Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

13.08.2024 15:10

Інформація щодо методів боротьби з амброзією

c68b513c-511c-446e-a9ae-6228b4fddab2.jpg

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) – це один з найнебезпечніших карантинних бур’янів, що несе загрозу для людей та завдає великої шкоди сільському господарству. Походить з Північної Америки. На теперішній час розповсюджений майже по всьому світу, в Україні присутній в 21 областях.

Амброзія полинолиста – однорічний бур'ян, рослина якого за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста), має міцну кореневу систему. Стебло прямостояче, розгалужене, висотою від 0,1 до 2-2,5 м в залежності від умов зростання. Корінь стрижневий з потужним розгалуженням, проникає в глибину до 4 м.  Сходи амброзії полинолистої з'являються в квітні, при температурі 8-10 0С. Цвітіння відбувається з кінця липня до вересня, насіння дозріває в вересні-жовтні. Одна рослина дає 30-40 тисяч насінин, а деякі екземпляри до 100 тисяч. Насіння зберігає життєздатність в ґрунті до 40 років. Дуже тепла та волога весна «допомогла» прорости багатої кількості минулорічного насіння, тому амброзія, розвиваючи потужну надземну масу і кореневу систему, створила конкуренцію за елементи харчування і вологість, внаслідок чого чинить негативний вплив на насіння і сильно пригнічує ріст культурних рослин.

Найефективнішим засобом боротьби з бур’яном є застосування комплексного підходу до вирішення проблеми - застосування агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби.

Механічний метод бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими й дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивні майданчики, промислові території тощо), де не можливе застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом випалювання, ручного видалення або скошування. На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виполювати рослини амброзії полинолистої. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Невеликі рослини, особливо після дощу, добре вириваються з корінням. Доведена ефективність пізнього скошування амброзії полинолистої безпосередньо до її цвітіння, коли утворюються волотеподібні суцвіття, але вони ще не розкрились, що дозволить вирішити кілька проблем – утворення алергенного пилку та насіння. Орієнтовні оптимальні терміни скошування – друга половина липня – початок серпня. КП «Зеленгосп» та МУЖКГ вже другий поспіль тиждень ведуть боротьбу в парках міста та в межах житлової забудови з бур’янами. Діапазон пристосування амброзії полинолистої дуже великий, а людина своєю недбалістю та безгосподарністю створює сприятливі умови для її інтенсивного розмноження.

Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. У період цвітіння у багатьох спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз. Алергію викликають білки-антигени, які знаходяться в пилку амброзії. Пилок, потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла. Відбувається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Алергологи стверджують, що пилок амброзії – найагресивніший алерген, який крім алергічної реакції, здатний викликати астму. Ппотурбуйтеся про те, щоб амброзія в період цвітіння була відсутня у вас у дворі і дворі сусідів. Потрібно регулярно проводити в будинку вологе прибирання. У розпалі цвітіння амброзії не залишайте відкритими вікна і кватирки. Намагайтесь не виходити рано-вранці на двір, позаяк саме в цей період спостерігається висока концентрація пилку в повітрі. Після перебування надворі ретельно мийте руки і промивайте ніс, приймайте душ. Це дозволить позбутися від пилку, який потрапив на тіло і шкіру.

Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої Держпродспоживслужба в Одеській області нагадує, що боротьба з нею є одним з найважливіших завдань всіх громадян.