Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

11.04.2024 16:33

Торгівля підакцизними товарами: відповідальність за порушення

6617e707ad7fb__123.jpg

Роздрібна та оптова торгівля на території України алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється за наявності ліцензії у суб’єктів господарювання всіх форм власності.  Це визначено ст.15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовується в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995  № 481/95-ВР. 

За порушення норм вищезазначеного Закону (ст.17) до суб’єктів господарювання  застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів:

🔰Оптова і роздрібна торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, без наявності ліцензій (крім випадків, передбачених Законом № 418) - 200% вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 грн.

🔰Оптова торгівлі пивом виробниками пива, які виробили понад 3000 гектолітрів пива на рік, за наявності ліцензії, річна плата за яку встановлена в розмірі 30000 грн  - 200% вартості реалізованої партії товару, але не менше 500000 грн.

🔰Роздрібна торгівля алкогольними напоями через електронний контрольно-касовий апарат, не зазначений у ліцензії - 200% вартості реалізованої через такий контрольно-касовий апарат продукції, але не менше 10000 грн.

🔰Зберігання спирту, або алкогольних напоїв, або тютюнових виробів у місцях зберігання, не внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання  - 100% вартості товару, який знаходиться в такому місці зберігання, але не менше 17000 грн.

🔰Оптова або роздрібна торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на такі напої  - 100% вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 10000 грн.

🔰Роздрібна торгівля тютюновими виробами, тютюном, промисловими замінниками тютюну, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на такі товари, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів, збільшеними на суми акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами  - 100% вартості наявних у суб’єкта господарювання тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, але не менше 10000 грн.

🔰Виробництво, зберігання, транспортування, реалізація фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів; алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими паперовими марками акцизного податку - 200% вартості товару, але не менше 17000 грн.

Зазначені штрафи спрямовуються до бюджету згідно з чинним законодавством.