Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

12.06.2024 08:42

Як отримати безкоштовні засоби реабілітації в Україні: покрокова інструкція

666935c8d6092__81_main-v1711551376.jpg

В умовах війни в Україні механізм безоплатного забезпечення ветеранів, військовослужбовців, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення допоміжними засобами реабілітації набуває особливої важливості. Цей механізм, який вже довгий час є невід'ємною частиною соціальної політики країни, визначений Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року №32.

Порядок передбачає, що засоби реабілітації виготовляються і постачаються суб'єктами господарювання, внесеними Держлікслужбою до Реєстру осіб, відповідальних за введення медичних виробів в обіг.

🔰Хто може скористатися програмою серед учасників бойових дій?

🔹Особи з інвалідністю;

🔹Особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції та інших осіб та їх соціальний захист";

🔹Військовослужбовці.

🔰Перелік допоміжних засобів реабілітації:

🔹Протезно-ортопедичні вироби, у тому числі ортопедичне взуття;

🔹Спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;

🔹Допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

🔹Засоби для пересування;

🔹Меблі та оснащення;

🔹Спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

🔰Як отримати допоміжні засоби реабілітації?

🔹Першим кроком є визначення медичних показань для забезпечення засобами реабілітації, що здійснюється медико-соціальною експертною комісією, лікарсько-консультативною комісією або військово-лікарською комісією залежно від категорії особи.

🔹Наступним кроком є подання заяви про забезпечення засобом реабілітації або виплату компенсації до органів соціального захисту населення, центру надання адміністративних послуг або через електронний кабінет особи.

🔹Для військовослужбовців необхідно додатково подати копії довідок про обставини травми, виданих командиром військової частини, та інших документів, що підтверджують участь в антитерористичній операції або в заходах із забезпечення національної безпеки та оборони, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

В умовах війни та великих викликів, з якими стикаються наші ветерани та їхні сім'ї, правова підтримка стає критично важливою. Якщо вам потрібна юридична консультація та супровід, звертайтеся до Український ветеранський фонд Мінветеранів. Фахівці готові надати кваліфіковану допомогу у вирішенні правових питань, пов'язаних з соціальним захистом, медичними та реабілітаційними послугами, а також іншими аспектами вашого життя.

Не зволікайте – звертайтеся за консультацією на гарячу лінію фонду 0-800-33-20-29.

Джерело: Український ветеранський фонд Мінветеранів.