Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

11.01.2024 16:41

Які товари можна буде повернути або обміняти

659ffe5f52b87__124544-1_large.jpg

Покупець має право повернути або обміняти будь-який товар, який не містить недоліків, протягом 14 днів із моменту отримання, якщо він не був у вжитку та зберіг свою товарну форму. 

НЕ можна повернути такі товари:

🔹Пошкоджені або зіпсовані з вини покупця (розірваний одяг).

🔹Виготовлені спеціально для покупця (сукню за індивідуальними мірками або книгу з іменем конкретної людини).

🔹Які швидко псуються або втрачають свої споживчі властивості (м’ясо чи молоко).

🔹Які покупець розпакував, хоча вони мають бути запаковані задля гігієни або здоров’я (як-от, розпаковану зубну щітку чи відкритий респіратор).

🔹Змішані чи нерозривно з’єднані покупцем з іншими товарами чи складовими, внаслідок чого товар втрачає свої вихідні властивості (сорочку, на якій пришили ґудзика).

🔹Друковані видання, якщо вони не передплачені (глянцеві журнали). Виняток – якщо покупець передплатив видання і хоче скасувати передплату.

🔹Придбані на аукціоні, де ціна залежить від ставок (картину, монету або меблі)

🔹Аудіо-, відеозаписами або програмним забезпеченням, придбані у запакованому вигляді та розпаковані споживачем (CD, DVD або комп’ютерну гру).

🔹Із цифровим вмістом, який не записаний на носії (диску, флешці тощо), якщо його постачання (завантаження) уже почалось і покупець погодився на це (як-от, завантажену електронну книгу чи придбаний фільм).

Продавець має право не приймати товар назад, якщо він був у вжитку і має ознаки носіння, якщо його товарний вигляд погіршено, якщо відсутні пломби та ярлики. До того ж продавець може відхилити повернення без чека або квитанції, які доводять купівлю товару.

Ще одна законна умова не прийняти товар – це наявність доказів, що споживач порушив правила користування або зберігання товару, через що він став неякісним.

Споживач має право бути присутнім або мати свого представника під час перевірки якості товару.

Також існує перелік товарів, які не можна повернути протягом 14 днів без будь-якої причини. Це встановлено постановою Кабінету міністрів. До таких товарів належать: ліки, косметика та парфуми, м’які та надувні іграшки для дітей, товари для немовлят, бритви та засоби для гоління, гребінці та розчіски, настільна та постільна білизна, ювелірні вироби, аерозолі та інше.