Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

25.01.2024 11:49

Літературно-мистецький захід «Нам із сердець крисати вірші, щоб душі не вмирали…»

65b22e9e5edee__420079336_767683795394586_615300719617441958_n.jpg

Шановні чорноморці, до 100-річчя від дня народження Івана Рядченка запрошуємо Вас до Центральної міської бібліотеки, яка носить ім'я відомого одеського поета. Згадаємо автора, почитаємо вірші, послухаємо музичні твори. Літературно-мистецький захід «Нам із сердець крисати вірші, щоб душі не вмирали…» за участю народного хору «Надія» Палацу культури м. Чорноморська відбудеться найближчими вихідними.

У відділі 5-9 класів Міської дитячої бібліотеки підготували поетичні хвилинки "Воїн, мореплавець, поет".

Іван Рядченко народився у будинку №6 на Приморському бульварі. Як писав поет, «за спиною у Дюка».

Коли хлопець закінчив школу, почалася війна. Іван воював на Курській дузі, де отримав тяжке поранення. Після тривалого лікування у шпиталі знову воював на передовий. Війну закінчив у Чехословаччині.

Після закінчення війни Іван Рядченко працював на пасажирських та торгових суднах Чорноморського пароплавства. Навчався у Львівському державному університеті. Там же 1949 року вийшла перша книга його віршів «Прапор над Ратушею». Але у Львові він не залишився – повернувся до Одеси. Був головним редактором Одеської кіностудії, тривалий час очолював обласну письменницьку організацію Національної спілки письменників України.

Перу Івана Рядченка належить чотири десятки віршованих книг. На їхніх сторінках талановито оспівана романтика моря, Одеса – як рідна гавань сотень тисяч мореплавців різних часів. Вже самі назви збірок приваблюють читача - "Вулиці впадають в океан", "Лірика мандрівок", "Солодка сіль", "Закоханий вітер". А народилися вони після далеких рейсів на пасажирських та торгових суднах Чорноморського пароплавства.

Земне коло життя Івана Івановича Рядченка замкнулося 3 червня 1997 року.

У Чорноморську працює бібліотека Івана Рядченка, започатковано літературний конкурс його імені.

На Приморському бульварі, 6, на згадку про поета, встановлено меморіальну дошку.

1.jpg