Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

25.03.2024 15:45

Відкриття Офісу Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України

660180f4efd38__73d3aaf1c9bde852d27c2a97fe51ba42.jpg

У відкритті Офісу взяли участь Марія Пейчинович-Бурич, генеральна секретарка Ради Європи, Домінік Гаслер, міністерка закордонних справ, освіти та спорту Ліхтенштейну та голова Комітету міністрів Ради Європи, Маркіян Ключковський, виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією рф проти України, а також міністр юстиції України Денис Малюська.

Реєстр збитків дозволить забезпечити ключові складники відповідальності, однак робота надалі буде вестися й над створенням компенсаційного механізму.

Денис Малюська наголосив на тому, що швидкість створення відповідних органів у взаємодії із західними партнерами наразі є "космічною", та висловив сподівання, що компенсації жертвам виплачуватимуться саме під час війни, а не лише після. Міністр заявив, що докази збитків збираються міжнародними організаціями, довіра до яких та їхній нейтральний статус "є абсолютно вирішальними" з погляду доказової сили.

Маркіян Ключковський розповів, що перші заявки, що прийматимуться, стосуватимуться першої категорії збитків, а саме руйнування житла. За його словами, Офіс очікує кількість таких заяв у розмірі 300-600 тисяч. Водночас штат Офісу в Києві нараховуватиме 10 осіб.

Він також наголосив на важливості співпраці та комунікації з суспільством, неурядовими організаціями, які працюють із наслідками російської агресії, та правоохоронними органами, оскільки всі мають розуміти, що таке Реєстр збитків, як він працює, як можна з ним зв'язатися, подати заяву тощо.  За його словами, точного розміру завданих збитків не знає ніхто. Станом на кінець 2023 року була цифра (щодо відбудови України) в розмірі 486 млрд доларів, однак ця цифра вже є застарілою.