Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

10.04.2024 09:42

Цифровізація будівельної галузі: попит на електронні послуги зростає

6616352ac62a5__1.jpg

Кожен етап будівництва відбувається через електронну систему – Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Це дає можливість відслідковувати всі процеси в режимі реального часу, кожен крок фіксується, а будь-які спроби шахрайства одразу відображаються в системі. Це знижує ризики корупції в галузі та робить процеси більш прозорими та зрозумілими для всіх учасників ринку. 

Систему використовують архітектори, інженери-проєктувальники, працівники органів архітектурно-будівельного контролю та інші представники сфери будівництва. Також дані на порталі доступні іншим користувачам, що дає можливість більшого контролю з боку громадськості. Це важливо і з точки зору відбудови, адже процеси відновлення повинні бути прозорими і підзвітними.

За перший квартал 2024 року до ЄДЕССБ приєдналися понад 7,6 тисяч користувачів. Відтак, за перші три місяці 2024 року понад 13,3 тисяч послуг надали у форматі paperless, у той час, як за аналогічний період минулого року цей показник становив 8,5 тисяч. Це свідчить про зростання попиту на користування цифровими сервісами у сфері будівництва. Послуги також доступні через портал Дія, що дозволяє оформлювати документи онлайн, без відвідування державних органів.

У ЄДЕССБ також створюють та зберігають документи щодо характеристики та стану об'єктів на різних етапах будівництва. За перший квартал 2024 року зареєстровано: 

🔹 180,4 тисяч відомостей про технічну інвентаризацію (160,3 тисяч за аналогічний період 2023 року). Завдяки чому користувач може розуміти поточні характеристики об’єкту, що є обов’язковим кроком перед введенням в експлуатацію.

🔹 33,84 тисячі дозвільних документів (26,9 тисяч за аналогічний період 2023 року), реєстрація чи видача яких дає змогу розпочати будівельні роботи та в подальшому ввести об’єкт в експлуатацію.

🔹 6,8 тисяч проєктної документації (5,2 тисяч за аналогічний період 2023 року). Наявність такого документу фіксує всю інформацію про об’єкт і забезпечує старт його будівництва.

Наразі у системі зареєстровано більше 8,1 тисяч будівельних паспортів (6,1 тисяч у першому кварталі 2023 року). Цей документ використовується при будівництві індивідуальних житлових будинків площею до 500 кв. метрів, та не вище двох поверхів, без урахування мансарди. 

За допомогою системи видано 4,9 тисяч містобудівних умов і обмежень (3,3 тисячі у першому кварталі 2023 року). Цей документ є одним із найважливіших для початку проєктування об'єкта. 

Нагадаємо, що з початку 2024 року у ЄДЕССБ доступна автоматична первинна реєстрація спеціальних майнових прав. Це дозволяє в автоматичному режимі передавати в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно електронні заяви щодо первинної реєстрації спеціальних майнових прав на подільний об’єкт незавершеного будівництва (будинок) та його складові частини —  майбутні об’єкти нерухомості: квартири, паркомісця, нежитлові приміщення, для подальшої реєстрації речових прав та обтяжень на такі об’єкти без участі державного реєстратора. За останній місяць автоматично вже зареєстровано 19 обʼєктів і 3,5 тисячі майбутніх об’єктів нерухомості.

Єдина державна електронна система у сфері будівництва створена у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерства цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».