Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

10.05.2024 15:21

Купівля продуктів на стихійних ринках – великий ризик!

663e116757b14__111.jpg

Несанкціонована торгівля (стихійна торгівля) харчовими продуктами – це торгівля харчовими продуктами фізичними та юридичними особами без відповідного дозволу на здійснення такого виду діяльності у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, транспортних засобів, тимчасових споруд тощо без дотримання санітарно-гігієнічних вимог.

З настанням теплої пори року зростають ризики спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь бактеріального походження, пов’язаних із вживанням недоброякісних харчових продуктів. Чітка сезонна виразність таких спалахів зумовлена тим, що мікроорганізми найкраще розвиваються та розмножуються при температурі від 20 до 40ºС. До того ж, у будь-яку пору року необроблені харчові продукти тваринного походження (м’ясо, молоко, риба), які не пройшли державний контроль на підприємствах з реалізації чи переробки, можуть бути джерелом інфекційних хвороб, які передаються від тварини людині і несуть значну небезпеку для життя та здоров’я.

Купуючи продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, споживач повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки такі харчові продукти з високою ймовірністю можуть бути небезпечними та стати причиною харчової токсикоінфекції.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами домашнього виготовлення (молочні продукти, м’ясо, городина) – це продовольчі ринки. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт є доброякісним.

Виконавчий комітет Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області звертається до мешканців та гостей міста із закликом – не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі та застерігає всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів!

Бережіть себе та здоров’я своїх близьких!