. З свого боку діти також не виявляють родинних почуттів до батька, не мають  бажання спілкуватися з ним. Своїм батьком вони вважають ______(чоловіка матері). ______ разом з молодшим братиком, мамою та _____ комфортно, спокійно. _ займається бальними танцями, відвідує заняття з англійської мови. ___ відвідує спортивну секцію з футболу та заняття з англійської мови.

Згідно роз’яснень,  викладених в п. п. 15, 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», із змінами та доповненнями, ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками.

 З  боку матері дітей _____ будь-які перешкоди відповідачу щодо здійснення ним своїх батьківських прав і обов’язків не чинилися і не чиняться. Поважні причини невиконання відповідачем своїх обов’язків відсутні.

Таким чином, встановлено, що _______ свідомо ухиляється від виконання батьківських обов’язків щодо своїх  малолітніх дітей  _______ р. н.: не сплачує аліменти на їх утримання, не бере участь у їх вихованні, не виявляє щодо них батьківської уваги і турботи, не цікавить їх навчанням, розвитком, станом здоров’я.

На підставі викладеного, керуючись п.п. 4, 5, ст. 19, п.2 ст. 164 Сімейного кодексу України, а також відповідно до рішення  Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ( протокол № 11 від 29.11.2023)  виконавчий комітет Чорноморської  міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки і піклування вважає  за доцільне позбавити батьківських прав _____  відносно малолітніх дітей ____ р. н.

 

                Начальник служби                                                                             Лілія ГУДКОВА

 


Прикріплені файли: