Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

17.04.2024 08:58

Оновлені правила надання відпустки при народженні дитини

661f653eeae7b__3-Банер-Оновлено-правила-надання-відпустки-при-народженні-дитини.jpg

Держава зробила крок назустріч тим, хто поєднує роботу із сімейними обов’язками!

👶Уряд оновив правила отримання відпустки при народженні дитини! З 29 березня 2024 року застосовуються нововведення до Порядку, затвердженого раніше постановою №693 від 7 липня 2021 року.

💡ОСНОВНІ ЗМІНИ про те, хто має право на таку відпустку та за яких умов:

1️⃣Батьки без шлюбу - Якщо батько дитини не перебуває у шлюбі з матір’ю, але вони живуть разом, мають спільне господарство та взаємні обов’язки, тепер він також може отримати відпустку. Для цього потрібні письмове підтвердження спільного проживання та свідоцтво про народження дитини.

2️⃣Родичі - Бабусі, дідусі або інші дорослі родичі, що фактично опікуються дитиною, чия мати або батько є одинокими, тепер також мають право на відпустку. Необхідно надати письмове звернення одинокої матері (батька).

📝Уточнено, як саме потрібно заявити про своє бажання на таку відпустку: в усьому тексті Порядку термін «заява» замінено на «письмова заява», забезпечуючи більшу ясність щодо процедури подання документів.

❓Для чого потрібні ці зміни? Ці зміни спрямовані на розширення кола осіб, які можуть скористатися відпусткою при народженні дитини, а також на підвищення зручності та прозорості процесу.