Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

27.05.2024 08:44

«Житло для внутрішньо переміщених осіб» - парламентсько-муніципальний форум-діалог

66541dc874c1b__123.jpg

Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська виступила під час Парламентсько-муніципального форуму-діалогу «Житло для внутрішньо переміщених осіб», організованого Тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

У фокусі цього форуму – сприяння забезпеченню житлом внутрішньо переміщених осіб, наповнення фондів житла, придатного для проживання внутрішньо переміщених осіб, проведення системного аудиту та пооб’єктної інвентаризації усіх потенційно придатних для проживання приміщень в Україні, залучення коштів для реалізації права на житло внутрішньо переміщених осіб.

У питанні вирішення житлової проблеми робота ведеться по двом паралельним напрямкам:

🔹у площині практичної реалізації вже понад рік успішно діє масштабна програма державних компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло. Також державою забезпечуються програми пільгового іпотечного кредитування.

🔹створення нового соціально орієнтованого та справедливого житлового законодавства.

«Вже зараз маємо планувати майбутнє, створювати умови для відновлення та розвитку нашої країни. Надважливим завданням для нас є напрацювання  механізмів, які дозволять повернутися додому нашим громадянам. Ми всі чудово знаємо та розуміємо, що існуюче житлове законодавство давно не відповідає вимогам сьогодення, і тим більше воно не в змозі вирішити питання що повстали перед нами у зв’язку з війною» - наголосила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська.

За сприяння та безпосередньої участі експертів та консультантів Управління верховного комісара ООН у справах біженців, Європейської економічної комісії ООН, Норвезької ради у справах біженців, Міжнародної організації з міграції, Офісу Ради Європи в Україні, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейської комісії, а також за участі представників громадських організацій напрацьований проєкт Закону України «Про основні засади житлової політики».   

Заступниця міністра назвала основні тезиси, які пропонується закласти в проєкт Закону: 

🔹Створення правового підґрунтя для розвитку доступної оренди та переформатування наявних житлових фондів, що дасть змогу створити фонди соціального житла комунальної власності для надання житла в оренду на доступних умовах. Надважлива роль в цьому процесі відводиться територіальним громадам.

🔹Впровадження Єдиної інформаційно аналітичної житлової системи, як цифровізація процесу створення прозорої, актуальної системи попиту та пропозиції у сфері житла. Кожен громадянин має знати та розуміти, що робить Держава, та як скористатися такою підтримкою.

🔹Принцип стратегічного планування – це один з нових принципів в житловій політиці України, який дозволить побудувати системну основу житлової політики. Проект Закону закладає обов’язковість низки програмних документів житлової політики. Перш за все, це Державна стратегія житлової політики України.

Наталія Козловська підкреслила, що розробка проекту Закону це лише перший крок, це рамка, на основі якої базуватиметься подальше оновлення житлового законодавства, та наголосила - попереду розробка Державної житлової стратегії та законопроектів з питань соціального житла і управління житловими фондами.

Ухвалення законопроєкту «Про основні засади житлової політики» є однією з умов, що містяться у Ukraine Facility. Житло має великий інвестиційних потенціал - один із найбільших серед інших галузей країни. Розвиток житлового фонду має високий мультиплікаційний ефект, який стимулює суміжні галузі, забезпечує зростання зайнятості та економічної активності.