Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

10.09.2024 10:21

Всесвітній день прибирання

34930049-bf9b-47e8-9f1d-bd21d39b4e1f.jpeg

Всесвітній день прибирання (World Cleanup Day), що відзначається щороку в третю суботу вересня, – це глобальна подія, що об’єднала навколо себе мешканців різних країн світу з метою прибирання планети від сміття. Мета акції – привернути увагу на проблему відходів, у тому числі сміття на воді.

У 2024 році Всесвітній день прибирання припадає на 21 вересня.

Подію відзначають прибиранням відходів, їх картографуванням. Прибирання довкілля відбувається майже в кожному куточку світу.

Перший Всесвітній день очищення відбувся третьої суботи вересня в 2018 році. До цього вже відбувалися великі заходи із очищення нашої планети від сміття та відходів. Однак саме Всесвітній день прибирання має настільки глобальний характер, оскільки об’єднав навколо себе до 5% населення нашої планети, що складає близько 400 000 000 людей.

Зазвичай у подібних акціях беруть участь громадські місцеві та міжнародні об’єднання, товариства надання допомоги, різні комерційні, державні та некомерційні організації.  До очищення від сміття та відходів відносять очищення прибережних зон, лісосмуг, паркових та прибудинкових територій тощо.

Всесвітній день прибирання не має якоїсь одної керівної гілки і є децентралізованою акцією, якою керують різноманітні організації, що самі беруть участь в глобальних акціях прибирання.

Серед найбільших організаторів Всесвітнього дня прибирання варто відзначити об’єднання Let’s Do It! World ( в пер. з англ. «Нумо, зробимо це! Світ!»). Це естонська організація, якій вдалося залучити до прибирання понад 50 тисяч мешканців Естонії. В результаті їхньої роботи в країни було прибрано понад 10 тисяч тонн відходів. Акція мала масовий характер та стала своєрідною моделлю для подібних заходів в інших країнах світу.

Пропонуємо активну спільноту Чорноморської міської ТГ, еко-активістів долучитись до цієї акції, обравши приємний формат участі:   

• Колективні прибирання на території установ, організацій, прибудинкових територій: кількість учасників у групі має бути обмежена. У випадку сигналу тривоги всі мають спускатись в укриття.

• Традиційні прибирання: дозволяються виключно на рекомендованих локаціях органами місцевого самоврядування.

• Цифрове прибирання (онлайн): видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет ресурсів.

* Здавання ресурсоцінних відходів (папір, пластикова та скляна тара) в міський пункт вторинної сировини, що знаходиться на прилеглій до Будинку побуту "РАЙДУГА" території, за адресою: м.Чорноморськ, вул. 1 Травня,3.

Реєстрація результатів своєї діяльності можна представити на сайті letsdoitukraine.org/digitalcleanup