Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

03.06.2024 08:29

Так чому опадають листя платанів в Чорноморську?

665d54fd4760b__платан-1.png

Платан кленолистий (морозостійкий) - це струнке дерево викликає захоплення своєю величчю густої крони, унікальним світло-плямистим забарвленням стовбура і оригінальними кулястими плодами, що висять на дереві до весни. Завдяки своїй декоративності і високій стійкості до міських умов, проти атмосферних забруднень і випромінювань, зараз відбувається масове насадження платана, у місті Чорноморськ це популярна рослина в озелененні вулиць. Він чудово виглядає в одиночній посадці, а також в групових посадках в парках, на території підприємств, вздовж вулиць де є необхідність швидко затінити і озеленити велику площу відкритого простору, в місцях, де необхідно створити живу завісу.

Але невідомий шкідник (чи то хвороба) вразив платани, які ростуть на вулицях та парках міста Одеси, не обійшла ця навала і місто Чорноморськ. З іще зелених дерев активно опадає листя, почався цей процес буквально на початку  минулого тижня.  Фахівці КП зібрали зразки листя і скерували до лабораторії Держспоживслужби. С початку наступного тижня дослідження будуть завершені, після чого ми отримаємо рекомендації, як діяти, щоб зупинити цей процес і оздоровити дерева.

На сьогодні фахівці Держпродспоживслужби по місту Чорноморськ передбачають що це антракноз платанів - нещодавно проникне до нас захворювання. Воно проявляється раптовим усиханням та побурінням листя платанів і, рідше, кленів. Умовами широкого розповсюдження збудника хвороби стала раптово теплий початок весни, потім підвищилась вологість, а далі затяжна прохолодна весна дозволили захворюванню «захопити» велику кількість зелених насаджень, та і поривчастий вітер зробив свій внесок. В цілому, антракноз платанів не дуже небезпечний, так, дерева виглядають сьогодні дуже скромно, але шкідливість: за умов Чорноморського узбережжя невелика. Так, спостерігатиметься листопад. Але очікуємо що платани відновлять свою крону вже до кінця червня. Є ще одне «але: імовірність що ослаблені дерева  піддадуться ще  й нападу зі сторони шкідників.

Нагадаємо, що багаторічні дерева не вперше зазнають нападів шкідників. Кілька років тому в місті страждали каштани, які стали жертвою мінуючої молі. Тоді озеленювачі КП «Зеленгоспа» робили зеленим велетням вздовж вулиці Паркова спеціальні уколи, після чого поширення захворювання вдалося зупинити. На платанах основним шкідником є платанова кружевниця. У спекотну посушливу погоду  дерева можуть бути піддані атаці попелиці або павутинного кліща, в результаті якої його листя починає згортатися.                                                 

Що робити:  По місту Чорноморськ комунальними службами (КП «Зеленгосп», МУЖКГ) здійснюється прибирання опалого листя, проводиться утилізація з метою розповсюдження імовірного збудника хвороби/шкідника.  

Фахівці ДПСС в Одеській області нагадали щодо хвороб та  шкідників.

Якщо платан вже постраждав, обробку фунгіцидами необхідно поєднувати з підживленням і реанімацією рослини. На допомогу прийдуть такі добрива та стимулятори, як Плантафол, Брексил- мульти, Мегафол.
Платан обприскують розчином добрив, щойно він почне відновлювати листя. Крім того, під корінь необхідно внести Дюратек або інші безхлорні осінньо-літні добрива. Проти шкідників навесні і повторно влітку проводять профілактичне обприскування інсектицидами (Актара, Енжіо, Актеллік, Матч). Головне визначити шкідника (діагноз) для того, щоб правильно вибрати засіб захисту рослин. Щоб захистити рослину від хвороб і грибкових інфекцій необхідно обробляти рослини фунгіцидами (Скор, Світч, Максим, Ордан, Хорус, Квадріс, Ридоміл Голд і т.д). Краще 1 раз на місяць проводити профілактичні обробки, ніж лікувати, коли шкідник розмножується і вже «доїдає» ваші рослини.