Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

01.07.2024 08:43

«Житло для інклюзивного та сталого відновлення»: реформу житлової політики в Україні підтримає Європейський Союз

6682428a9d865__1.png

25 червня 2024 року представники українського уряду, органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства зустрілися з представниками ЄС та міжнародних фінансових інституцій для обговорення шляхів реформування житлового сектору України. Конференцію «Житло для інклюзивного та сталого відновлення» організували у межах проєкту ЄС «Стратегічна технічна допомога у реформах на шляху до енергоефективності та відновлюваних джерел енергії (STARTER)», який впроваджують у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Європейським інвестиційним банком.

Під час панельних дискусій обговорювали виклики та можливості, пов'язані з реформами в житловому секторі України. Також експерти, залучені до формування нової житлової політики, отримали змогу обмінятися досвідом та обговорити практичні аспекти реформування, а також обговорили співпрацю на різних рівнях: від національного — до рівня громад, а також із міжнародними донорами та фінансовими інституціями.

Розробка Національної житлової стратегії, відповідно до положень Закону України "Про основні засади житлової політики", спрямована на забезпечення інклюзивного та енергоефективного підходу, який задовольняє суттєві потреби українських громадян та відповідає курсу ЄС. Ця стратегія має на меті задовольнити як поточні, так і довгострокові потреби українців.

«Подолати виклики в житловій політиці в Україні допоможе процес зближення з ЄС, зокрема шляхом реалізації стратегічного документу Ukraine Facility. Інструмент передбачає вдосконалення національного законодавства у цій сфері, що в подальшому сприятиме залученню фінансування, в тому числі з європейських фондів. Ухвалення законопроєкту «Про основні засади житлової політики» є однією з умов, що містяться в Ukraine Facility», — наголосив виконувач обов’язків Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков. 

Найзагальнішою проблемою для понад мільйона внутрішньо переміщених осіб — є доступ до безпечного та доступного житла. Загальна потреба в реконструкції та відновленні житлового сектору в Україні становить 72,8 мільярда євро, згідно з оперативної оцінкою завданої шкоди та потреб на відновлення, оновленою в лютому 2024 року Світовим банком, Кабінетом Міністрів України, Європейським Союзом та ООН. 

Для збільшення фонду доступного житла необхідно розробити та впровадити цільові стратегії, які знижують витрати на житло та його утримання та зміцнюють доходи домогосподарств. Для цього ЄС підтримує збільшення фондів якісного житла за допомогою довгострокових інвестицій ЄІБ. Які будуть здійснюватися відповідно до всеосяжної стратегії та рамок для житлового сектору в Україні, спрямованих на забезпечення інклюзивного та енергоефективного підходу, що відповідає значним потребам та узгоджується зі стандартами ЄС.