Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

19.03.2024 17:17

Дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки. Бережіть себе та природу!

65f9acb231e6a__123.jpg

З настанням весни спостерігається підвищення температурних показників і незначна кількість опадів. Як правило, в цей період відбувається несанкціоноване спалювання сухої трави, сміття.За таких умов можливе виникнення пожеж у природних екосистемах. Щорічно пожежі завдають непоправної шкоди природі та державі. Найбільша їхня кількість припадає на весняно-літній період.

Усі види цього лиха супроводжуються такими факторами, як висока температура у зоні вогню, задимлення великих районів, що значно ускладнює боротьбу з пожежею, обмежує видимість, чинить негативний психологічний вплив та подразнює дихальні органи людей.

Пожежі в природних екосистемах виникають головним чином з вини людини та внаслідок дії деяких природних чинників. Причиною загоряння може бути виробнича діяльність людини (спалювання відходів, сміття, залишків сухої рослиності тощо) та необережне поводження з вогнем (недопалки, сірники, вогнища).

Вогонь може швидко розповсюдитись, підхоплений вітром, стати вогненним валом, що знищує на своєму шляху все живе і перетворює ліси в нежиттєздатні пустелі та при цьому виникає велика загроза для населених пунктів, життя людей, домашніх тварин. Найбільш небезпечними бувають жаркі та сухі літні дні з відносною вологістю повітря 30 – 40%.

Шановні громадяни!

Найчастіше причиною виникнення пожеж є людська недбалість та необережність. Тож, аби запобігти виникненню пожеж в екосистемах нагадуємо правила безпечної поведінки у лісових масивах, паркових зонах, правилами безпечного відпочинку, а саме:

🔹 не смітити;

🔹 не розпалювати багаття у непристосованих місцях, особливо у спекотну вітряну погоду;

🔹  не кидати недопалки та непогашені сірники у траву;

🔹 не залишати вогнище без нагляду та обов’язково загасити його водою або засипати піском чи землею.

А у разі виявлення загоряння - головне – не впадати у паніку, а негайно телефонувати до Служби порятунку за номером „101”.

Що робити, якщо ви опинилися в зоні пожежі:

🔹 відчувши запах диму або виявивши пожежу, з’ясуйте, що горить, на якій площі, яка небезпека поширення пожежі. Якщо в зоні руху вогню ви виявите постраждалих, то прийміть заходи по їх евакуації в безпечне місце.

🔹виходьте з небезпечної зони швидко, перпендикулярно до напрямку руху вогню, використовуючи відкриті простори. Вал низового вогню найкраще долати проти вітру, укривши голову і обличчя одягом: при цьому слід врахувати ширину поширення низової вогню і тверезо оцінити можливість подолання вами цієї смуги.

🔹вийшовши на відкритий простір, дихайте повітрям біля землі — там він менш задимлений, рот і ніс прикрийте ватно-марлевою пов’язкою або ганчіркою.

🔹найбільш прості способи гасіння: залити вогонь водою з найближчого водоймища, засипати піском або нанести різкі ковзаючі удари по кромці вогню зеленими гілками.

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків. Бережіть себе та природу!