Чорноморська міська територіальна громада

Одеська область, Одеський район

29.08.2022 14:26

Повитиця: шкідливий бур'ян

630ca2c20e454__повитиця1.jpg

Чи доводилось вам бачити рослини картоплі, буряків, кукурудзи, обплутані якимись жовтими нитками, які іноді досить погано вириваються. Бабусі в селах вже давно називають ці «нитки» повитицею, не задумуючись чи це дійсно так. Але ця назва правдива.

Отже, що ми знаємо про повитицю. І чи дійсно вона така небезпечна? Відповідь надають спеціалісти Держпродспоживслужби в Одеській області.

 

Що таке повитиця                                                                                                

Повитиця – унікальний бур'ян: він не має листя і коренів, лише довге, витягнуте стебло. Колір стебел може бути жовтого, червоного або салатового відтінку. За допомогою своєрідних присосків вони прикріплюються до вегетативних частин рослини, вражають тканини та висмоктують соки й рослина гине.

Насіння повитиці легко сплутати із іншим насінням                                     

Невеликі квітки повитиці формують кулясті суцвіття білого, рожевого або зеленого офарблення. Після дозрівання плід бур'яну має вигляд шорсткуватої насінної коробочки, здатної тривалий час зберігати властивості схожості. Насіння повитиці зовні майже не відрізнити від насіння окупованих нею культурних рослин. З цієї причини існує величезний ризик посіяти з іншими рослинами карантинний бур’ян.

Тварини можуть отруїтися повитицею                                                                   

Повитиця характеризується стрімким зростанням і може захопити великі території. Наприклад, достатньо однієї насінини бур'яну, щоб сформувалося вогнище зараження площею майже 10 квадратних метрів. Стебла тривалий час зберігають стійкість при ушкодженні й не висихають. Кормові трави, у яких присутні залишки бур'яну, швидко загнивають і є непридатними для тварин. Повитиця вважається переносником вірусних захворювань. До її складу входять токсичні алкалоїди, що викликає масові випадки отруєння худоби.

Профілактика засмічення ділянки                                                                             

До уваги мешканців територіальної громади м. Чорноморськ: якщо на городі, дачній ділянці є бур'ян, то намагайтеся не використовувати насіння, зібране біля цього місця. Такий посівний матеріал може негативно вплинути на врожай, тому оптимальним варіантом буде придбання якісного насіння у магазинах. Головна причина зараження рослин полягає в засміченому ґрунті, у якому поступово накопичується насіння даного паразита. Щоб позбутися його, необхідно регулярно зорювати ділянку землі на глибину багнета лопати для прискорення проростання насіння. Після появи перших сходів, бур'ян легко виявити та знищити. На цьому місці можна висадити пшеницю або овес, щоб ґрунт, як слід, очистився. На таких культурах повитиця не зможе паразитувати. Якщо повитиця заполонила досить велику територію ділянки, то всі рослини доведеться скосити й спалити. Тільки таким чином можна вберегтися від подальшого поширення шкідника.                                                                                                                                 

Не рекомендується вносити як добриво свіжий гній, краще застосовувати перегній. При компостуванні гною насіння бур’ян гине. 

І агротехнічні, і хімічні — методи боротьби із повитицею                                     

Якщо всі заходи, пов'язані з профілактичними й агротехнічними заходами, не привели до бажаного результату, варто спробувати вивести повитицю хімічним методом. Ділянка, очищена від пагонів бур'яну, поливається розчином аміачної селітри й сульфату амонію. Однак ураховуйте той факт, що інші рослини можуть загинути разом з повитицею. Гербіциди можуть знищити тільки молоді пагони повитиці. Після цвітіння у бур'яну підвищується стійкість до впливу хімічних препаратів. Важливим моментом є той факт, що обробку гербіцидними розчинами необхідно виконувати після поливу або дощу. Це прискорить усмоктування токсинів. У будь-якому разі для повного видужання рослин і звільнення ділянки від карантинного буряну  найкраще шукати комплексний підхід у розв'язання цієї проблеми, одночасно застосовувати хімічні й агротехнічні заходи.

630ca2bbb63ce.jpg 630ca2bf74ff1.jpg