Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

26/12/2023

Рішення виконавчого комітету від 22.12.2023 № 442 «Про затвердження висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав матері ----------------------- щодо малолітнього сина -----------------------, --------------------- р.н.»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 27.09.2023 по справі № -------------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 29 листопада 2023 року (протокол № 12),              

 

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав матері ----------------------- щодо малолітнього сина --------------------, ----------------------- року народження (додається).

2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                            Василь ГУЛЯЄВ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від  22.12.2023  №  442

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № --------------------

Про  доцільність  позбавлення  батьківських прав

--------------------------- щодо малолітнього

-------------------------, ------------------    р.н.

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № ----------------- за позовом ------------------- про позбавлення батьківських прав ------------------ щодо малолітнього сина ------------------, --------------------- року народження.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Згідно з пунктом 4 статті 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви ------------------ про позбавлення батьківських прав -------------------- щодо малолітнього сина --------------------, ------------------ року народження, та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

------------------- з -----------------------у шлюбі не перебували, від стосунків мають малолітнього сина -------------------, ------------------------- року народження.

У 2020 році, після припинення фактичних стосунків між подружжям, мати дитини покинула сім’ю, а малолітній ----------------------, ---------------- року народження, залишився проживати в сім'ї батька ----------------- за адресою: вулиця --------------, будинок    № ---, квартира № ----, місто Чорноморськ Одеського району Одеської області.

Умови проживання батька ----------------задовільні, придатні для виховання і розвитку дитини. У дитини є окрема кімната, окреме ліжко, місце для занять та відпочинку. Батько ---------------- самостійно займається вихованням та утриманням сина.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом до лікаря – педіатра звертається батько, який сумлінно виконує усі призначення та рекомендації лікаря у разі хвороби дитини. Мати з дитиною на прийом до лікаря - педіатра не зверталася, здоров’ям дитини не цікавилася.

За інформацією Чорноморського ліцею № 6 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ---------------- навчається у ліцеї з першого класу.

Сергій проживає з батьком -----------------------, який в міру своїх можливостей робить все для того, щоб син мав належні умови для навчання та проживання. Батько постійно приходить до ліцею, відвідує батьківські збори, постійно підтримує зв'язок з класним керівником та адміністрацією ліцею.

Місце знаходження матері -------- невідомо. Вона не цікавиться життям та навчанням сина, жодного разу не виходила на зв'язок, участі у вихованні сина не приймає.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорномосрької міської ради Одеського району Одеської області --------------------тривалий час не виконує батьківські обов’язки, не допомогає батькові по утриманню дитини, не приймає участі в житті дитини та місце перебування її не відомо.

За інформацією служби у справах дітей Прибузької сільської ради Вознесенського району Миколаївської області --------------------- за місцем своєї реєстрації фактично не проживає на протязі останніх чотирьох років, засоби зв'язку її невідомі.

Спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області було проведено опитування малолітнього --------------, --------------року народження.

Встановлено, що ------------- проживає разом з батьком. Мати дитини ----------------мешкає окремо, де саме, йому не відомо. Зі слів хлопчика свою мати він не пам’ятає, він її давно не бачив, не спілкувався з нею. Мати йому не телефонує. Одяг, продукти харчування хлопчику купує батько, який самостійно займається його вихованням та утриманням. -------- не заперечує щодо позбавлення його матері батьківських прав.

Питання про позбавлення батьківських прав ------------------------- щодо малолітнього сина --------------------------------, ------------------- року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 29 листопада 2023 року.

Враховуючи, що малолітній ----------------------, -------------------- року народження, постійно мешкає зі своїм батьком ----------------------, який самостійно займається його вихованням та утриманням, тому позбавлення батьківських прав матері -----------------------змінить ситуацію в бік поліпшення піклування про малолітню дитину, що, як наслідок, буде сприяти захисту інших прав дитини.

Позбавлення батьківських прав не призведе до відібрання дитини від матері, оскільки вона тривалий час з сином не проживала, та не змінить тривалу існуючу ситуацію між матір'ю та сином.

У відповідності до ст.ст. 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 р. № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі п.п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 29 листопада 2023 року, діючи в інтересах малолітнього -------------------, ------------------ року народження, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити -------------------- батьківських прав щодо малолітнього сина -----------------, ------------------- року народження.

 

Начальник служби                                                                                                Лілія ГУДКОВА

 

 


Прикріплені файли: