Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

21.10.2024 10:41

Дотримуйтесь безпеки праці і норм санітарії та гігієни під час транспортування та зберігання сірки!

2d3c6f26-9ea7-42c5-a210-381f432a91e8.jpg

Що ми знаємо про сірку? Сама назва цього хімічного елементу нам, звичайно, добре знайома, але не кожен знає, що сірка може бути не лише корисною, а й, при недотриманні вимог охорони праці, небезпечною.

Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці рекомендує керівникам підприємств, які займаються зберіганням, транспортуванням та використанням сірки, створити умови, які відповідають необхідній безпеці праці і нормам санітарії та гігієни під час робіт із сіркою.

Сірка має величезне значення для сільського господарства, оскільки цей хімічний елемент займає особливе місце в природному колообігу. Сірка застосовується для захисту овочевих, ягідних, плодових, декоративних культур та квітів від борошнистої роси, парші, кіли, антракноза, оідіуму, аскохітозу, іржі та інших хвороб сільськогосподарських культур.

Сірка – незамінний учасник фотосинтезу і дихання рослин. За нею – поліпшення смако-ароматичних параметрів рослинних насаджень, зокрема, цибулі й часнику, плюс підвищення стійкості сільськогосподарських  культур до хвороб і шкідників.

Якщо сірки рослинам недостатньо, якщо реалізується сіркодефіцит, спостерігаються ростові затримки, погіршене протистояння грибковим захворюванням, стебла стають тонкими і довгими, молоде листя жовтіє, врожайність знижується.

Використання препарату СІРКА КОРМОВА як добавки до щоденного раціону тварин і птахів допомагає:

🔹прискорити перетравлення їжі та покращує обмін речовин. А це допомагає тваринам краще засвоювати поживні речовини та корм;

🔹зміцнити імунну систему та підвищити захист організму від хвороб та інфекцій;

🔹поліпшити загальний стан, покращити зовнішній вигляд шерсті та пір'я, сприяє підвищенню енергії та життєвого тонусу у тварин та птиці.

Але сірка може бути й небезпечною, і неправильне її використання може призвести до тривожних наслідків.

Сірка в природних умовах може бути нейтральною для довкілля. Однак при транспортуванні та зберіганні є вірогідність займання. Під час горіння сірки  основною проблемою є утворення діоксиду сірки (SO₂) та сірчаного ангідриду, що призводить до забруднення повітря та кислотних дощів.

Коли діоксид сірки викидається в атмосферу, він реагує з водяною парою та іншими хімічними сполуками, утворюючи сірчану кислоту (H₂SO₄). Ці сполуки потім осідають на землю у вигляді кислотних дощів, що має дуже шкідливі наслідки для довкілля.

Діоксид сірки небезпечний для людей. Вдихання забрудненого повітря може призвести до подразнення дихальних шляхів, алергій, а у випадках хронічного впливу – до серйозних респіраторних захворювань, таких як астма та бронхіт.

Акцентуємо увагу на використанні працівниками засобів захисту під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, а також систематичному проведенні обов’язкових медичних оглядів та атестації робочих місць.