Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

27.02.2024 16:42

Фізична доступність: крок до інклюзивного суспільства!

65ddf4df72566__photo_2024-02-27_16-30-26.jpg

На жаль, в Україні проблема доступності все ще гостро стоїть. Багато закладів державних, комунальних так і приватних залишаються недоступними для людей з інвалідністю. Це може бути пов'язане з відсутністю пандусів, ліфтів, спеціальних санвузлів, а також з неадаптованими входами, коридорами та приміщеннями.

Створення середовища, яке враховує потреби людей з інвалідністю та різними порушеннями функціоналу є важливим для забезпечення повноцінного життя та участі у громадському житті. Тому, 26 лютого до міста Чорноморська завітали представники громадської організації «Фундація «Простір», яка реалізує проєкт «Аналіз доступності, чутливості до конфліктів та перспектив розвитку міжмуніципальних соціальних послуг у пілотних громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Під час зустрічі в будівлі виконавчого комітету міської ради  координатор робочих груп в Одеській області Наталія Богатирьова та керівники управлінь, відділів, комунальних закладів та підприємств обговорили питання доступності послуг об’єктів соціальної роботи в громаді, підвищення рівня інклюзії, у тому числі задля попередження конфліктів в громаді у різних сферах життя.

В рамках візиту, з метою дослідження стану доступності та збирання необхідних даних для підготовки «соціального паспорту громади», фахівці проєкту  провели технічне дослідження п’яти об’єктів  соціального та культурного значення.

Впевнені, що за результатами чотирьох годинної зустрічі експерти проєкту визначать які бар'єри доступності існують для людей з різними потребами, запропонують план подальших досліджень та технічну допомогу для забезпечення доступності та чутливості до конфліктів соціальних послуг для всіх мешканців та гостей Чорноморської міської територіальної громади, незалежно від їх потреб.