Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

11.07.2024 16:20

Соціальна оренда житла, як інструмент вирішення житлової кризи в Україні

668fdc21ac797__1.jpg

Громади зможуть отримати до 200 млн євро для створення фонду соціального житла – Європейський інвестиційний банк за підтримки Європейської комісії нині активно вивчає таку можливість. В Україні має з’явитись соціальна оренда та оренда з правом викупу, що вкупі з іншими інструментами допоможе вирішити житлове питання українцям.

При цьому над законопроєктом про житловий фонд соціального призначення почали працювати, не чекаючи ухвалення рамкового. Серед причин – надзвичайно велика кількість ВПО, яким потрібно десь жити, а також величезна кількість вимушених мігрантів, які перебувають за кордоном, оскільки їм немає де жити, що, в свою чергу, шкодить економіці України, і рішенню про надання Україні 50 млрд євро від ЄС за умовами Ukraine Facility.

«Наразі вже відомо, що Європейський інвестиційний банк за підтримки Європейської комісії розглядає можливість запровадження в Україні пілотного проєкту зі створення соціального житла. Партнери хочуть надати 200 млн євро для наших муніципалітетів, громад, щоб була швидша реалізація механізму соціального житла. Крім цього, оновлене житлове законодавство, що передбачає, зокрема, і запуск соціальної оренди – вимога ЄС, який надає нам 50 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Тому проводити необхідну законодавчу роботу ми мусимо», – зауважила Олена Шуляк.

Вона пояснила: саме з житлового фонду соціального призначення, законопроєкт щодо якого почали розробляти, надаватиметься житло у так звану соціальну оренду. В основі її механізму – нижча за ринкову ставка оплати, тобто сумісна з рівнем доходів. Ціна оренди може бути прив’язана до різних показників – доходу претендента, середньої ринкової ціни за оренду, а також від характеристик житла та витратності його утримання.За словами Шуляк, з житлового фонду соціального призначення можна буде орендувати житло у кількох форматах. Зокрема, планується запровадити як довгострокову оренду, так і короткострокову. Народна депутатка наголосила на важливості цього пункту, оскільки громадянам, які претендуватимуть на покращення житлових умов у такий спосіб, перевагою буде не лише доступна ціна, а й довгостроковість орендних контрактів, якщо порівнювати з приватними власниками.

☝Що таке соціальна оренда житла і як вона працюватиме

Згідно з попередніми напрацюваннями може бути передбачено два формати оренди, залежно від доходу орендаря. Тобто певний відсоток ринкової вартості платитиме громадянин, а іншу частину буде субсидіювати держава. Більше того, можуть запровадити навіть можливість державної компенсації за оренду житла.

☝Оренда з правом викупу: що це за інструмент

Крім вищеперелічених форматів, планується запровадити ще один – соціальну оренда з правом викупу (rent-to-own). На запровадженні цього інструменту наполягали міжнародні партнери, наголосила Шуляк і додала, що кошти від викупу орендарями житла, яке надавалося їм в оренду, йтиме якраз на поповнення житлового фонду, законопроєкт щодо якого наразі напрацьовують.

«Йдеться про так званий револьверний фонд. Надходження від використання житла з державного та житлового фонду територіальних громад будуть зараховуватись до спеціального фонду бюджету, видатки з якого спрямовуються виключно на формування, утримання та експлуатацію житлового фонду», – пояснила парламентарка.

Орендодавцем, за її словами, буде громада. Для формування житлового фонду потрібно буде провести інвентаризацію можливих об’єктів, придатних для цього. Крім цього, орендодавцем можуть виступати і приватні власники придатного житла, які за це отримуватимуть податкові преференції.

Тобто, по суті, платежі за оренду будуть надходити до ОМС і від орендарів, і від держави, яка за потреби субсидіюватиме надання цієї послуги. Ці кошти фонду йтимуть на утримання фонду і поповнення. Додатково фонд може поповнюватися, зокрема, за рахунок реставрації застарілого житлового фонду. Це ще одна поширена практика, яку Україна запозичила у ЄС.