Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

26/12/2023

Рішення виконавчого комітету від 22.12.2023 № 443 «Про затвердження висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав матері -------------------- щодо неповнолітньої доньки -----------------, -------- р.н.»

Відповідно до статті 52, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сімейного кодексу України, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», відповідно до ухвали Іллічівського міського суду Одеської області від 16.10.2023 по справі № --------------------, та враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області від 29 листопада 2023 року (протокол № 12),              

виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області вирішив:

1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав матері --------------------- щодо неповнолітньої доньки --------------------,  ------------------------ року народження (додається).

2. Доручити службі у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області (Лілія Гудкова) виступати представником органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

 

Міський голова                                                                                           Василь ГУЛЯЄВ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

від  22.12.2023  №  443

 

ВИСНОВОК

виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

як органу опіки та піклування по справі № -----------

Про доцільність позбавлення батьківських прав

-------------------------- щодо неповнолітньої

---------------------, -----------    р.н.

В провадженні Іллічівського міського суду Одеської області перебуває цивільна справа             № ----------- за позовом неповнолітньої ----------------------, ---------------- року народження, про позбавлення батьківських прав матері --------------------- щодо неї.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

Статтею 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення та поновлення батьківських прав обов’язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

При розгляді позовної заяви неповнолітньої -----------------------, ------------------ року народження, про позбавлення батьківських прав матері ------------------- щодо неї та матеріалів служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області встановлено:

-------------------------- та ------------------перебували у шлюбі з 2007 року по 2011 рік, від якого мають неповнолітню доньку -------------------, -------------------- року народження.

Після фактичного припинення стосунків між подружжям неповнолітня --------------------, --------------- року народження, залишилась проживати в сім’ї матері ----------------- та її другого чоловіка ------------- за адресою: вулиця ----------, будинок № -----, квартира № ----, місто Чорноморськ Одеський район Одеської області.

Зі слів неповнолітньої ------------------, --------------------- року народження, стосунки між нею та вітчимом не склалися через те, що мати разом з вітчимом зловживали алкогольними напоями, вчиняли сварки, поводилися агресивно, у зв’язку з чим дитина не мала можливості нормально жити та навчатися. Мати часто ображала її, принижувала, що вплинуло на емоційний стан дитини та її навчання.

З серпня місяця 2022 року неповнолітня ---------------------, --------------- року народження, за власним бажанням пішла жити у сім’ю бабусі зі сторони батька ---------------------- за адресою: вулиця ----, будинок № ----, місто Чорноморськ Одеський район Одеської області.

20 квітня 2023 року батько ----------------- загинув.

Умови проживання ------------------- задовільні, придатні для виховання і розвитку дитини, про що спеціалістом служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області складено акт обстеження житлово-побутових умов проживання.

За інформацією комунального некомерційного підприємства «Чорноморський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на прийом до лікаря – педіатра звертались матір та батько. З серпня місяця 2022 року з дитиною на прийом до лікаря звертається бабуся ---------------------, яка сумлінно виконує усі призначення та рекомендації лікаря у разі хвороби дитини.

За інформацією Чорноморського ліцею № 7 Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області ------------- навчається у ліцеї з 1 класу. З серпня місяця 2022 року дівчинка живе з бабусею, яка забезпечує її матеріально.

За словами -----------, вона переїхала жити до бабусі у серпні місяці 2022 року, так як відчувала постійну небезпеку та занепокоєння через те, що матір часто знаходилась у стані алкогольного сп’яніння, запрошувала до дому своїх друзів, на кілька днів уходила з дому. Поліна побоювалась сама залишатись вдома через те, що квартира, в якій вони проживають, частково належить вітчиму, який раніше часто сам вживав алкогольні напої і бив матір.

У травні місяці 2023 року, ----------- розповідала, що мати цікавиться її шкільними успіхами, слідкує за повідомленнями у чаті класу. Дівчинка любить матір, але вважає, що на даний момент умови проживання у бабусі є більш комфортними та безпечними і надають їй можливість краще вчитись.

У листопаді місяці 2023 року дівчинка звернулась на консультацію до психолога через те, що не може порозумітись із матір’ю. Мати приходить до школи, намагається поговорити з нею, встановити контакт, але ------------ цього контакту уникає.

На момент зустрічі -------------виглядала розгубленою та засмученою. Вона скаржилась на те, що конфліктні відносини з матір’ю та судові справи емоційно і фізично її виснажують, займають багато часу, який би вона могла б приділити навчанню, відпочінку або спілкуванню з друзями.

За інформацією Чорноморського міського центру соціальних служб Чорномосрької міської ради Одеського району Одеської області мати --------------- на обліку Центру не перебувала, будь-які повідомлення від суб’єктів стосовно цієї особи не надходили.

За заявою бабусі -----------------, у червні місяці 2023 року ----- була надана послуга кризового психологічного консультування у зв’язку із втратою батька. Зараз стан дитини стабілізований.

Неповнолітня ----------------------, -----------------року народження, була запрошена до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на бесіду, під час якої надала заяву, в якій зазначила, що з серпня місяця 2023 року вона постійно мешкає в сім’ї бабусі --------------------, яка займається її вихованням та утриманням. Мати дівчинки мешкає окремо. Зі слів ---------, її мати зловживає алкогольними напоями, участі у її вихованні та утриманні не приймає. Раніше дівчинку забезпечував всім необхідним батько, який 20 квітня 2023 року загинув. Мати постійно залишала -------- одну вдома на тривалий час, не цікавилась її життям. За час, який Поліна проживає в сім’ї бабусі, в неї значно покращилися успіхи у навчанні, з бабусею дитина почувається комфортно та спокійно.

Дівчинка бажає, щоб її мати позбавили батьківських прав щодо неї.

Мати --------------------- надала до служби у справах дітей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області власноручну заяву, в якій зазначила, що вона проти того, щоб її позбавили батьківських прав щодо доньки ------------------,  року народження.

Питання про позбавлення батьківських прав ------------------ щодо неповнолітньої доньки -----------------, ------------------ року народження, розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини 29 листопада 2023 року, на якій були присутні мати -------------------, неповнолітня ------------------, ----------------- року народження, та бабуся --------------------.

Враховуючи, що неповнолітня -------------------, --------------------- року народження, з серпня місяця 2022 року за власним бажанням постійно проживає в сім’ї бабусі ----------------------, де дівчинка відчуває себе більш захищеною, спокійною, бабуся самостійно займається її вихованням та утриманням, тому позбавлення батьківських прав матері -------------------- змінить ситуацію в бік поліпшення піклування про неповнолітню дитину, що, як наслідок, буде сприяти захисту інших прав дитини.

У відповідності до ст.ст. 150, 164 Сімейного Кодексу України, Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», на підставі п.п. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, враховуючи рекомендації Комісії з питань захисту прав дитини від 29 листопада 2023 року, діючи в інтересах неповнолітньої ----------------------, ----------------------- року народження, виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити --------------------- батьківських прав щодо неповнолітньої ------------------, -------------------року народження.

 

Начальник служби                                                                                                Лілія ГУДКОВА

 


Прикріплені файли: