Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

03.04.2024 13:40

До уваги мешканців громади!

660d322fe1ae4__Зображення1.jpg

В ніч з 1 на 2 квітня в Пункті збирання вторсировини, що розташований за адресою: м.Чорноморськ, вул. 1 Травня, 3, територія БП «Райдуга», сталося 🔥загоряння контейнеру з вторсировиною.

В результаті оперативних дій 22-ої державної пожежно-рятувальної частини, пожежу було ліквідовано, але контейнер та частина вторсировини пошкоджені.

Причинами займання стало або необережне поводження з вогнем або умисний підпал, які  могли призвести до більш трагічних результатів та пошкоджень.

З метою уникнення аналогічних випадків у майбутньому, просимо бути уважними і не допускати попадання засобів, що можуть спричинити 🔥пожежу в контейнерах.

Те, що питання відходів в Україні одне з найболючіших ні у кого не викликає сумніву. Процес Євроінтеграції вимагає прийняття термінових і дієвих дій щодо вдосконалення існуючої системи управління відходами, зміну законодавства і запровадження європейських стандартів в частині збирання, відновлення, оброблення  та видалення відходів. 

В липні 2023 року набрав чинності ⚖Закон України «Про управління відходами» (далі - Закон), яким запроваджені нові вимоги до утворювачів відходів, визначені відповідні дії для виконавчих органів сільських, селищних, міських рад та суб’єктів господарювання незалежно від форми власності.

Станом на сьогодні в Україні запроваджується певна кількість 📃проєктів за участю національних та міжнародних експертів, спрямованих на втілення вимог Закону  безпосередньо в громадах.

Так, місто Чорноморськ був і на даний час є учасником декількох таких проєктів, серед яких:

🔷Школа ZERO WASTE ACADEMY (2021-2022 р.р.);

🔷«Школа Муніципального менеджменту відходів у рамках проєкту «Підтримка проєкту реалізації системи управління відходами на місцевому рівні» (за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку USAID «ГОВЕРЛА» та ГО «ЕКОЛТАВА»);

🔷«Спільна комора. Діліться, ремонтуйте – разом користуйтесь!».

Завдяки злагодженій роботі структурних підрозділів виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, комунальних служб м.Чорноморська та бізнесу, наше місто вже запроваджує заходи, передбачені новим Законом.

Так, в місті працює комісія по виявленню та ліквідації несанкціонованих звалищ, налагоджена робота з роздільного збирання відходів, в якості пілотного проєкту запроваджено збирання небезпечних відходів, в учбових закладах проводяться освітні заходи.

В листопаді 2023 року на базі КП «Будинок побуту «Райдуга» (м.Чорноморськ, 1 Травня,3) відкрито Пункт збирання вторсировини, який за 5 місяців налагодив роботу та приймає у населення ресурсоцінні відходи, які передаються на повторне використання або відновлення.

☝Кожний мешканець громади має можливість принести папір, пластикову, металеву або скляну тару та отримати гроші відповідно до прейскуранту цін або залишити в окремо встановлених контейнерах безоплатно.

Всі ці, на перший погляд, невеликі дії забезпечують повторне використання ресурсів, зменшують кількість відходів, що вивозяться на звалище та запобігають забрудненню довкілля.