Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

20.03.2024 10:57

13 березня 2024 року відбулась зустріч команди Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з Українською асоціацією девелоперів

65faa4e15017f__123.jpg

Під час розмови обговорили:

🔹розвиток житлового будівництва;

🔹взаємодію між органами місцевого самоворядування, виконавчою владою та учасниками ринку;

🔹перспективи змін у регуляції дозвільних документів;

🔹запровадження європейських підходів до якості будівельних матеріалів;

🔹планування та розвиток територій.

«На сьогодні ми активно працюємо над законодавчою базою відновлення. Важливо, щоб процес відбудови та подальшого розвитку країни для всіх учасників ринку відбувався за принципом розумної регуляції дозвільних документів, європейських стандартів та цифровізації. Тільки так ми зможемо забезпечити ефективне управління, об’єднати зусилля багатьох стейкхолдерів та зробити процеси підзвітними перед громадськістю та донорами. Нині ми працюємо над створенням широкої законодавчої рамки, яка регулюватиме всі ключові аспекти відбудови. Відповідний законопроєкт «Про основні засади відновлення» плануємо презентувати у квітні», – сказала Олена Шуляк, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Важливою темою в контексті відновлення є і якість будівельних матеріалів. 90% всього необхідного для післявоєнного відновлення і відбудови потенційно можуть забезпечити саме вітчизняні виробники. Верховна Рада ще у 2020 році ухвалила закон      850–IX «Про надання будівельної продукції на ринку», що є ключовим кроком для імплементації відповідного Регламенту ЄС 305/2011, що передбачає якісні будівельні матеріали, запобіжники проти фальсифікату, чіткі вимоги до стійкості та безпеки споруд. 305-й регламент запрацює вже з 2025-го року.